KOMENTIRALA REVIZIJU / Dalić: 'Todorić i uprava su očigledno vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dalić tvrdi kako je stanje koje se u Agrokoru prikazivalo na neistinit i lažan način služilo za dobivanje kredita i osiguravanja financijskih sredstava

9.10.2017.
17:23
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić komentirala je reviziju revizorske kuće PwC koja je pokazala da je sveukupna vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna.

"Podaci koje su danas predstavljeni za Agrokor i konsolidiranu grupu Agrokor koju je revidirala ugledna revizorska kuća PwC u ogromnoj su razlici u odnosu na ono što je Ivica Todorić prikazivao i potpisivao u svojim finalnim izvještajima", rekla je ministrica Dalić te dodala kako ta razlika i negativni podaci jasno pokazuju zbog čega je Todorić zajedno s cijelom upravom 7.4. zatražio primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivica Todorić i uprava su očigledno vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga", kazala je Dalić i dodala kako je stanje koje su prikazivali na neistinit i lažan način služilo za dobivanje kredita i osiguravanja financijskih sredstava do trenutka do kad to nije bilo moguće.

"Ovo danas što smo vidjeli konačna je i definitvna potvrda koliko je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu pridonio očuvanju stabilnosti hrvatskog gospodarstva jer je cijela Agrokor grupa očigledno bila spremna za stečaj. Zakonom je očuvano gospodarstvo i stvoreni su uvjeti za rast gospodarstva", rekla je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, gledajući financijske izvještaje, rast ne bi bio moguć. Ono što građani trebaju razumjeti, izvješća se odnose na početno stanje. Na stanje koje smo prevladali. Rezultat je stabiliziranje Agrokora i pozitivni trendovi. Upravo očuvanje vrijednosti je najbolji zalog i ulog u uspješno postizanje nagodbe.

To će biti težak proces. Ono što je u ovom trenutku bitno, je okrenuti se u Agrokoru u postizanju rokova. Ono što smo danas vidjeli je revizorsko izvješće. Zašto banke koje su stručne u analizi nisu opazile nedostatke i probleme, ne znam" rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko u ovome procesu ima pravo štititi svoja prava, to znači da ima pravo tražiti pravnu zaštitu svojih interesa. Kako će se završiti neki pravni postupci, to ne znam. Činjenica da je netko pokrenuo postupak, ne znači da će ga dobiti. Zakon o izvanrednoj upravi je napravljen u skladu s ustavnim načelima u ovako teškim situacijama za cijelo gospodarstvo.

Zakon su pisali ljudi iz ministarstva gospodarstva i pravosuđa, a konzultirani su svi stručnjaci. Zakon nije pisalo nikakvo privatno pravno društvo", rekla je Dalić pritom kazavši kako neće navesti imena stručnjaka koje se konzultiralo tijekom pisanja zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On danas predstavlja sastavni dio pravnog okvira RH. Da ga nije bilo, razgovarali bi o nezaposlenim ljudima i vraćanju Hrvatske u recesiju", rekla je ministrica i iznijela tvrdnju kako se nije ranije sastajala s Todorićem sve dok on sam nije zatražio sastanak u Vladi.

"Ramljak je rekao da je sukladno izvješću koji je prezentirao poduzeo zakonom propisane radnje. Ja to razumijem kao uprave Agrokora. Očekujemo da i dalje poduzima sve zakonom prepisane radnje. Ova izvješća jasno i nedvojbeno pokazuju da je Todorić i uprava Agrokora odgovoran i kriv za sve što se događalo  i grupu Agrokora dovelo na rub stečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se pojavljuje na blogovima, ići će svojim tijekom. Prezentacija je pokazala dubini u težinu problema koja je bila u Agrokoru i s kojom se suočila izvanredna uprava", rekla je Dalić. 

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo