HRVATSKA PRIMILA 8300 IZBJEGLICA / Božinović: 'Najgora faza rata tek dolazi. Spremni smo prihvatiti 20.000 osoba iz Ukrajine, ali taj broj se može i uvećati'

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska se, kazao je, mora pripremati na scenarij da će se izbjeglice iz Ukrajine zadržati dulje nego što žele i nego što su bila prva predviđanja organizacija koja se bave ovom problematikom

20.3.2022.
12:57
Profimedia
VOYO logo

Najgora faza rata tek dolazi, prema onome što se može čuti. Pojačavat će se pritisak na Europu, na tri fronta: energetska sigurnost, troškovi za obranu i treće je pitanje prihvata izbjeglica, rekao je Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović nakon sastanka Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine u MUP-u. Predstavljena je i web stranica koja sadrži sve korisne informacije za Ukrajince koji su pred ratom izbjegli u Hrvatsku - hrvatskazaukrajinu.gov.hr.

Hrvatska se, kazao je, mora pripremati na scenarij da će se izbjeglice iz Ukrajine zadržati dulje nego što žele i nego što su bila prva predviđanja organizacija koja se bave ovom problematikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša je namjera danas pokazati da je naš pristup od prvog dana bio sveobuhvatan da smo uspjeli predvidjeti sve ono s čime ćemo se morati nositi”, kazao je Božinović.

Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Snažan napad Rusa na Kijev, gradom su odjekivale eksplozije; Rusi Ukrajincima dali rok za predaju Mariupolja

Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Snažan napad Rusa na Kijev, gradom su odjekivale eksplozije; Rusi Ukrajincima dali rok za predaju Mariupolja

U Hrvatsku je dosad došlo 8300 izbjeglica

Dodao je da je u Hrvatsku došlo već 8300 izbjeglica iz Ukrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo postići transparentnost onoga što radimo i što ćemo raditi. Jedno od pitanja koje se razmatra je i financiranje smještaja izbjeglica. Razmišljamo o tome kao poduprijeti građane koji žele svoje kuće, stanove ustupiti ukrajinskim izbjeglicama. Cilj bi nam bio da što više njih bude u tim pojedinačnim smještajima. Raspisali smo već i javne pozive za oko 10 tisuća smještajnih jedinica diljem Hrvatske", rekao je Božinović dodajući da se Europa susreće s najvećom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata.  

Spremni smo prihvatiti 20.000 osoba, a možda i više

Kaže kako trenutno novac iz EU fondova ide zemljama "prvog ulaska" što Hrvatska nije, ali da će Hrvatska financirati određene aktivnosti iz svojeg proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na našoj razini pokušavamo projicirati financijski okvir. Spremni smo primiti 20.000 osoba, ali to je brojka koja se može i uvećati, ovisno kako će teći razvoj događaja u Ukrajini", rekao je Božinović. 

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo