Velika šteta / Dizalice stižu u pomoć: Dimnjaci oštećeni nakon potresa u Zagrebu velika su opasnost za građane!

Osim dizalica, diljem Zagreba interveniraju i vatrogasci

5.4.2020.
8:12
VOYO logo

Do danas poslijepodne u Zagrebu je prijavljeno 23.398 slučajeva štete od potresa. Posebna opasnost su urušeni dimnjaci koji su nestabilni i prijete građanima.

S 25 metara visine pratili smo riskantnu operaciju u središtu grada u kojoj je uklonjen dimnjak težak 6 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari zgrade u Nazorovoj ulici od potresa žive u strahu. Prijeti im dimnjak težak oko 6 tona koji je potpuno pukao. Njegovo uklanjanje je zahtjevan zadatak. Zbog nestabilnosti dimnjaka, privezat će ga bez korištenja košare.

"Mene će dizalica dignut, ja ću se preko špage spustit do samog dimnjaka, napravit vezanje, onda se maknut s dizalice i onda je posao na dizaličaru. Ima straha, ne adrenalina", rekao je Marko Švenda, vlasnik tvrtke za visinski rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penjačkim konopcima Marko će se vezati za 58 metara dug kran dizalice. Zadatak zahtijeva potpunu koncentraciju.

Jednom kada je u zraku, Marko svoju sigurnost stavlja u ruke čovjeka koji je na tlu. Iako je daleko od izravne opasnosti, ni Mladenu nije svejedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer se bojiš za sigurnost ljudi koje dižeš. Nije toliko za tebe, ti si siguran, ali on gore koji je u zraku i visi, bojim se za njega", izjavio je dizaličar Mladen Groš.

Usprkos tome što je dimnjak renoviran zajedno kad i kuća, razornu silinu potresa nije izdržao. Marko ga mora čvrsto privezati, a zatim ga prepušta produženoj ruci Mladenove dizalice. Koliko će mu lako biti upravljati teškim teretom, ovisi o čovjeku od kojeg ga dijeli 20-ak metara visine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se kontrolirati kad je sve zakopčano kako treba, ako su gurtne na mjestu, ako se poštuje sigurnost, nije problem", pojasnio je Groš.

I problema nije bilo. Dimnjak je podignut u zrak pa kontrolirano spušten na zemlju, na oduševljenje maskom skrivenog, ali svima poznatog stanara kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je to onako fora za gledati, ali nije fora ako je to tvoja imovina, u kojoj živiš, da se to tako događa. Tako da, evo, ja sam cijelo vrijeme imao razne scenarije u glavi. Ako krene pa se onda sruši na kuću, ali evo, tu je", rekao je pjevač Sandi Cenov. 

No, to je samo dio posla za visinsku ekipu. Dimnjak susjedne kuće također je opasnost. Ovog puta Marko do njega ide u košari, a s njim i reporter jer misli da je to sigurnije nego biti privezan konopcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa iskreno, ovo je strava u košari zato šta ja ne kontroliram apsolutno ništa s košarom. Puno sam sretniji kad sam na špagi, tu ja kontroliram stvari skroz. Ovdje smo, ne znam, Pero je varil, pa možda nije dobro zavaril", kazao je kroz smijeh Švenda.

Dva dimnjaka su među 1782 oštećena na oko 7000 pregledanih objekata u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je prijavljeno više od 23.000 slučajeva štete od potresa. Obrađeno je 6800 prijava. 504 zgrade su potpuno neuporabljive, 2127 ih je privremeno neuporabljivo, a 4139 ih je uporabljivo.

Osim dizalica, diljem Zagreba interveniraju i vatrogasci. Od dana potresa odradili su više od 2500 intervencija, a u pomoć su im stigli kolege iz svih dijelova Hrvatske. Ipak, upozoravaju da oni nemaju mehanizaciju koja je potrebna za uklanjanje dimnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno intervencija smo odradili, puno smo pomogli, međutim, polako je došlo vrijeme da se građevinska mehanizacija, građevinske tvrtke uključe", rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

I uključuju se. Dizalice su svuda u središtu Zagreba, a tako će biti još tjednima dok se ne ukloni i zadnja neposredna opasnost za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo