NISU SVI PREDALI IZVJEŠĆA / DIP o izvješću Mislava Kolakušića: 'Nikad nisam čuo za kampanju od 12 kuna, ali čovjek uči dok je živ'

Osmero kandidata već je predalo izvješća, a još se čeka izvješće Dalije Orešković, Katarine Peović i Miroslava Škore

14.12.2019.
19:38
VOYO logo

Pred stožerima je večeras novi zadatak. Do ponoći svi predsjednički kandidati Državnom izbornom povjerenstvu moraju dostaviti prva izvješća o financiranju izborne promidžbe. U njih moraju uključiti sve troškove pretkampanje i službene kampanje.

Prvi koji je podnio izvješće je nezavisni kandidat Mislav Kolakušić. Prijavio je samo 12 kuna troškova - bez donacija. Nakon drugog kruga izbora, 21. siječnja 2020. svih 11 predsjedničkih kandidata mora podnijeti cjelovito, završno financijsko izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina kandidata ne čeka ponoć – njih osmero već je predalo izvješća, a još se čeka izvješće Dalije Orešković, Katarine Peović te Miroslava Škore.

Koje su kazne ako se prekorači rok predaje otkrio je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi premašili taj rok do ponoći, onda prelazimo u prekršaj, a o tome odlučuje Prekršajni sud na prijavu Državnoga izbornog povjerenstva preko Državnog odvjetništva. Kazne su od 2000 do 20.000 kuna".

Na pitanje jesu li i kada te kazne nekome naplaćene, Hojski odgovara da je taj zakon, uz određene izmjene i dopune, konstruiran 2011., a samo je jednom došlo do provedbe izbora i nadzora financiranja promidžbe na izborima 2014... Podsjetio je da su tada u pitanju bila četiri kandidata, ali da po toj osnovi nitko nije zaradio prekršajnu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izvješće Mislava Kolakušića koje bilježi samo 12 kuna troškova na izbornu promidžbu.

"To je iznos naknade za otvaranje posebnog računa za financiranje izborne promidžbe. E sad, ja osobno nikad nisam čuo za kampanju od nula, 12 ili 112 kuna, ali čovjek uči dok je živ. Vidjet ćemo. DIP radi nadzor pa ćemo biti puno pametniji nakon što sve analiziramo, pregledamo dokumentaciju, izbornu promidžbu i u našem izvješću će sve pisati", rekao je Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na to da prijavljene moraju biti sve donacije i troškovi pa tako i oni prije otvaranja posebnog računa.

Do izbora je još osam dana, a obveza prema Državnom izbornom povjerenstvu još ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što kandidati sada rade prema DIP-u, i što ih molimo da što prije završe, jest upisivanje promatrača. Devet stranaka dobilo je dozvolu za promatranje, četiri kandidata su zasad zatražila dvije nevladine udruge. Svi oni unose u informatički sustav promatrače i nadamo se da će to biti završeno do srijede ili četvrtka", rekao je Hojski.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo