'DEFINITIVNO SE NAZIRE OTVARANJE': / Član Plenkovićeva Znanstvenog savjeta otkrio kako će izgledati popuštanje mjera

Image

'Mislim da nam psihološki treba otvaranje, ali to mora biti dozirano i pažljivo jer ne želimo sada ponovno riskirati novo širenje'

16.2.2021.
21:52
VOYO logo

Član Vladina Znanstvenog savjeta, genetički epidemiolog i predstojnik Katedre za Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu, Ozren Polašek, rekao je večeras za N1 da je Hrvatska trenutno u prilično dobroj epidemiološkoj situaciji i da se definitivno nazire otvaranje. "Ono što nas zabrinjava je da u zemljama u okruženju imaju neke situacije koje su malo kompliciranije, imaju prošireniju epidemiju i imaju novi soj. Zato se nitko sad ne usudi reći da idemo u veliko otvaranje, ali definitivno u smjeru otvaranja s nekom pojačanom pažnjom zbog pojave novog soja”, kazao je Polašek.

“Gotovo da više nema dobrih odluka jer svaka odluka na neki način nekome šteti. Mislim da nam psihološki treba otvaranje, ali to mora biti dozirano i pažljivo jer ne želimo sada ponovno riskirati novo širenje i novi val”, dodao je. “Svi bi htjeli popuštanje. Svi se povodimo za idejom da će ovo proći, umjesto da se probamo malo prilagoditi pa bi pitanje otvaranja i epidemije bilo malo lakše. U ovom trenutku smo u jako dobroj situaciji i pohvala građanima zbog toga”, poručio je Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEROŠ O RUSKOM CJEPIVU: /

'Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i vidjeli je li sigurno'

Image
BEROŠ O RUSKOM CJEPIVU: /

'Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i vidjeli je li sigurno'

Cijepljenje preko reda

Komentirajući aktualnu temu cijepljenja preka reda, Polašek je izjavio da je teško reći da je netko "spektakularno" zakazao. "Mislim da smo se svi povodili za idejom da će farmaceutska industrija brzo distribuirati doze cjepiva, ali to se nije dogodilo. Ovo nam je možda lekcija za budućnost da se prilagođavamo, da možda možemo neke stvari na razini nacije sami napraviti. Možda u budućnosti da ne ovisimo toliko o vanjskim utjecajima”, istaknuo je.

Napomenuo je da smo najprije imali manjak cjepiva, a onda se pojavio višak cjepiva koji su dobile određene osobe iako nisu bile u prioritetnim skupinama. “To je bilo malo nespretno. Meni je to bilo čudno za čuti, ali ne potpuno neočekivano, takva nam je priroda. Volio bih da smo imali jasniji, fiksniji plan”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba iskoristiti svaki 'alat'

Govoreći o ruskom cjepivu Sputnjik V, Polašek je rekao da treba iskoristiti svaki alat u borbi protiv pandemije. “Bilo koji alat protiv ove epidemije nam je u bilo kojem trenutku potreban. Ono što je nezgodno je da postoji niz zakonskih akata kako nešto možemo proglasiti lijekom ili medicinskim proizvodom. Za sada nemamo jasnu dozvolu ni na razini Europe ni na razini države. Vidimo primjer Mađarske da je to moguće tako da definitivno ovo je smjer u kojem treba razmišljati jer bilo koji alat koji nam ide u korist, treba o njemu razmišljati”, zaključio je Polašek.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo