WALK WITH TITO / Direkt u šetnji zbog koje luduje desnica: 'Tito je brend! Turiste zanima gdje mu je Sophia Loren gulila smokve'

Turisti mogu s vodičem upoznati tajne antifašističkog Zagreba i otkriti svašta o Titu, npr. koje su ga žene voljele. Istražili smo zašto bi to kome smetalo

24.12.2021.
8:20
VOYO logo

"To je ideološka provokacija, promocija komunizma i sramoćenje grada Zagreba", grmio je neki dan Igor Peternel, nekoć SDP-ovac, danas uvjereni desničar kojem silno smeta turistička tura po Zagrebu "Walk with Tito".

Turisti koji dođu ovdje, a većinom su to stranci, mogu s vodičem upoznati tajne antifašističkog Zagreba i otkriti svašta o Titu, kao na primjer koje su ga žene voljele. Peternelu smeta što nova vlast umjesto da reciklira otpad, reciklira povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ono što ne zna, jest da je Walk With Tito tura trebala krenuti još lani, kad je gradonačelnik bio jedan drugi bivši socijaldemokrat koji je isto skrenuo u desno. S Titom je šetala Lada Marinović.

"... borit čemo se, drugovi, protiv neprijatelja..." I kako je već Tito govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šetnja s Titom, turistička tura u centru Zagreba, ovih je dana prozvana da za vrijeme Adventa promovira komunizam. Lada Marinović je otišla provjeriti tko je ta zloglasna žena koja stoji iza Druga Tita i famozne turističke šetnje.

Ona je Danijela Matijević, politologinja, novinarka, kolumnistica, PR menadžerica, i osoba koja vas vodi kroz turu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova tura priča priču o političkom, revolucionarnom i privatnom životu Tita, ali je dvoslojna jer je i o antifašističkom Zagrebu za vrijeme zloglasne NDH." 

Znala je čim je pokrenula projekt, da će biti reakcija. Desnica je zagrizla udicu i njoj to ne smeta, dapače. Napravila joj je uslugu, ne kaže se bez veze da je i loš publicitet, dobar publicitet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji cijela branša, 'red tourism'. Tito je brend, ne politička platfoma... U svijetu se to slavi, ja ne znam jesmo li mi jedna zemlja koja se srami svoje povijesti."

U šetnji od dva sata prolazi se centrom Zagreba, priča o bitnim lokacijama, poput ulice Franje Račkoga gdje je za vrijeme NDH pogubljeno 44 zatvorenika. Sljedeća stanica je Trg bana josipa Jelačića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. travnja 1941.  na glavnom zagrebačkom trgu slavila se nova država. Bio je ovdje i Josip Broz, navodno iznenađen i bijesan količinom građana koji su došli pozdraviti novu vlast. 

Tu je i prolaz sestara Baković, kao simbola NOB-a i otpora. Šetnja nije zamišljena za one koji znaju sve detalje, nego za strance koji su znatiželjni. Pitali smo neke od njih znaju li tko je bio Tito.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, sjećam ga se iz mladosti", odgovorio je Mike Long, a Marija Long:

"Samo kad spomenete ime mi nešto zvoni da ga znam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laurent de Metz zna, Jen Holden ne zna, Dean Holden zna jer: "Ja sam povjesničar."

A bi li otišli u šetnju s Titom? Odgovori su intrigantni...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da može biti primamljivo određenih skupinama ljudi."

"Mislim da je pomalo čudno šetati s Titom. Mislim da povijest nije bila najljepša, tako da mi ne bi bio prvi izbor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska povijest nije nešto znana van vaših granica. Mislim da bi bilo zanimljivo čuti baš hrvatsku stranu povijesti."

"Razlog zbog kojeg putujemo jest da upoznamo ljude, njihovu kulturu i povijest." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To misli i direktorica Turističke zajednica grada Zagreba Martina Bienenfled, jer ova tura tu je još od ljeta:

"Ima jako velik interes različitih turista sa svih krajeva svijeta. Spomenula bih da je Tito obrađen na nekoliko lokacija. Tu su Brijuni, ovdje u blizini je rodna kuća Tita. Brojni turisti pitaju gdje još mogu vidjeti. Tito kao povijesna ličnost je izuzetno interesantan i ta tura živi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turiste zanima kako mu je Sophia Loren gulila smokve, kuhala paštu, kako ga je Richard Burton glumio, kako je bio prijatelj s Kirk Douglasom. Pa do Indire Ghandi koja mu je poklonila slonicu", kazala je Matijević, podsjetivši i na priču o tome kako je Tito šarmirao kraljicu Elizabetu.:

"Ona je jednom prilikom strogo prekršila protokol i s njim podijelila naranču." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja se rodila nakon uklanjanja naziva Trga maršala Tita. Možda najzanimljiviji detalj priče jest da je tura zapravo trebala krenuti još na ljeto 2020.:

"Ono što je bitno naglasiti jest daturu ne organiziraju niti turistička zajednica niti gradska vlast. Tomašević nije vodič i ne želim da se preko privatne poslovne inicijative koju nitko ne financira, skupljaju jeftini politički bodovi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa zato umjesto skupljanja poena, možda ne bi bilo loše prvo otići na Šetnju s Titom. Jer tu se priča o njegovim dobrim, ali i lošim stranama.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo