Đilas: Podržaćemo sporazum, ali zahtevamo da vlast prizna da je priznala Kosovo

Predsednik demokrata postavio uslov

20.4.2013.
22:18
VOYO logo

Demokratska stranka (DS) će podržati sporazum o Kosovu uz uslov da aktuelna vlast u Srbiji iskreno kaže građanima da taj sporazum znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, izjavio je danas predsednik demokrata Dragan Đilas.

- Imajući u vidu pre svega bezbednost ljudi na Kosovu i Metohiji, i želju da Srbija krene napred ka EU, DS podržava potpisivanje sporazuma uz uslov da se narodu kaže istina -, kazao je Đilas na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva te stranke. Đilas je rekao da će DS u parlamentu Srbije glasati za sporazum, a da će jedinom svom poslaniku sa Kosova i Metohije Goranu Bogdanoviću biti ostavljena mogućnost da sam odluči kako će glasati. Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je tokom osam meseci pregovora u Briselu dovela zemlju u skoro bezizlaznu situaciju. Dodao je da bi neprihvatanje sporazuma ugrozilo bezbednost svih gradjana Srbije a posebno onih na Kosovu i Metohiji. Predsednik DS je rekao i da bi eventualno ne prihvatanje sporazuma gurnulo zemlju u izolaciju i dodatno otežalo i onako težak ekonomski položaj građana. SNS: DS nikada neće dobiti odgovor da je Kosovo nezavisno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska napredna stranka poručila je danas Demokratskoj stranci da nikada neće dobiti odgovor u kome se kaže da je KiM faktički priznato ili faktički nezavisno, koliko god demokrate to želele i tome se nadale.

- Srpski naprednjaci ističu da, bez obzira koliko su se demokrate zalagale i temeljno radile protiv Srbije i interesa srpskog naroda, ono što smo mi činili za Kosovo i Metohiju jeste garantovanje institucija Srbima i odbrana Srbije -, piše u saopštenju te stranke. Naprednjaci su naveli i da "nikoga u Srbiji, a ponajmanje SNS nije briga da li će DS glasati za ili protiv potpisivanja sporazuma". SNS dodaje da se od DS, pošto je, kako se navodi u saopštenju, uvek radila i glasala protiv Srbije i interesa srpskog naroda, ni ne očekuje da ovaj put uradi drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jednom za svagda, dosta je bilo ucenjivanja DS i njihovog služenja lažima, raspirivanja mržnje prema onima koji rade i za Srbiju u Evropi i za Srbe na Kosovu i Metohiji -, poručili su iz SNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike