'VLADINA MJERA? KAP U MORU...' / Demograf dao mračnu sliku Hrvatske: 'Teško će to podići iz pepela dijelove države koji su najgore pogođeni...'

Demograf Nenad Pokos dao je prilično mračnu sliku Hrvatske, a smatra kako je ni nova mjera Vlade neće previše popraviti

23.12.2021.
9:30
VOYO logo

Gostujući u RTL Danas, demograf Nenad Pokos dao je prilično mračnu sliku Hrvatske, a smatra kako je ni nova mjera Vlade neće previše popraviti.

"Do četiri i pol tisuće naših povratnika može koristiti tu mjeru. Ako uzmemo da ih je od ulaska u EU otišlo gotovo 300 tisuća, tih četiri i pol ako se vrate to je samo kap u moru tih povratnika", kaže, dodajući kako je teško predvidjeti hoće li mjera zaživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISELJENI HRVATI O NOVOJ MJERI /

Država nudi lovu za povratak, oni tvrde - nema šanse: 'Da mi ponude milijun eura, ne bih se vratio u tu korupciju i jal'

Image
ISELJENI HRVATI O NOVOJ MJERI /

Država nudi lovu za povratak, oni tvrde - nema šanse: 'Da mi ponude milijun eura, ne bih se vratio u tu korupciju i jal'


"Ono što je dobro jest da Vlada ipak nešto radi za razliku od nekoliko prošlih kada se nije gotovo ništa radilo na demografskoj problematici premda nismo bili u takvoj bezizlaznoj situaciji kao danas", kaže. Slaže se kako poduzetnici koji su ostali imaju pravo ljutiti se jer novac koji su uplaćivali u proračun sada ide onima koji su otišli, ali dodaje kako se ne trebaju plašiti.

"Ako je netko kvalitetan onda ima pravo također ovdje raditi i zarađivati za život. Ako ovaj koji tu već ima biznis, posao ili obrt, ako ima svoje klijente onda teško da će ih izgubiti", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško će ova mjera podići iz pepela krajeve Hrvatske

No, ne polaže baš nade kako bi ova mjera mogla podići iz pepela krajeve Hrvatske koje su najgore pogođeni iseljavanjem.

Istaknuo je kako opustošena područja, kao što je Korenica, imaju jako narušenu dobnu strukturu, a da za obrt ili posao poduzetnik mora imati ljude:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo uglavnom živi staračko stanovništvo. Svatko tko će se vratiti iz inozemstva ili iz drugih urbanih dijelova Hrvatske i naseliti ta područja mora dobro razmisliti je li mu to isplativo. Jer ove mjere za samozapošljavanje moraju se koristiti dvije godine".

Najmanje djece rođeno od Drugog svjetskog rata

Komentirao je i posljednji popis stanovništva i rekao kako je srpanj bio mjesec u kojem se rodilo najmanje djece od Drugog svjetskog rata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slično je bilo i u listopadu za koji imamo podatke, međutim još ne znamo kakvo je bilo stanje 1992. u listopadu kada su djeca začeta, rođena u listopadu, siječnju i veljači te '92. Ali tu smo negdje. Također rekordni negativni podaci.

Od popisa stanovništva možemo očekivati, ako će sve biti u redu, ako neće masa ljudi ući u ukupan broj stanovnika koji žive u inozemstvu koji se mogao samopopisati ili su ih mogli ovdje popisati njihovi roditelj, prijatelji, susjedi. Mehanizam kontrole je gotovo nikakav. Mi ne može očekivati puno više od tri milijuna i 800 tisuća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo