kad će rasti standard građana? /

Dalić nakon ocjene agencije Moody's: 'Može se očekivati više posla, niže kamate i jeftinije zaduživanje za građane'

Nakon Ficha, Standard and Poor's-a i treća velika rejting agencija povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak od 2007. godine

11.3.2017.
18:50
VOYO logo

Recesija je za Hrvatsku prošlost - i treća rejting agencija Moody's Hrvatskoj daje bolje ocjene pa je izglede iz negativnih pretvorila u stabilne.

Hrvatska je izašla iz krize, osjeća to i Ivan. Ima 45 zaposlenih, njegova tvrtka za trgovinu kabelima oko 50 posto prometa ostavruje u inozemstvu. Bolji izgledi hrvatskog retinga za njih će značiti lakše upuštanje u investicije i nove projekte.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat ćemo još ljudi, naše poslovanje se diže, to je rezultat čitave ove situacije I ovog pozitivnog gibanja hrvatskog gospodarstva, a i u čitavoj regiji se osjeća veća aktivnost I razvoj gospodarski", kaže nam Ivan Topčić, vlasnik TIM kabela. 

Nakon Ficha, Standard and Poor's-a i treća velika rejting agencija Moody's povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak te agencije od 2007. godine. No, sam rejting ostao je na dnu, u takozvanom smeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE JOŠ:

>> Plenković zadovoljan stabilnim rejtingom: 'Sad je ključno dodatno smanjiti javni dug'

>> Hrvatski kreditni rejting ostao isti, no izgledi su po prvi put nakon 2007. godine stabilni

>>Zdravko Marić: 'Moody'sovo izvješće ohrabrenje da se nastavi s reformama'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao cilj smo si zacrtali povratak u investicijski rejting, mi smo trenutno 2 stepenice ispod, sa ovim stabiliziranjem izgleda mislim da smo napravili jedan veliki prvi korak, ali u isto vrijeme treba nastaviti s dobrim rezultatima na planu javnih finacija i u provedbi strukturnih reformi da li će to biti godina, dvije ili tri to ćemo vidjeti", poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Pozitivni pomaci, rast gospodarstva, smatraju sindikalisti, trebali bi rezultirati povećanjem plaća i mirovina, ali i nižim kamatama na kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se država povoljnije zadužuje, da se gospodarstvo povoljnije zadužuje pa bi iz toga trebao proisteći i da se građani povoljnije zadužuju pa bi to značilo da dio novaca koji se daje za više kamate da se može ovojiti za neku drugu vrstu potrošnje", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Hrvatska je tako na razini gospodarskog rasta iz 2007. godine iz vremena vlade Ive Sanadera i prije početka krize. S druge strane cijene rastu pa samo rijetki građani prepoznaju da se stanje popravlja.

Ministar financija ovih dana boravi u Londonu gdje bi početkom idućeg tjedna trebao dogovoriti novo zaduživanje, no detalje još ne otkriva.

"Krenuli smo u novo ispitivanje tržišta, održali smo  seriju sastanaka s investitorima, ciljana je euroobveznica, obveznica na međunarodnom tržištu u eurima, ciljamo desetogodišnju obveznicu", tvrdi Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome bi refinancirali obveznicu od milijardu i pol američkih dolara koja na napaltu dolazi u travnju. Poboljšanje izgleda, a nakon toga vjerojatno i rejtinga, značit će i bolju premiju rizika koju Hrvatska plaća, a i bolji pogled stranih investitora na ulaganja u našu zemlju. 

Tim povodom gošća RTL-a Danas bila je potpredsjednica Vlade i mkinistrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting kaže da su nam izgledi stabilni, čuli smo poduzetnike, sindikate što može li taj rejting u konačnici konkretno nešto značiti za običnog čovjeka?

Ovo je iskaz rejtinga. On u stvari odražava da se u našoj ekonomiji događaju pozitivni trendovi. Gospodarstvo raste, vidimo industrijska proizvodnja raste, izvoz raste. Imamo rast BDP-a blizu tri posto. I ono što je bitno za običnog čovjeka ustvari proizlazi iz upravo rasta gospodarske aktivnosti koja je onda odražena u toj ocjeni koju su dale rejting agencije. Znači, može se očekivati više posla, više prilike za zaposlenje, mogu se očekivati niže kamate, jeftinije zaduživanje za građane. Prema tome, to je ono što rejting kaže. I ovo poboljšanje ustvari kaže, vidimo perspektive hrvatske ekonomije su dobre. A uvijek je ipak bolje čuti kako vas vide neke nepristrane oči. 

Vjerojatno se mnogi gledatelji pitaju - pa kad će nam doći to pojeftinjenje, kad će nam se smanjiti kamate...? Još smo uvijek u takozvanom 'smeću' - kada i kako planirate da će Hrvatska iz njega izići? 

Pa to će ovisiti o nama. To će ovisiti o tome hoće li se ovi pozitivni trendovi u hrvatskom gospodarstvu dodatno ojačati, zadržati, stabilizirati i to je smjer u kojem će biti usmjerena Vladina politika. Vidite, od gotovo prvog tjedna mandata ove Vlade njezine su mjere, njezina je pažnja usmjerena upravo na gospodarstvo. Porezna reforma, mjere za smanjivanje troškova gospodarstva, mjere usmjerene, koje ćemo donijeti u relativno kratkom roku, na snižavanje neporeznih davanja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još rekla Martina Dalić pogledajte u videu.​

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo