DO KOLOVOZA BI MOGLI ZNATI / DIP: 'Rano je zaključivati krši li se zakon plakatima Grada Zagreba'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U nadzoru financiranja izborne promidžbe, koji je u tijeku, DIP će utvrditi predstavlja li takvo oglašavanje povredu Zakona

15.5.2019.
16:04
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u srijedu kako je preuranjeno donositi zaključke krši li se zakon postavljanjem plakata Grada Zagreba na kojima se ističu uspjesi Grada i njegove uprave, s obzirom na to da stranka gradonačelnika Milana Bandića sudjeluje na izborima za Europski parlament, a odgovor na to pitanje trebao bi se znati do početka kolovoza.

U nadzoru financiranja izborne promidžbe, koji je u tijeku, DIP će utvrditi predstavlja li takvo oglašavanje povredu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, odgovorilo je Povjerenstvo na učestale upite medija i javnosti predstavlja li oglašavanje plakatima Grada Zagreba povredu spomenutog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku je preuranjeno dati bilo kakve zaključke vezano uz navedeno budući da je DIP u postupku prikupljanja relevantnih činjenica, a utvrđenje eventualnih povreda Zakona bit će sadržano u izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe, koje će DIP objaviti na svojim mrežnim stranicama u roku propisanom člankom 61. Zakona“, navodi DIP.

To bi izvješće DIP trebao objaviti najkasnije do početka kolovoza. Zakon, naime, kaže da se objavljuje u roku od 60 dana od dana objave konačnih izbornih rezultata. Izbori za Europski parlament održavaju u nedjelju, 26. svibnja, a uzmu li se u obzir rokovi za žalbe te eventualna ponavljanja, konačni bi rezultati mogli biti objavljeni početkom lipnja, a onda teče rok od 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka GLAS prigovorila je DIP-u i Etičkom povjerenstvu zbog jumbo plakata koje financira Grad Zagreb, a na kojima se ističu uspjesi Grada i njegove uprave, što ta stranka smatra grubim kršenjem zakona i Izbornog etičkog kodeksa, zbog činjenice da na izborima za EP sudjeluje i Bandićeva stranka.

"Radi se o korištenju sredstava jedinice lokalne samouprave u predizbornoj kampanju jedne stranke te grubom sukobu interesa", tvrdi GLAS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo