I U SRIJEDU ĆEMO IMATI DOBRE REZULTATE? / Stižu sjajne vijesti oko razvijanja cjepiva; Srbija i Crna Gora skinute s popisa sigurnih zemalja

Image

Dok je jučer broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva, WHO upozorava da je virus i dalje javni neprijatelj broj jedan:

14.7.2020.
7:13
VOYO logo
  • Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 52 novozaraženih koronavirusom
  • Oporavilo se 2558, a umrlo je 120 pacijenata
  • Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj je 1183
  • 129 osoba je na bolničkom liječenju, a 5 pacijenta je na respiratoru
  • Od jučer je u Hrvatskoj obvezno nošenje maski i u trgovinama, trgovačkim centrima i bolnicama
  • U svijetu je potvrđeno 13.266.241 zaraženih
  • Oporavilo se 7.732.929, a preminulo je 576.285

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Trump odustao od mjere protiv inozemnih studenata

23:30 - Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak je nakon pritiska obrazovnih institucija odustala od protjerivanja inozemnih studenata čija se nastava preselila na internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici prošli su tjedan najavili da studenti iz inozemstva koji zbog pandemije koronavirusa predavanja slušaju samo putem interneta moraju napustiti državu ako se ne mogu premjestiti na sveučilište gdje se nastava održava uživo.

Na američkim sveučilištima studira više od milijun inozemnih studenata, a mnoge škole financijski ovise o njima jer oni često plaćaju punu školarinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz institucija pravno je osporio tu mjeru, među njima Harvard i bostonski MIT, upozorivši kako je ta mjera nezakonita i da bi loše utjecala na akademske institucije.

U slučaju Harvardove tužbe sutkinja Allison Burroughs je u utorak objavila da su se dvije strane dogovorile i da će se nova pravila poništiti. Saslušanje je trajalo manje od četiri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harvard planira držati predavanja putem interneta cijelu narednu akademsku godinu. Trump, koji stvara pritisak na obrazovne institucije diljem zemlje da se najesen vrate u učionice, taj plan smatra smiješnim.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karin: Epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sutra će biti dobra

22:48 - Epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sutra će biti dobra, izjavila je u utorak navečer ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin dodavši kako je u toj županiji za sada zaraženo tek dvoje stranaca.

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji za sada je zaraženo tek dvoje stranaca, taj se broj ne povećava, a u izolaciji se nalazi još jedan stranac, no nema simptome bolesti niti je pozitivan. On je, s obzirom na anamnezu, stavljen u samoizolaciju", rekla je Karin novinarima na Peristilu uoči otvaranja 66. Splitskog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

07.07.2020., Split - Izvanredna konferencija za medije povodom vise slucaja zaraze koronavirusom na vjencanju u Splitu. Zeljka Karin Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Ustvrdila je i kako su tu kulturnu manifestaciju organizatori organizirali na najbolji način slušajući epidemiološke preporuke.

Podsjetila je da je epidemiološka situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas bila dobra s obzirom da je zabilježeno tek dvoje novooboljelih ali, kazala je, jedna oboljela osoba nije iz Splitsko-dalmatinske županije pa je situacija pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se rade i dalje, a kako sada stvari stoje ta će županija, ističe, i sutra imati dobru situaciju "u kojoj će biti veći broj oboljelih od danas, ali neće biti veliki broj".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora s najviše aktivnih slučajeva covida-19 po stanovniku u regiji

22:40 - Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sustav unio rezultate dvije tisuće testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije tisuće testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajava potvrđenih u posljednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Ranije danas Europska Unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

„Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i gospodarstvom brani javno zdravlje“, priopćio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, „gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorske zdravstvene vlast, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak navečer konstatirale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200 tisuća stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom lipnja. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu 'koronafree' državu u Europi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri američke savezne države zabilježile rekordan broj umrlih od covida-19

21:03 - Alabama, Florida i Sjeverna Karolina u utorak su zabilježile rekordan broj preminulih od koronavirusa, u vrijeme dok zaraza ubrzava diljem SAD-a. Broj novozaraženih počeo je rasti prije šest tjedana, posebice u južnim i zapadnim saveznim državama poput Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa koje su među prvima ukinule restriktivne mjere uvedene radi zaustavljanja širenja virusa. Zaraza je prošli tjedan ubrzala u 46 od 50 američkih saveznih država, pokazuju podaci agencije Reuters. U srpnju je rekordan dnevni broj novozaraženih zabilježilo 28 saveznih država.

SAD je s 3,3 milijuna slučajeva najpogođenija država na svijetu u odnosu na broj stanovnika, uz Peru, a s više od 135 tisuća preminulih je sedma po broju smrtnih slučajeva u odnosu na sveukupni broj stanovnika. Florida je u utorak izvijestila o 133 smrtna slučaja, čime je sveukupni broj narastao na 4,5 tisuća. Raniji rekord zabilježen je 9. srpnja, kad je bilo 120 preminulih. Alabama je u utorak imala rekordnih 40, a Sjeverna Karolina 35 smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice, iako se većina financira na saveznoj razini ili lokalnim porezima. Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak. Savezna država New York planira ponovno otvoriti svoje škole na područjima gdje je broj zaraženih nekoliko tjedana ispod 5 posto dnevno testiranih. Ta savezna država jedna je od samo četiri gdje je prošli tjedan broj novozaraženih pao. Grad New York, gdje se u velikoj mjeri poštuju mjere socijalnog distanciranja i nošenja maski, nedavno je po prvi put od ožujka zabilježio dan bez preminulih.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo u utorak je dodao Minnesotu, New Mexico, Ohio i Wisconsin na listu 22 saveznih država iz kojih putnici moraju provesti 14 dana u karanteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Korona-paket: Njemačka spremna na kompromis, Španjolska želi brzi dogovor

20:30 - Angela Merkel priželjkuje brzo rješenje oko korona-paketa Europske unije ali smatra da su pojedina stajališta zemalja-članica još uvijek udaljena, priopćeno je uoči sastanka njemačke kancelarke i španjolskog premijera Pedra Sancheza u utorak u Berlinu. "Postoje različite predodžbe zemalja-članica oko konačnog rješenja ali njemačka delegacija u Bruxelles putuje sa solidnom količinom spremnosti na kompromis", rekla je Merkel uoči sastanka sa španjolskim premijerom Sanchezom. Ona je rekla kako zbog toga još ne može reći sa sigurnošću hoće li kompromis biti postignut već na ovom sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom sastanku bi, između ostalog, trebali biti pripremljeni i temelji za ovotjedni EU samit na kojem bi trebalo biti pronađeno kompromisno rješenje oko prijedloga Europske komisije o fondu pomoći za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Španjolski premijer apelirao je na predsjednike država i vlada EU-a da ovog tjedna postignu dogovor oko paketa pomoći.

"Ako odgodimo dogovor odgađamo i obnovu. A ako odgodimo obnovu, kriza će se još više produbiti", rekao je Sanchez te je dodao kako dogovor mora biti postignut "još u srpnju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolska će učiniti sve da dogovor bude postignut ovog tjedna na samitu u Bruxellesu", rekao je Sanchez u Berlinu. On je svjestan da su pozicije još prilično udaljene ali da je važno da dogovor bude postignut kako po pitanju dugoročnog proračuna EU-a tako i oko korona-paketa jer su, kako je rekao španjolski premijer, "ove dvije stvari povezane".

Kancelarka Merkel, koje od početka mjeseca predsjeda Vijećem EU-a, jučer se u Berlinu susrela s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom koji također ustraje na što bržem dogovoru oko pomoći. Plan ukupno predviđa pomoć u visini od 750 milijardi eura pri čemu bi 500 milijardi bilo isplaćeno u vidu nepovratnih paketa pomoći a 250 u obliku kredita. Ovakvom rješenju se najviše protive tzv. štedljiva četvorka koju čine Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska.

Merkel je još prošlog tjedna razgovarala i s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je danas ponovno izrazio skepsu glede brzog dogovora oko korona-paketa. Nizozemska se zalaže za strože uvjete pod kojima bi se isplaćivala direktna financijska pomoć.


Moderna kreće sa završnim kliničkim ispitivanjima za cjepivo

19:55 - Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19. Radi se o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima cjepiva mRNA-1273. Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara. Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u SAD-u. Bit će uključeno oko 30,000 odraslih osoba koje imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.

Eksperimentalno cjepivo bit će testirano u 30 saveznih država i Washingtonu, D.C. Polovica su države koje su teško pogođene epidemijom, poput Teksasa, Kalifornije, Floride, Georgije, Arizone te Sjeverne i Južne Karoline. SAD posljednjih dana bilježi rekordan broj novozaraženih, posebice iz spomenutih država. Dionice Moderne su sredinom dana porasle oko 2,5 posto na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq.


Srbija i Crna Gora skinute s EU-ova popisa sigurnih zemalja

18:50 -Zemlje članice Europske unije odlučile su u utorak skinuti Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, doznaje se iz diplomatskih izvora. Nakon isključenja Srbije i Crne Gore na popisu više nema nijedne europske zemlje iz koje se bez ograničenja može ulaziti u EU, osim možda Gruzije, države koja se nalazi na granici između istočne Europe i zapadne Azije. Na popisu je ostalo 13 zemalja: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na sastanku Coreper-a (Odbor stalnih predstavnika zemalja članica EU-a) bilo je prijedloga da se s popisa maknu i Alžir i Maroko, ali to nije naišlo na potporu. Zemlje članice EU-a odlučile su da će od 1. srpnja postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa.

Krajem prošlog mjeseca zemlje članice usvojile su preporuke s popisom od 15 zemalja iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU-u. To su bili Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a. Popis se revidira i dopunjava svaka dva tjedna sukladno razvoju epidemiološke situacije. Ograničenja za putovanja mogu biti potpuno ili djelomično ukinuta ili ponovno uvedena za zemlje s popisa sukladno promjenama epidemiološke situacije.

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije je broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti "blizu ili ispod prosjeka EU-a". Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih. U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije. Za one zemlje koje se nisu našle na popisu, to jest za koje ograničenja za ulazak u EU i dalje vrijede, određene kategorije će kao i dosad moći ulaziti u EU, poput državljana EU-a i članova njihovih obitelji, osoba koje imaju dugoročno prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, zatim zdravstvenih radnika, onih koji rade u pograničnim zonama, koji su zaposleni u transportu roba itd. Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost u upravljanju granicama imaju isključivo zemlje članice, ali su važne zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano. Zemlja članica EU-a ne bi trebala ukidati ograničenja za zemlje koje nisu na popisu, prije nego što se odluka o tome ne donese na koordiniran način.


U Srbiji preminulo još 13 osoba, registrirana 344 slučaja zaraze

Od posljednjeg presjeka stanja u Srbiji je službeno još 13 osoba preminulo od posljedica koronavirusa, pa je ukupan broj porastao na 418, priopćio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare. U posljednja 24 sata na koronavirus je testirano 8.659 osoba, a registrirano je 344 novooboljelih. Na respiratoru je 170 osoba. Lončar je rekao da je 70 zdravstvenih radnika na bolničkom liječenju, a još 500 je pozitivno i nalaze se u samoizolaciji. U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 18.983 slučaja zaraze. Postotak smrtnosti je 2.20 posto. Broj aktivnih slučajeva je 4.574. Do 15 sati 14. srpnja u Srbiji su testirane ukupno 507.002 osobe koje su ispunjavale kriterije definicije slučaja.


Macron najavio dodatnih 100 milijarda eura za gospodarski oporavak

17:20 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak obvezno nošenje maske nakon skromne vojne parade zbog covida-19 i najavio dodatnih 100 milijardi eura za gospodarski oporavak zemlje nakon pandemije. Ranije u utorak predsjednik Macron predvodio je mini svečanost jer prvi put od 1945. vlasti su otkazale vojnu smotru duž avenije Elizejskih poljana, koja se tradicionalno održava na nacionalni praznik Dan pada Bastille 14. srpnja 1789., čime je počela Francuska revolucija. Plan oporavka francuskoga gospodarstva predstavljat će "najmanje 100 milijarda eura", osim 460 milijarda već angažiranih od početka epidemije, rekao je u intervjuu iz predsjedničke palače.

Mladi ljudi bit će prioritet, u samom središtu mjera za poticaj gospodarstva, najavio je i predstavio to kao "izuzetne mjere koje će potrajati dvije godine". Za zapošljavanje mladih poslodavci će biti rasterećeni doprinosa, napose za niskokvalificirane. "Maske će biti obvezne u svim (zatvorenim) javnim prostorima" i mjera će vjerojatno stupiti na snagu 1. kolovoza", rekao je Macron u intervjuu emitiranom nakon svečanosti i pohvala vojsci, zdravstvenoj i drugim bitnim službama koje su bile na prvoj crti obrane od covida-19.


Jedna osoba u Interu iz Zaprešića pozitivna na koronavirus

16:34 - Posljednjeplasirani sastav Prve HNL, zaprešićki Inter, koji je porazom od Rijeke u subotu i teoretski izgubio izglede za ostanak, objavio je u utorak kako je jedna osoba u klubu pozitivna na koronavirus. "Sukladno preporukama stožera Civilne zaštite RH i radne skupine za povratak natjecanju HNS-a prilikom pojave pozitivne osobe na Covid-19 virus, odmah je obavještena nadležna epidemiološka služba koja je provela izvid i sukladno njihovom zaključku su kontakti povećanog rizika stavljeni u samoizolaciju, a nad kontaktima niskog rizika će se provesti pojačani nadzor u idućem period, te će se promtno reagirati temeljem epidemiološke situacije. Nadležni epidemiolog na temelju izvida nije procijenio rizičnim klub s kojim je odigrana utakmica u subotu, ali je isti obavješten od strane radne skupine za povratak natjecanju HNS-a o nalazu, te je preporučen pojačan nadzor u slijedećem periodu", stoji u Interovu priopćenju.


Indijsko tehnološko središte Bengaluru ponovo u karanteni

16:30 - Veliko tehnološko središte Bengaluru na jugu Indije, poznato kao indijska Silicijska dolina, od utorka na tjedan dana ponovo uvodi karantenu nakon naglog skoka novozaraženih koronavirusom, zbog čega su dovedene u pitanje vladine mjere pokretanja posrnulog gospodarstva. Od utorka navečer, vjerska svetišta, javni prijevoz, vladini uredi i većina dućana ponovo će se zatvoriti, a ljudi će moći napustiti domove samo zbog nabavke osnovnih potrepština. Škole, fakulteti i restorani i dalje ostaju zatvoreni, objavile su vlasti. Bengaluru, sjedište nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu, poput Infosysa, imao je sredinom lipnja tek oko 1000 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, no do ponedjeljka je taj broj narastao gotovo na 20.000.

Zdravstveni stručnjaci to pripisuju ukidanju restriktivnih mjera u lipnju, kada je vlada premijera Narendre Modija zbog straha od potpunog kolapsa gospodarstva okončala mjere karantene diljem zemlje. Indija trenutno broji 906.752 slučaja zaraze novim koronavirusom, s 28.498 novozaraženih u utorak te je sada na trećem mjestu na svijetu po broju oboljelih, odmah iza Brazila i SAD-a.


Divjak: Svi testirani iz MZO negativni na koronavirus

16:20 - Svi koji su se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u utorak testirali na koronavirus negativni su, ali će do 22. srpnja ostati u samoizolaciji zbog mjera opreza, objavila je na Facebooku ministrica Blaženka Divjak.

"Svi koji smo se danas iz MZO-a testirali, negativni smo na koronavirus", napisala je Divjak dodavši da će svi zbog mjera opreza u samoizolaciji ostati do 22. srpnja.

Epidemiolozi će i dalje raditi na utvrđivanju kontakata i propisivati mjere za zaposlenike MZO-a ako utvrde potrebu, dodala je Divjak.

Dužnosnici Ministarstva u utorak su od epidemiologa dobili uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, nakon što je na virus bila pozitivna državna tajnica Ivana Franić.

Ministrica Divjak u prethodnoj je objavi na Facebooku napisala da trenutačno radi od kuće te da svi procesi i pripreme za iduću školsku i akademsku godinu idu svojim tijekom.

"Ne sumnjam da ćemo, kao što smo preko noći krenuli s nastavom na daljinu, sigurno uspjeti voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja na daljinu nešto više od tjedan dana. Ovo je ipak mirno prijelazno razdoblje", napisala je Divjak, pozivajući sve da budu odgovorni i oprezni prema sebi i prema drugima.

Mediji su, pozivajući se na neslužbene izvore, u utorak prenijeli da je državna tajnica Franić bila na svadbi u Zadru, nakon čega se nije testirala i bila u samoizolaciji, a po povratku u Zagreb sudjelovala je na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet novooboljelih osoba

16:15 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata devet je novozaraženih osoba od kojih je šest iz Ivankova, nedaleko od Vinkovaca, te po jedna iz Cerića, Nuštra i Otoka, potvrdio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. U samoizolaciji je na području županije 376 osoba, od kojih su 32 iz sustava zdravstva. Na liječenju u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici su tri zaražene osobe, navode iz Stožera i dodaju kako je u protekla 24 sata testirano 137 osoba, a dosad su u županiji testirane 3483 osobe.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji od covida-19 oboljelo je 127 osoba od kojih su 44 izliječene.


BiH otvara granice za članice EU, uz obvezno testiranje

15:13 - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je donijelo odluku kojom je državljanima zemalja-članica Europske unije dopustilo ulazak u BiH no uz obvezu posjedovanja negativnog testa na koronavirus, potvrdio je predsjedatelj Zoran Tegeltija.

"Odluka se odnosi na državljane svih zemalja EU i članica Schengenskog prostora", kazao je Tegeltija novinarima. Po njegovim riječima, nalazi testa na koronavirus kojega državljani EU moraju posjedovati pri ulasku u BiH ne smiju biti stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu od 16. srpnja.

Vlasti u BiH na ovaj su način djelomice liberalizirale svoj granični režim jer državljanima zemalja EU, osim Hrvatske, do sada uopće nije bio dopušten ulazak u tu zemlju, temeljem odluke o zatvaranju granica donesene 22. ožujka u jeku epidemije prouzročene koronavirusom.

BiH je od 1. lipnja svoje granice otvorila samo za državljane susjednih zemalja odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore bez obveze testiranja na koronavirus, a ta odluka ostaje na snazi, što znači da hrvatski državljani i dalje mogu ulaziti u BiH bez ograničenja kakva sada vrijede za državljane drugih država EU.


Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama

14:36 - Austrija je danas objavila kako ukida putničke zrakoplovne veze s većinom balkanskih zemalja te Moldavijom i Egiptom kako bi smanjila rizik da putnici zaraženi koronavirusom uđu u zemlju. Mjera će stupiti na snagu od četvrtka, objavilo je austrijsko ministarstvo zdravstva. Nova zabrana odnosi se na dolaske iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i Egipta. Zabrane putovanja zrakoplovom ostaju i dalje na snazi za Bjelorusiju, Britaniju, Kinu, Iran, Portugal, Rusiju, Švedsku i Ukrajinu.


U Velikoj Britaniji broj smrtnih slučajeva se vratio na brojke prije zaključavanja

14:34 - U tjednu od 3. srpnja, u Velikoj Britaniji zabilježen je najmanji broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od 20. ožujka. Prema statistici, broj preminulih od Covid-19 vratio se na brojke prije zaključavanja. U posljednja tri tjedna ukupan broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji kretao se na ili ispod razine koju bismo očekivali da ćemo vidjeti na temelju posljednjih pet godina. To ne znači da se situacija vratila u normalu. U blagom siječnju i veljači bilo je manje smrtnih slučajeva nego što se moglo predvidjeti na osnovi petogodišnjeg prosjek, pa je teško znati gdje bi zemlja sada mogli biti bez epidemije, piše BBC.


Zatvoreni egipatski novinar umro od koronavirusa

14:27 - Istaknuti egipatski novinar umro je od Covid-19, rekla je njegova kći. Mohamed Monir uhićen je prošlog mjeseca nakon što se pojavio na katarskom kanalu Al-Jazeera, koji je egipatska vlada zabranila. Optužen je da se pridružio terorističkoj skupini, širio lažne vijesti i zloupotrebljavao društvene medije, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ), koji je rekao da je Monir umro u izolacijskom odjelu u ponedjeljak nakon što se razbolio.

Egipat se nalazi na 166. mjestu od 180 zemalja prema slobodi tiska prema Reporterima bez granica (Reporters Without Borders), koji zemlju opisuje kao "jednu od najvećih svjetskih tamničara novinara." Zemlja je izvijestila o gotovo 4000 smrtnih slučajeva i 83.000 slučajeva koronavirusa od kada je počela pandemija, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, javlja BBC.


U Hrvatskoj je 52 novozaraženih

14:00 - U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 52 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1183, a jedna osoba je umrla, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite. Danas je 141. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata imamo 52 novooboljela i dijagnosticirana bolesnika, što daje ukupan broj od 3827 od početka epidemije u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Umrla je jedna osoba u Zagrebu, muškarac 1951. godišta, s opsežnim komorbiditetom, ali nije bio na respiratoru. Od početka epidemije ukupno je 120 umrlih. Na respiratoru je pet osoba, što je jedna više od jučer, i to u Osijeku. Četiri osobe su na respiratoru u Osijeku, a jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 pacijenata. Aktivnih slučajeva je 1183, oporavljenih u odnosu na jučer, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 11, a oporavljenih kod kuće 33. U zdravstvenom sustavu je 81 aktivan slučaj, što je sedam više nego jučer. U samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.

Ukupno je do sada testirano 95.920 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1745. Postotak pozitivnih nalaza je 4,03 posto. Među njima 48,41 posto je muškaraca, a 51,59 posto žena. "Za primijetiti je da naši sugrađani sve češće koriste maske i da dezinficiraju svoje ruke, doista treba pohvaliti takvo ponašanje i isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da ih se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprečavanje širenja ove zaraze", poručio je ministar zdravstva Beroš.

Postavljeno je pitanje o Blaženki Divjak i državnoj tajnici koja se zarazila. "U Ministarstvu je jedna osoba, zaposenica bila u rizičnom kontaktu i pozitivna je. Ostvareno je više kontakata. Što se tiče jučerašnje sjednice Vlade, Divjak je bila prisutna, no svi sudionici su imali maske. To znači da čak ako je Divjak pozitivna, sudionici sastanka ne moraju u samoizolaciju. Drugi moraju u samoizolaciju, a neki su se i testirali. Danas predvečer će biti poznati rezultati", rekao je Capak.

Capak je istaknuo da nakon izbora nisu primijetili porast broja zaraženih. "Što se tiče događaja u Domu za starije u Klaićevoj, radi se troje zaposlenika koji su bili članovi povjerenstva na izborima, ali nemamo potvrdu da je vezano za sam izborni dan", objasnio je Capak.

Ima li zaraženih turista? "Već smo rekli više puta o turistima. Imamo potvrđeno da su kod nas ti turisti bili i da su zaraženi. Jedna je osoba srpski građanin koja je repartirana... Iz Švedske su došli troje članova jedne obitelji koji su se zarazili u Švedskoj, u izolaciji su u Puli. Imali smo dva pilota privatnog zrakoplova, odmah su testirani čim su došli. Imamo obitelj iz Makedonije koja je u zadarskoj županiji, majka će ostati u izolaciji. Imamo u Splitu jednog Britanca za kojeg ne znamo gdje se zarazio. Što se tiče češke obitelji, imamo mehanizam razmjene podataka, kada dobijemo obavijest od Češke da ima mogućnosti da su se kod nas zarazili, napravit ćemo izvide", rekao je Capak.

"Imamo odlične županije poput Koprivničko-križevačkoj, slično je u Međumurskoj županiji...", kaže Capak. Nepovoljne su Osječko-baranjska i susjedne županije i Grad Zagreb, tvrdi Capak.

Što se tiče Zagreba, Capak kaže da se oni nadaju da su mjere urodile plodom. "Sve ovisi o događajima u sljedećih nekoliko dana. Mislimo da će nam taj broj pasti ispod 50 i da ćemo ga uspjeti održati neko vrijeme te da slomimo sadašnji val epidemije. To je teško predvidjeti. Događaju nam se masovna okupljanja, jako je teško predvidjeti. Što se tiče modela, oni pokazuju da imamo dobre mjere i da će situacija ići na bolje. Što se tiče jeseni, na razini WHO i CDC-a, oni smatraju tu jesensku situaciju ozbiljnom. Tako je i mi trebamo shvatiti. Kada dođu i druge respiratorne infekcije, kada budemo više u zatvorenim prostorima, vjerojatno će nam se događati veći broj oboljelih", kaže Capak.

"Mi smo u kontaktu s Ministarstvo mora, prometa, oni imaju inspektore za cestovni promet i oni će obavljati malo jaču kontrolu, prije svega na autobusnim kolodvorima i u lukama", rekao je Božinović.


Talijani tvrde da je koronavirus agresivniji u Srbiji

13:28 - Nakon što je guverner talijanske pokrajine Veneto Luca Zaia izjavio je da je koronavirus izolira kod četiri osobe koje su zaražene u Srbiji jači od onog koji postoji kod lokalnog stanovništva, epidemiolog u Srbiji Predrag Kon komentirao je tu izjavu. "Ne znam što to znači. Svatko može izjaviti što hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na stol", rekao je Kon, javlja Kurir. "Napravivši četiri testa, primijetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izoliran u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa", rekao je Zaja. Kon je također rekao da je epidemiološka situacija u cijeloj Srbiji nepovoljna, bez obzira na to što ima mjesta gdje nema oboljelih ili gdje su slučajevi pojedinačni.


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

13:18 - U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novozaraženih, a u domovima umirovljenika nema osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirus, objavio je županijski Stožer civilne zaštite


Jedna novozaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:17 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da su u posljednja 24 sata testirana 42 uzorka i jedna je osoba potvrđena pozitivna na koronavirus. Riječ je o osobi s koprivničkog područja, kontaktu ranije pozitivne osobe izvan Koprivničko-križevačke županije.


Jedna novozaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:16 - Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Pregrada). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 11. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba. U protekla 24 sata testirano je 56 uzoraka, od kojih je 12 negativno, 1 je pozitivan a za 43 se čekaju rezultati nalaza.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

13:14 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom, objavio je županijski Stožer. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba i svi su nalazi negativni.


Divjak i cijelo ministarstvo idu u samoizolaciju

13:13 - Blaženka Divjak i svi zaposlenici Ministarstva znanosti i obrazovanja morat će se testirati na koronavirus i otići u samoizolaciju, jer je državna tajnica Ivana Franić nakon boravka na rizičnoj svadbi u Zadru došla na posao. Više pročitajte OVDJE.

Image
BLAŽENKA DIVJAK I CIJELO MINISTARSTVO IDU U SAMOIZOLACIJU: /

Državna tajnica bila na rizičnoj svadbi, zaražena je koronom

Image
BLAŽENKA DIVJAK I CIJELO MINISTARSTVO IDU U SAMOIZOLACIJU: /

Državna tajnica bila na rizičnoj svadbi, zaražena je koronom


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:10 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. U dubrovačkoj Općoj bolnici je zbrinuto šest oboljelih od Covida-19. Na području županije trenutno su u samoizolaciji 192 osobe. Od početka pandemije analizirano je ukupno 4711 uzoraka.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U BiH 189 novih slučajeva zaraze koronavirusom

12:42 - U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 189 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je dvostruko više nego u ponedjeljak ali i znatno manje nego potkraj prošlog tjedna kada su dnevne brojke novozaraženih bile veće od 300. Entitetski zavodi za javno zdravstvo objavili su kako je u protekla 24 sata testirano nešto više od 1400 uzoraka a zaraza koronavirusom potvrđena je kod 139 osoba s područja Federacije BiH te kod 50 iz Republike Srpske. Iz Zavoda za javno zdravstvo RS potvrdili su i kako su od ponedjeljka u tom entitetu od posljedica zaraze koronavirusom preminule još dvije osobe a riječ je o starijim muškarcima iz istočne Hercegovine odnosno središnjeg dijela BiH. Ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze od pojave koronavirusa u BiH sada je 7170 a smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom je 228.


Dvoje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:42 - U Karlovačkoj su županiji potvrđena dva nova slučaja zaraze, oba u Ogulinu, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. U gradu Karlovcu jučer je testirano 96 osoba, a od 67 dosad pristiglih nalaza svi su negativnih. Još se čekaju rezultati testiranja preostalih uzoraka. U Ogulinu je u ponedjeljak testirano 25 osoba, a dva su nalaza pristigla pozitivna. Riječ je o kontaktima ranije oboljelih osoba te su se obje novooboljele osobe od ranije nalazile u samoizolaciji, a iz Stožera ističu da novi slučajevi nisu povezani s ogulinskom Gradskom upravom.


Misterij zaraze koronavirusom argentinskih mornara

12:21 - Argentina pokušava riješiti misterij pojave zaraze koronavirusom kod 57 mornara nakon 35 dana provedenih na moru, unatoč tomu što su na testiranju prije plovidbe svi bili negativni. Ribarski brod Echizen Maru vratio se u luku nakon što je dio mornara razvio simptome koji odgovaraju covidu-19, objavilo je ministarstvo zdravlja u ponedjeljak. Prema ministarstvu 57 od 61 člana posade sada je pozitivno na koronavirus. Svi su testirani 14 dana prije plovidbe, bili su negativni i do ukrcavanja na brod bili su u obveznoj karanteni u hotelu u gradu Ushuaiaju.

Samo su dva mornara negativna na virus, a rezultati se čekaju za još dva člana posade. Dvojica mornara su hospitalizirana. "Teško je utvrditi kako su zaraženi jer 35 dana nisu bili ni sa kim u kontaktu a opskrbljeni su namirnicama iz luke Ushuaia", kaže epidemiologinja Alejandra Alfaro u Tierra del Fuegou. Tim sada pokušava utvrditi kronologiju simptoma kako bi utvrdio kronologiju zaraze. Voditelj odjela zaraznih bolesti u bolnici u Ushuaiai Leandro Ballatore kaže da inkubacija od 35 dana nije još opisana. Broj oboljelih od covida-19 u Argentini premašio je 100.000, a preminulo je više od 1900. Većina zaraženih je na području Buenos Airesa.


Koronavirus je otežao policijski posao

12:20 - Istraživanja koje je proveo Centar za mentalno zdravlje Visoke policijske škole pokazalo je kako hrvatski policajci percipiraju da je epidemija koronavirusa u najkritičnijem periodu dodatno otežala njihov posao, ali da su se dobro nosili s izazovima. Rezultati istraživanja su pokazali da većina policajaca procjenjuje da je, u usporedbi s vremenom prije epidemije, opseg posla bio veći te da im je njegovo svakodnevno obavljanje bilo teže. Također, procjenjuju da su bili opremljeniji nego prije i da se policija dobro snašla u nošenju s izazovima u vrijeme epidemije.


Belgija, rekorderka po broju umrlih od Covida, prvi dan bez ijedne žrtve

12:18 - Belgija, koja je po smrtnosti od koronavirusa bila u svijetu država srednje veličine najteže pogođena bolešću covidom-19, uspjela je pandemiju staviti pod kontrolu i u utorak je prvi put od 10. ožujka objavila da nema nijedne žrtve. Kao i druge europske države koje su bile teško pogođene pandemijom u ožujku i travnju, tako je i Belgija zaoštrila mjere karantene koje je sada i uspjela ukinuti. Ukupan broj smrti izazvanih covidom-19 iznosi 9.787, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje Sciensano. U Belgiji koja ima 11,5 milijuna stanovnika, broj smrti iznosio je 850 na milijun što je, s izuzetkom državice San Marino, najveći postotak smrtnosti u svijetu. Vrhunac smrti u jednom danu Belgija je dosegnula 12. travnja kada su umrle 343 osobe od posljedica covida-19.

Krivulja potvrđenih zaraza dramatično je pala, ukupno 62.781, iako je dnevna brojka u zadnjih sedam dana prosječno iznosila 95, što je za 11 posto više od prethodnog tjedna. S obzirom na ljeto i putovanje Belgijanaca na odmor u inozemstvo, Belgija je sada mnogo bolje pripremljena za pandemiju nego početkom godine kada su se sa skijanja vraćali njezini građani zaraženi koronavirusom, rekla je ministrica zdravstva Maggie de Block prošli tjedan. Takozvana reprodukcijska stopa, ključna brojka koja pokazuje koliko zaražena osoba zarazi druge ljude, sada je ispod 0,86. Belgijska vlada raspravljat će u srijedu, 15. srpnja, o daljem ublažavanju mjera izolacije pošto je od 10. srpnja uvela obvezno nošenje maski u trgovinama, kinima i muzejima.


Osobe koje brzo hodaju imaju manji rizik za teži oblik covida-19

12:01 - Brzina kojom čovjek hoda može biti pokazatelj rizika razvoja teškog oblika covida-19, pokazuje novo istraživanje. Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj tjelesnog zdravlja. Znanstvenici su analizirali podatke o više od 400.000 ljudi obuhvaćenih britanskom Biobankom, registrom koji prati godinama zdravlje ispitanika. Od svih ispitanika njih 973 nakon zaraze koronavirusom razvilo je teški oblik covida-19 zbog kojeg su morali biti hospitalizirani. U usporedbi s osobama normalne tjelesne težine pretile osobe imale su 49 posto veći rizik za razvoj teškog oblika covida-19. No osobe koje su se sporo kretale imale su najveći rizik razvoja teškog oblika covida-19, bez obzira na to jesu li bile pretile ili ne.

Primjerice, osobe normalne težine koje su sporo hodale - manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika covida-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat. Osobe koje su sporo hodale često su imale i druge zdravstvene poremećaje. Brzina kretanja često se koristi kako bi se testirao fizički kapacitet odraslih osoba i predvidjeli rizici bolesti, invaliditeta i smrti. "Brzina hoda koju ispitanici sami znaju je jednostavna mjera funkcionalne sposobnosti i čini se da je faktor rizika teškog covida-19 neovisno o tome je li osoba pretila ili ne", napisali su autori nerecnezirane studije na medRxiv.


Jedna novozaražena osoba u Šibensko-kninskoj županiji

11:56 - Iz šibenskog stožera javili su da je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Vodica za koju je epidemiološka obrada u tijeku. Od ukupnog broja oboljelih dvije osobe se i dalje liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 124 osobe od kojih je 121 kontakt oboljelih od COVID-19, a 3 osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja i prema preporukama HZJZ od 10. srpnja 2020. imaju obvezu zdravstvenog nadzora uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije. U posljednjih 24 sata je uzorkovano 76 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2.


Jedan novi slučaj zaraze u Zagrebačkoj županiji

11:39 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na tom je području potvrđen jedan novi slučaj zaraze, a jedna je osoba i ozdravila. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 61 slučaj oboljenja.


Četiri novozaražena u Zagrebu

11:35 - U Gradu Zagrebu četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je stožer civilne zaštite, javlja N1. "Imamo drastičan pad u odnosu na prethodne dane", rekao je ravnatelj NZJZ-a "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Trenutno je 391 aktivan slučaj u Zagrebu, a u odnosu na jučer je 10 više izliječenih. Ukupno je od početka testirnao 21787 testiranja, što je najviše u RH, ističe Šostar.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na parkiralištu Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupili su se studenti i zaposlenici zbog smjene dekanice i postavljanja prinudne uprave na fakultetu

Raste zabrinutost na Balkanu zbog porasta broja slučajeva koronavirusa

11:33 - Broj slučajeva novog koronavirusa možda je još uvijek umjeren na Balkanu, ali se ta regija, jedna od najsiromašnijih u Europi s najkrhkijom medicinskom infrastrukturom, bori s porastom zaraze. Nekoliko europskih zemalja uvelo je restriktivne mjere poput dvotjedne karantene za putnike iz Bugarske i Rumunjske ili negativan test na koronavirus po dolasku. U Srbiji je situacija gora nego u travnju, rekao je epidemiolog Predrag Kon na nacionalnoj televiziji RTS-u, posebice u Beogradu gdje je zdravstveni sustav došao do točke zasićenja.

Prosvjednici izlaze svake večeri na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog vladinog lošeg upravljanja krizom. Na susjednom Kosovu također raste zabrinutost. Blerim Syla, čelnik sindikata zdravstvenog sektora, upozorio je da bi Kosovo moglo postati balkanski Wuhan, misleći na kinesku regiju koja je bila najgore pogođena virusom. Ako se to dogodi, kaže on, kosovski zdravstveni sustav, koji je već pod ogromnim pritiskom, samo će se srušiti. Mnogi ljudi s Kosova liječe se u susjednim zemljama. U Hrvatskoj mikrobiolog Goran Lauc, član znanstvenog tima koji savjetuje vladu, navodi da situacija "nije loša", ali da slučajevi rastu s turističkom sezonom.

Dosad je Balkan prošao kroz pandemiju koronavirusa relativno netaknut s 3500 smrti. Osam smrtnih slučajeva zabilježenih u petak na Kosovu i stotine novih slučajeva zaraze u BiH i Rumunjskoj zadnjih dana još nisu dovoljni za uzbunu u međunarodnoj zajednici. Međutim, Albanija, BiH, Bugarska, Kosovo i Rumunjska zabilježili su rekordne brojke tijekom prošlog tjedna, i što se tiče dnevnog broj mrtvih i novih slučajeva. Prema izračunu AFP-a od 10. srpnja, te su zemlje činile 15 posto novih slučajeva otkrivenih tog dana diljem Europe, iako čine samo sedam posto europskog stanovništva.

Zdravstvene službe tih zemalja nisu opremljene za nošenje s porastom broja oboljelih kakav je viđen na proljeće u dijelovima zapadne Europe. Dok Italija ima 4,1 liječnika na svakih tisuću stanovnika, Albanija ima samo 1,2, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), što je najniža pokrivenost u Europi. U BiH je taj broj 2,0, a u Rumunjskoj 2,2. Čelnik sindikata Blerim Syla kaže da Kosovu nedostaje 5500 zdravstvenih radnika. Na ulicama Beograda jedan prosvjednik, Petar Đurić, postao je lice rastućeg gnjeva. On je vikao pred kamerama da je njegov otac umro jer nije bilo respiratora da ga spasi. U Albaniji, koja je dosad zabilježila gotovo 100 smrti, vlasti kažu da je situacija još uvijek pod kontrolom. Međutim, ravnateljica zarazne bolnice u Tirani, Najada Como, rekla je građanima da moraju shvatiti da "rješenje nije u bolničkom liječenju, gdje činimo nemoguće kako bi skrbili o teško oboljelima".


Dvoje novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:27 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije dvije (2) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2 što je najmanji broj u posljednja dva tjedna. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 127, dok je broj aktivnih slučajeva 77. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 497 osoba.


Jedna novozaražena osoba u Spltisko-dalmatinskoj županiji

11:27 - Samo je jedna osoba na području Splitsko-dalmatinske županije zaražena koronavirusom, a riječ je o Splićaninu koji je testiran zajedno sa još 214 osoba u protekla 24 sata, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 214 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je jedna novooboljela osoba sa područja grada Splita pozitivna na covid infekciju. Osoba se epidemiološki obrađuje kao i njeni kontakti.

"Uz jednu novooboljelu osobu sa područja Splitsko-dalmatinske županije, pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba sa područja Osječko baranjske županije koja je testirana u Splitu. Tri su osobe pozitivne na koronu i hospitalizirane u splitskoj bolnici, dok se 651 osoba nalazi u samoizolaciji", istaknuli su u Stožeru.


Deset novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:32 - Osječko-baranjski stožer Civilne zaštite priopćio je u utorak kako je na području te županije deset novozaraženih osoba koronavirusom, među kojima je sedam iz Đakova, dvije iz Osijeka i jedna iz Valpova. Kako navode iz Stožera, Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i osječki KBC testirali su tijekom posljednja 24 sata 171 uzorak. Deset uzoraka bilo je pozitivno na koronavirus, od čega je sedam osoba iz Đakova, dvije iz Osijeka te jedna iz Valpova.

„Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je u izolaciju stavljen 91 novi kontakt oboljelih. Trenutno je na području županije u samoizolaciji 478 osoba“, priopćeno je iz Stožera. U osječkom KBC-u trenutno je hospitalizirano 25 oboljelih osoba, od kojih su četiri na respiratoru. Djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske obavili su 55 provjera poštivanja mjera samoizolacije pri čemu nije utvrđeno niti jedno kršenje tih mjera.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:18 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 75 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 325 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 186 uzoraka te nema pozitivnih rezultata na koronavirus. Ukupno je testirano 2727 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Pet novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:16 - Na području Zadarske županije pet je novoooljelih osoba, u samoizolaciji je 418 stanovnika, a u tijeku je i traženje kontakata zaraženih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:02 - Šesti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Jedna oboljela osoba s područja Grada Zagreba boravi u izolaciji u privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije te je evidentirana kao oboljela osoba po mjestu prebivališta u Gradu Zagrebu. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 18 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 741 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 43 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.


Šest novozaraženih u Istri

10:00 - Nakon što jučer u Istri nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, u utorak je utvrđeno šest novih slučajeva, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite te dodali kako je u umaškom domu za starije situacija "čista i pod kontrolom". "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 237 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su šest pozitivni. Kod jedne osobe radi se o 'uvezenom' slučaju odnosno o kontaktu i dolasku iz Zagreba, u tri slučaja se radi o kontaktu s pozitivnom osobom, dok za dva slučaja još traje epidemiološka obrada", rekao je načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U Istri je u samoizolaciji oko 230 osoba. Četvoro novozaraženih iz Umaga, prvi slučaj zaraze u Buzetu. Neslužbeno se doznaje kako se u četiri slučaja radi o zaraženim osobama s područja Umaga, ali one se ne dovode u vezu s Domom za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" gdje je, po riječima načelnika Kozlevca, "situacija čista i pod kontrolom". U jednom slučaju radi se o ženskoj osobi koja je iz Zagreba doputovala u Peroj, dok je šesta osoba s područja grada Buzeta, čime ovaj grad bilježi prvi slučaj zaraze koronavirusom od početka epidemije. U pulskoj Općoj bolnici je četrdesetak zaraženih pacijenata.

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ove se godine zbog uvedenih mjera protiv koronavirusa u pulskom Amfiteataru neće prikazivati filmovi jer je otkazan Pula film festival.

Premda je u Istri trenutno više od 230 osoba u samoizolaciji, policijski službenici u zadnje vrijeme nisu evidentirali kršenje mjera samoizolacije na području Istarske županije, potvrdila je Hini glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. Podsjetila je kako je do kraja svibnja evidentirano ukupno 126 kršenja mjera, dok je tijekom lipnja evidentirano sedam takvih slučajeva. "Policijski službenici redovito provjeravaju pridržavaju li se osobe koje su u samoizolaciji te mjere, u prva dva tjedna srpnja nitko nije prekršio mjeru", kaže Sokač. Apelirala je na osobe kojima je određena samoizolacija da se strogo pridržavaju mjere i uputa epidemiologa te da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svoje obitelji i svojih sugrađana, jedino odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje koronavirusa.


SAD: Gotovo tisuću zaposlenika centara za imigrante zaraženo koronavirusom

9:30 - Više od 880 zaposlenika privatnih kompanija koje po ugovoru s američkim vlastima vode pritvorske imigracijske centre pozitivno je na koronavirus, rekli su predstavnici kompanija na kongresnom saslušanju u ponedjeljak. Čelnici četiriju kompanija - CoreCivic, The GEO Group, Management & Training Corporation (MTC) i LaSalle Corrections - koji upravljaju centrima s imigrantima po ugovoru s američkom imigracijskom i graničnom službom (ICE), govorili su o zarazama među svojim zaposlenicima pred američkim zastupnicima.

Američki zastupnici izrazili su zabrinutost zbog širenja virusa unutar gotovo 70 centara širom zemlje. Više od tri tisuće imigranata koji se nalaze u pritvoru ICE-a pozitivno je na koronavirus, a neki od njih su se oporavili ili su pušteni. Dvoje je umrlo od covida-19. Čelnica Odbora za domovinsku sigurnost Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, rekla je da izvješća zaposlenika govore o manjku osobne zaštitne opreme, neodgovarajuće zdravstvene skrbi i manjku testiranja.

CoreCivic je rekao da je oko 500 od njihovih gotovo 14.000 zaposlenika pozitivno, Geo Group govori o 167 zaraženih od 3700 zaposlenika, LaSalle ih ima 144 a MTC 73. ICE nije komentirao brojke niti optužbe koje su se čule na saslušanju. Trenutno se u pritvoru ICE-a nalazi oko 22.580 ljudi, što je veliki pad s oko 50.000 koliko ih je bilo prosječno tijekom 2019. Uhićenja na američko-meksičkoj granici zadnjih mjeseci su u padu, a sudovi su naredili puštanje dijela imigranata, navodeći strah od širenja koronavirusa.


Devet novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:27 - U Primorsko-goranskoj županiji danas je 9 novozaraženih koronavirusom. Od toga je 7 pomoraca i dvije osobe iz opće prakse, jedan je vezan uz stomatološki zahvat koji se trebao odraditi pa je pacijent prethodno testiran, a jedan je pacijent imao epidemiološku indikaciju pa je testiran. Četvorica su pomorci u dolasku i odlasku na brod te jedna djelatnica pomorske agencije koja se očito zarazila od pomoraca. Dvojica su međunarodnih vozača koji su također testirani po povratku iz Europe.


Devet novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:27 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na koronavirus (6 osoba iz Ivankova, 1 iz Cerića, 1 iz Nuštra i 1 iz Otoka). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 127, od kojih su 44 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 137 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3483. U samoizolaciji na području županije nalazi se 376 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 32 radnika (6 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).


Nema novozaraženih u Međimurju

9:11 - U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji testirane su 62 osobe te su svi nalazi negativni. Međimurje je 22 dan bez novooboljelih osoba od virusa COVID 19 te u ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu.


Iznenađujući rezultati obdukcija u Srbiji

8:57 - Od koronavirusa umire sve više mladih osoba, a među pacijentima nad kojima je izvršena obdukcija najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati, otkrio je za Krurir kardiokirurg i bivši direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Miljka Ristića. "Rezultati obdukcije su zapanjujući: korona dovodi do nekroze plućnog tkiva koja se ne može ničim popraviti. Zbog toga pacijenti umiru u roku od 48 sati", piše Kurir na naslovnoj stranici pod naslovom "Strašno: Zdravi i mladi, a umiru za dva dana. Tko preleži, ima trajne posljedice."


Prema najgorem scenariju u UK će umrijeti 120.000 oboljelih u drugom valu

8:47 - Velika Britanija bi se mogla suočiti s još smrtonosnijim drugim valom covida-19 ove zime, koji bi mogao odnijeti do 120.000 života tijekom devet mjeseci u najgorem scenariju, rekli su u utorak zdravstveni stručnjaci. Budući da je vjerojatnije da će se novi koronavirus više širiti zimi kada ljudi provode više vremena zajedno u zatvorenim prostorima, drugi val pandemije "mogao bi biti ozbiljniji od ovog kroz koji smo upravo prošli", rekao je Stephen Holgate, profesor i koautor izvješća Britanske akademije medicinskih znanosti (AMS).

"Ovo nije predviđanje, ali je mogućnost", kazao je Holgate na online brifingu. "Smrtnost bi mogla biti veća u novom valu covida-19 ove zime, ali rizik da se to dogodi može se smanjiti ako odmah poduzmemo mjere." Trenutačni broj smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu je oko 45.000, najviši u Europi. Uključujući sumnjive slučajeve, umrlo je više od 55.000 ljudi, pokazuje Reutersov izračun službenih podataka. AMS navodi da postoji "visoki stupanj neizvjesnosti" glede toga kako će se razvijati epidemija covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je istaknuo "razuman scenarij za najgori slučaj" gdje reprodukcijski broj ili vrijednost R raste na 1,7 od rujna.

R vrijednost - prosječan broj ljudi kojima će zaražena osoba prenijeti bolest - trenutačno je između 0,7 i 0,9 u Ujedinjenom Kraljevstvu i broj dnevnih slučajeva i smrti je u padu. R vrijednost iznad 1 može dovesti do eksponencijalnog rasta. "Model procjenjuje 119.900 smrti u bolnicama između rujna 2020. i lipnja 2021.", navodi se u izvješću AMS-a, a to je dvostruko više nego u prvom valu. Potpredsjednica AMS-a Anne Johnson rekla je da bi sezona teške gripe u kombinaciji s velikim brojem pacijenata oboljelih od drugih bolesti i s kroničnim stanjima dodatno pojačala ogroman pritisak na zdravstvene službe, istaknuvši potrebu da se odmah krene u pripreme. "Covid-19 nije otišao", kazala je. "Trebamo učiniti sve što možemo da ostanemo zdravi ove zime."


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

8:19 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih koronavirusom. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata testirano je 29 osoba. Njihovi nalazi su bili negativni. Do sada su obrađena ukupno 1.623 uzoraka. Od početka epidemije COVID-a 19 na području Virovitičko-podravske županije 18 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam osoba je trenutno zaraženo, devetero se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo.


U najblažoj varijanti do jeseni 2000 novooboljelih?

8:04 - Vladin Znanstveni savjet za koronavirus navodno nije pretjerano optimističan. Prema njihovom procjenama, ako ne bude promjena u ponašanju i smanjivanja osoba na okupljanjima, kroz tri tjedna imat ćemo povećanje broja oboljelih za onoliko koliko smo imali ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije tisuće,a kroz mjesec i pol moglo bi biti i pet tisuća oboljelih. U najblažoj varijanti, gdje se svi pridržavaju mjera, na sadašnje brojke “novog” vala imat ćemo još do 2000 oboljelih, piše danas Jutarnji list. U ovom valu širenja zaraze prevladava mlađa populacija te se smatralo da je to dobra vijest jer obično imaju bolje kliničke slike od starijih. No, i među mlađima neki reagiraju jako loše, a struka je posebno upozoravala da je samo pitanje vremena kad će zaraza s mlađih prijeći na starije.


WTTC poziva putnike da nose maske

7:54 - Svjetsko vijeće za turizam i putovanje (WTTC) pozvalo je putnike i turiste da obvezno nose maske i slijede druge mjere zaštite od Covida-19 zbog svog zdravlja, kao i drugih putnika i radnika u turizmu, prijevozu i drugim povezanim djelatnostima.


Do 90.000 Hrvata bilo je u doticaju s koronavirusom

7:08 - Kako je otkrio Krunoslav Capak, testiranje 1054 uzorka krvi na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pokazalo je da je u doticaju s koronavirusom bilo samo 2,3 posto Hrvata, odnosno 24 testirana uzorka. To znači da je u doticaju s koronom bilo 80.000-90.000 građana u Hrvatskoj, što je 25 puta više od 3775 dosad potvrđenih slučajeva. Međutim, kako piše 24sata, to ne znači da svih 90.000 Hrvata ima i imunitet. Njihova antitijela u krvi (IGG) pokazuju da su bili u doticaju s njom, no samo dva od 24 uzorka pokazala su i “zaštitnu razinu kvalitetnih neutralizirajućih protutijela”. Ugrubo preračunato, od najviše 90.000 hrvatskih građana koji su bili u doticaju s koronavirusom, njih oko 7200 ima i pravi imunitet, odnosno stečena neutralizirajuća antitijela.


U Brazilu više od 20 tisuća novozaraženih koronavirusom

7:03 - U Brazilu je u protekla 24 sata bilo 20.286 novozaraženih koronaviurusom, a umrle su 733 osobe, objavilo je ministarstvo zdravstva. Ukupno je u Brazilu od početka pandemije koronavirusa oboljelo oko 1.9 millijuna ljudi, a ukupno ih je umrlo 72.833, prema podacima ministarstva.


Španjolci zbog koronavirus većinom neće putovati van zemlje

7:02 - Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno manje nego prijašnjih godina, pokazuju ankete objavljene u Španjolskoj. Oko 70 posto Španjolaca namjerava provesti godišnji odmor u ruralnim područjima ili u unutrašnjosti svoje zemlje, pokazala je studija koju je izradio portal specijaliziran za ruralni turizam EscapadaRural.com.


Kalifornija ide u ponovno zatvaranje

7:01 - Kalifornija se ponovno 'zatvara' zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, a guverner Gavin Newsom u ponedjeljak je naložio da se zatvore svi barovi te da restorani, zoološki vrtovi, kina i muzeji prekinu sve aktivnosti u zatvorenom prostoru. Newsom je rekao da se mjere moraju primjenjivati na području cijele najgušće naseljene države SAD-a, nakon što su prethodno ti objekti zatvoreni u nekim teže pogođenim okruzima. Guverner je objavio i da fitness centri, crkve, frizerski saloni i trgovački centri moraju prekinuti poslovanje u zatvorenim prostorima u 30 okruga, uključujući Los Angeles, što pogađa oko 80 posto populacije.

Strože mjere primjenjivat će se tri dana, objavio je na Tweeteru guvernerov ured. "Broj slučajeva Covida 19 nastavlja alarmantno rasti", napisao je Newsom u tweetu u kojemu je najavio mjere, dodajući da broj zaraženih koronavirusom i broj hospitaliziranih nastavlja rasti. Kalifornija je u nedjelju imala 8358 novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare. Ta je država bila prva u SAD-u koja je u ožujku proglasila karantenu. Nakon ponovnoga otvaranja potkraj travnja, Kalifornija je nedavno zabilježila nagli porast broja zaraženih. U ponedjeljak su Los Angeles i San Diego, koji imaju najveći broj škola, objavili da će nova školska godina ujesen početi samo online.


U Crnoj Gori povećano testiranje, novih 400 zaraženih

7:00 - Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) priopćio je u ponedjeljak navečer da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus koji su, zbog povećanog testiranja poslani u laboratorij u Njemačkoj. Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz današnjih novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je priopćio direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo utjecati na na uvođenje novih epidemioloških mjera. „Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo zabrinjava nas to što je preko 20 posto od uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku pozitivno, što znači da će doći do daljeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji“, priopćio je Mugoša.

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25 tisuća građana ili 396,4 na 100 tisuća stanovnika zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je također uspostavljena suradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, kamo je bilo poslano dvije tisuće uzoraka. „Rezultati se unose u bazu (...) i u iduća dva dana kad unesemo kontrolu svih rezultata moći ćemo dati točan rezultat", rekao je Mugoša. U Crnoj Gori u drugom valu koronavirusa koji je počeo sredinom lipnja zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu kada je od Covida-19 oboljelo 324 Crnogoraca. Trenutna stopa oboljelih je 139 na 100 tisuća stanovnika. Ukupan broje preminulih je 25, u prvom valu devet, a u drugom 15.


WHO upozorava kako pandemija može biti 'sve gora i gora'

7:00 - Pandemija koronavirusa mogla bi se pogoršati ako države ne poduzmu stroge zdravstvene mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). „Da budem iskren, previše država se kreće u krivom smjeru, a virus ostaje javni neprijatelj broj jedan“, poručio je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus iz sjedišta te organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi. „Ako se osnove ne poštuju, ova pandemija će samo postajati sve gora i gora“, dodao je. U ponedjeljak je broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo