značenje /

Danas je blagdan Svih svetih, a mi smo potražili značenje današnje svetkovine

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Spomen na Sve svete slavi se još od četvrtog stoljeća.

1.11.2017.
19:05
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Papa Grgur Treći ga je u osmom stoljeću premjestio na prvi dan mjeseca studenoga, na dan godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama "svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika". Kako su se kroz svih tih godina običaji vezani uz ovaj blagdan mijenjali, doznala je Kristina Čirjak. 

Blagdan Svih svetih za brojne građane znači neradni dan i odlazak na groblje. Većina ih zaboravi na samo značenje današnje svetkovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, ne znam točno detalje, idem gore zbog ljudih koji su otišli jer danas imamo praznik, a drugih dana nemamo.Zato što je to tako bilo oduvijek, posjećivali su se grobovi mrtvih naši", kazao je Emil iz Zagreba.

Grobovi se posjećuju punih ruku cvijeća i svijeća. Krizanteme su nezaobilazan dio aranžmana koji se nose na groblje, a simboliziraju prolaznost života, smrt i žaljenje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cvijeće, svijeće, lampaši oni zapravo znakovi našeg prisjećanja naših dragih pokojinika, ali i naše vjere u vječni život. Kad netko na grob donese vjeru da život nakon smrti postoji", poručio je Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Svetkovina Svih Svetih obilježava se stoljećima, a običaji i navike se mijenjaju.

"Danas se možda čak i previše torši, kada sam ja bio mali onda su doma znali plesti vijence, skupljalo se zenilo. / Onda se to nosilo na grobolje i kako je bilo neradni dan otišlo se navecer i bilo do pola noći", kazao je Josip Barlek, etnolog.

Bilo je veliko slavlje i čak se pripremala blagdanska trpeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znala je biti pečena guska, kolači, mahovnjača,a u nekim krajevima i pečena purica punjena jabuukom i kruškom. / I onda s preko noći znalo ostaviti pokojima koji će doći", naglašava Barlek.

A u naša sjećanja trebali bi doći svakodnevno, a ne samo u ove dane. Blagan Svih svetih brojni pogrešno poistovjećuju s Dušnim danom koji se obilježava sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oba ta blagdana povezana su kroz otajstvo zajedništva svetih", ističe Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Iako više nisu s nama, žive u sjećanjima i srcima.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo