predali zahtjev vladi / Štrajk u školama 10. listopada, Divjak poručila: 'Nastavljam borbu za veće plaće'

Image
Foto: Pixsell

'Složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice'

1.10.2019.
12:20
Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec predali su u Vladi najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu koji bi se trebao održati 10. listopada. 

Detalje će objaviti dan ranije. Pojasnili su da ovime Vladu prisiljavaju na proces mirenja. Traže povećanje plaće od 6 posto, a spremni su štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Za kompromis o koeficijentima nisu spremni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, naglašavaju, nema stav već dva tjedna. U roku pet dana očekuju postupak mirenja sukladno zakonu. 

Uslijedila je i reakcija ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularnereforme u učionice prije mjesec dana", napisala je na svom Facebooku Divjak pa nastavila:

"Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru. Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati pak tvrde da Vlada odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s njihovim predstavnicima, što shvaćaju kao neprihvaćanje zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata. Iz tog razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol", naglasili su sindikalisti.

Sastanak se, kažu sindikalci, trebao održati danas, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo