u najstrožem dijelu / Direkt iza rešetaka: bili smo u jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj, a prva šefica svih zatvora sjela nasuprot Šprajca

Bili smo u jedinoj ženskoj kaznionici u kojoj kaznu izdržava i devet žena ubojica. Više o tome pričala nam je prva žena šefica svih hrvatskih zatvora Jana Špero

23.11.2017.
22:45
VOYO logo

Žene ubojice, pljačkašice, sve one koje su počinile najgora kaznena djela i izdržavaju kaznu dulju od šest mjeseci žive na istom mjestu, u kaznionici u Požegi. Ima ih 86. Njih devet je u zatvoru zbog ubojstva. Mnoge su se žene u zatvoru vjenčale, zatrudnjele, a do treće godine tamo mogu odgajati i djecu. 

Željezna vrata i debeli zidovi daleko od svih pogleda ovdje čuvaju teške priče. Svaka je različita od one druge, no njihovim autoricama zajedničko je jedno - baš te priče dovele su ih ovdje - do jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna željezna vrata i ulazimo u najstroži, zatvoreni dio dok su zatvorenice na ručku jer zbog strogih i jasnih pravila ne smiju pred kamere

"Trenutno ima 86 zatvorenica. U odnosu na kaznena djela, generalno gledano, imovinska kaznena djela su dosta zastupljena u populaciji žena. Ostali dio bi otpao na ubojstva i zlouporabe droge", kazala je voditeljica odjela tretmana zatvorenica Ksenija Ivenčnik Blažević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstarija 82 godišnja baka i najmlađa 23 godišnja djevojka - nose isti krimen. Skrivile su prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. U Požegi devet žena kaznu služi zbog ubojstva i 6 zbog pokušaja ubojstva. Ovisno o zločinu i ponašanju - iz zatvorenog mogu prijeći u ležernije  otvorenije odjele.

Ovako izgledaju sobe za spavanje, u ovoj ovdje iako ima 11 kreveta trenutno boravi šest žena. Na počinak se odlazi u 23 sata, a buđenje je već u pola 6 ujutro!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema rešetki, nema ćelija, dakle sav prostor je otvoren. Koncipiran prostor na način da se ne očekuje da bi bilo nekakvih većih eksceca i da to funkcionira na nekakvoj društvenoj razini", objasnila je Ksenija Ivenčnik Blažević.

Pet godina prosječna je kazna u požeškom zatvoru. 32 najdulja. Za uspješan povratak u društvo možda je i najvažniji posao. A ovdje - 70 posto zatvorenica radi. I za to prima prosječno 500tijnak kuna plaće mjesečno, od kojih trećinu obavezno polažu na štednju. Bave se poljoprivredom, šivanjem, pomažu u kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem su meniju varivo od mahuna i svinjska rebra. Točno se zna kalorijska vrijednost svakog obroka. Ovaj ima oko 1020 kalorija. 

Jede se tri puta dnevno, a oni koji rade imaju i ekstra obrok. A radi se od 7 do 15. Poslijepodne je rezervirano za razne aktivnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"7500 knjiga. Dobro nam je opskrbljena knjižnica i stvarno ima za svakoga po nešto. Ali trileri, krimići i ljubavni romani su u top izboru! U pravilu dobivamo donirane i nešto malo tu i tamo smo znali kupiti", nadodaje voditeljica odjela tretmana zatvorenica.

U telefone su ugrađene kamere koje prepoznaju pozivatelja, a mogu se zvati samo odobreni brojevi. Mobitela nema, a broj posjeta ovisi o ponašanju. Minimum je jedan sat tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle svake subote, nedjelje, blagdanima u ovom prostoru članovi obitelji dolaze u posjete zatvorenicama, te posjete se odvijaju u ovom prostoru, nesmetano mogu razgovarati. Neki sa malo više slobode, neki sa malo manje slobode", nadodaje.

Najromantičniji dio kaznionice u Požegi svkako je ova soba za slobodne sastanke. Uz zatvorenice ovdje mogu doći jedino njihovi muževi ili izvanbračni partneri. Pravo na ovu sobu imaju - minimalno jednom mjesečno - tri sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako druženje ovdje završi trudnoćom, a toga je bilo - majka može ostati s dijetetom do treće godine - u ovom posebno uređenom dijelu kaznionice. Ako je ikako moguće, nakon tri se godine majku nastoji uvjetno pustiti na slobodu

"U slučaju da se dogodi, vrlo rijetko se dogodi, znalo se dogoditi, da mama treba ostati i duže vrijeme, u tom slučaju se onda kontaktiraju centri za socijalnu skrb, obitelj majke odnosno zatvorenice", pojasnila je Ivenčnik Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi u kaznionici, uvjeravaju nas, nisu česti, a uglavnom se svode na prepirke.

Tko krši pravila - može završiti i u samici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje i sretni, radosni, ali i žalosni trenuci. Ovdje se omogućavaju vjenčanja, ovdje se rađaju djeca, ovdje se nažalost i umire. Ali to je nažalost jedan život, jedna zajednica u malom", kazao je Antonio Čirko, upravitelj kaznionice i zatvora u Požegi.

Zajednica - kojoj je jedini cilj da se svatko ovdje nakon robije što lakše ponovno vrati u svoju sredinu i ne ponovi ono zbog čega je ovdje i stigao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li jedina žena na čelu zatvorskog sustava u Europi, je li teže održavati red u muškom ili ženskom zatvoru i zašto se ne smije snimati zatvorenike otkrila je šefica Uprave za zatvorski sustav u ministarstvu pravosuđa i gošća RTL Direkta Jana Špero.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo