OGLASIO SE DHMZ, NEMA DOBRIH VIJESTI / 'U iduća 72 sata očekujemo značajne količine oborina, moguće su i bujične poplave'

Image
Foto: Pixsell/DHMZ

Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina

16.7.2021.
15:07
Pixsell/DHMZ
VOYO logo

Zbog nove promjene vremena, koja će donijeti kišu, grmljavinska nevremena, ponegdje i tuču, ali i obilne pljuskove, koji prijete poplavama, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

"Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji, gdje na otocima može ponegdje i izostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
KRAJ TOPLINSKOG VALA /

Stiglo je osvježenje s kišom: Nestabilno vrijeme moglo bi potrajati idućih nekoliko dana

Image
KRAJ TOPLINSKOG VALA /

Stiglo je osvježenje s kišom: Nestabilno vrijeme moglo bi potrajati idućih nekoliko dana

Smanjenje naoblake u ponedjeljak

Promjena vremena započinje već danas, u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana. U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna.

Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati. U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oborine mogu prouzročiti urbane poplave

Upozoravamo da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a možete pratiti na ovom linku.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo