Velik broj kritičara /

Dalić: 'Prodaja dionica HEP-a za otkup INA-inih je 'win-win' situacija, referendum je nepotreban'

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je radikalne izjave te istaknula kako u ovom segmentu postoje pojedinačni interesi kojima takvo odlučno postupanje Vlade ne odgovara

3.1.2017.
19:19
VOYO logo
Image
Čekanje vladinih detalja /

Čekaju se detalji Vladina plana za otkup dionica INA-e: Bulj i SDP najavljuju referendum

Image
Čekanje vladinih detalja /

Čekaju se detalji Vladina plana za otkup dionica INA-e: Bulj i SDP najavljuju referendum

O Vladinu planu potrage za novcem kako bi se od Mađara preuzelo hrvatsku naftnu kompaniju, Boris Mišević je razgovarao s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić.

Prodajete dio HEP-a, dobijete novac, imate kontrolu nad HEP-om, vratite INA-u. Čini se kao da je to win-win situacija? Je li tako? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove dvije paralelne transakcije osmišljene su da bi se osnažio i na konkretan način ostvario nacionalni interes, a da se ujedno kroz to ostvare koristi za obje kompanije i za hrvatske građane. Stoga, ja bih se složila da je to win-win situacija i na svemu tome
moramo uporno raditi." 

Ali ne misle svi da je win-win situacija jer imate dosta kritičara, čak i iz redova MOST-a, gospodin Bulj. Zaziva se referendum, što će onda biti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušajmo se poigrati pitanjima - što bi bila pitanja na tom referendumu? Da li hrvatski građani žele da nestane INA? Je li trendom smanjivanja rezervi nafte i plina jedna srednjoročna perspektiva? Da li hrvatski građani žele da se INA pretvori u seriju naftnih crpki, da li hrvatski građani ne žele biti dioničari HEP-a i ostvarivati koristi od budućeg razvoja HEP-a, da li radnici HEP-a ne žele biti dioničari u tvrtki u kojoj su poklonili i u kojoj ostvaruju svoju egzistenciju?

Slušao sam njihove izjave, rekli su da su spremni ići na ulicu. To je dosta radikalna izjava. Je li to razlog da se ide na ulicu?

Nije to nikakav razlog da se ide na ulicu ili bilo kakvo drugo isključivo postupanje. Vlada od prvog dana, svi ministri, pogotovo premijer Plenković nastoji razviti argumentiranu komunikaciju, spremni smo i iznosimo naše argumente i objašnjavamo ih. To i ja sada činim. Međutim, hrvatskoj javnosti jasno bih rekla kako odluke koje je donijela hrvatska Vlada doprinosi konkretizaciji nacionalnih interesa. Međutim, postoje u ovom segmentu i pojedinačni interesi kojima takvo odlučno postupanje Vlade ne odgovara, koji ih možda ugrožava i o tome trebamo također voditi računa kad procjenjujemo argumente i razno razne percepcije koje se pojavljuju.

Ministar Goran Marić je govorio da je protiv toga da se dio HEP-a proda. Jeste li
razgovarali s njim? Je li još uvijek protiv toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Marić je sastavni dio tima Vlade koji je donio ove odluke, ja nisam niti u jednom trenutku primijetila ili čula da bi ministar Marić iznosio argumente koji bi bili protiv. Morate pitati njega, ali to je sadašnja situacija u Vladi.

Kada hrvatski građani mogu očekivati da će im biti ponuđen dio HEP-a kao inicijalna javna ponuda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su pripreme HEP-a za inicijalnu javnu ponudu otpočele još 2014.
godine za vrijeme mandata Zorana Milanovića, ja vjerujem da je taj proces moguće dovršiti tijekom 2017. godine. Sada ne bih spekulirala o tom trenutku. Čeka nas kompleksan proces u  kojima treba donijeti mnogo administrativnih, zakonodavnih odluka, zakon o HEP-u u kojem će se vrlo jasno utvrditi da se lista na burzi manjinski paket 25 posto dionica minus 1, da 75 posto ostaje u državnom vlasništvu s kojim će država ostvarivati utjecajno poslovanje kompanija kao i da ima 100 posto vlasništva. Prema tome, sve će se te odluke komunicirati kada za to dođe vrijeme.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo