ĐIKIĆ ŽESTOKO REGIRAO NA RADMANOVE IZJAVE: / 'Ono što je rekao može dovesti do porasta zaraza i smrtnosti, ne smijemo to ignorirati'

Image
Foto: Goran Kovacic/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Usporedbe krivih brojeva koji za javnost žele umanjiti opasnost ovog virusa jer će samo dovesti do više štete i širenja virusa, a time i utjecaja na gospodarstvo, zdravstveni sustav i smrtnost'

10.10.2020.
10:06
Goran Kovacic/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je akademik Miroslav Radman podigao prašinu izjavivši da mu nije jasno zašto se uzbuđujemo oko koronavirusa kada je u Hrvatskoj zabilježeno tek oko 300 preminulih od Covida-19, dok godišnje umre oko 50.000 ljudi, javio se znanstvenik Ivan Đikić sa žestokom reakcijom.

"COVID virus se ne smije ignorirati, niti omalovažavati. To smo naučili na primjeru mnogih zemalja svijeta, posebno najbogatije i najnaprednije zemlje svijeta, SAD-a. Oni su unutar devet mjeseci imali preko 210.000 mrtvih (više nego u bilo kojem ratu ili nepogodi u zadnjih 100 godina) i preko 7 milijuna oboljelih. Jedna petina tvrtki je zatvorena, a 30 milijuna ljudi je izgubilo posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveno su neutemeljene usporedbe krivih brojeva koji za javnost žele umanjiti opasnost ovog virusa jer će samo dovesti do više štete i širenja virusa, a time i utjecaja na gospodarstvo, zdravstveni sustav i smrtnost.

Pravilnim ponašanjem, novim lijekovima, boljim testiranjima i primjerenim mjerama i bez kompletnih karantena, možemo kontrolirati ovaj virus do dolaska cjepljenja i tako osigurati zdravlje, školovanje i gospodarstvo. Pri tome možemo slijediti primjere Novog Zelanda, Južne Koreje, Njemačke i brojnih drugih zemalja"smatra Đikić, javlja Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RADMAN DIGAO PRAŠINU IZJAVOM DA JE KORONA 'BANALNA BOLEST': /

Evo što na to kažu domaći stručnjaci

Image
RADMAN DIGAO PRAŠINU IZJAVOM DA JE KORONA 'BANALNA BOLEST': /

Evo što na to kažu domaći stručnjaci

Ne postoje dva virusa

Na pitanje što misli o Radmanovoj pretpostavci da se možda radi o dva virusa, Đikić kaže za Slobodnu Dalmaciju da mu nije poznat ni jedan znanstveni rad da postoji mješanje dva različita COVID virusa iz raznih zemalja koji mogu objasniti razlike u kliničkim slikama kod oboljelih.

"Činjenice su da se SARS-CoV-2 nije značajno promjenio mutacijama tj. nije oslabio tijekom ljeta niti je mutirao i postao opasniji sada u jesen. Virus je stoga funkcionalno isti ali se mjenja okolina, koncentracija virusa. Postoje razlike kod pojedinaca genetske, komorbiditeti, dob a posebno imunološki odgovor osoba koje dodu u kontakt s virusima", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba s HIV-om

Đikić je komentirao i Radmanove usporedbe novog koronavirusa i virusa HIV-a te tvrdnju da ćemo prije pronaći lijek nego cjepivo protiv koronavirusa. "Važno je naglasiti da su COVID i AIDS različite bolesti i da su SARS-CoV2 i HIV različiti virusi. Za gripu i COVID uspješnija su cjepiva i vjerojatnije je da ćemo dobiti prije uspješno i djelotvorno cjepivo nego ciljane lijekove jer za njih trebamo puno duže vrijeme.

Za stvaranje različitih cjepiva novih tehnologijama bilo je potrebno samo 42 dana odnosno par mjeseci prije nego se počelo s kliničkim ispitivanjima. U slučaju novih ciljanih lijekova protiv COVID virusa potrebno je značajno duže vrijeme prije nego se može početi s kliničkim ispitivanjima", zaključio je Đikić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo