Dačić: Tači, na Sever ćeš samo oružjem

Premijer kaže da je srpski državni vrh jedinstven po pitanju rešenja za srpske opštine na Kosovu

8.3.2013.
18:52
VOYO logo

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se mora prihvatiti činjenično stanje, a to je da Beograd nema vlast na velikom delu terotorije, ali je naglasio i da Priština ne kontroliše jedan deo teritorije koju smatra svojom.

- Rekao sam Tačiju da na Sever može da dođe samo sa oružjem i da, ukoliko ne shvata da će to dovesti do regionalne nestabilnosti, onda je to problem - napomenuo je Dačić, a prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ponovio da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, istakavši da je predlog predsednika Republike Tomislava Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni. - Pitao sam ih - ako može da postoji Severna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava zašto ne može na Kosovu, odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku - rekao je Dačić i podsetio da u Evropi ima oko 270 regiona, dodavši da je Republika Srpska američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja KiM. Premijer je rekao da državni vrh putuje u Brisel kako bi u razgovorima koji slede o paralelizmu kosovskih institucija prezentovali državno jedinstvo i potvrdili da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog ustava.

On je dodao da se bliže nedelji i meseci kada se o tome odlučuje, a tog dana, dodao je premijer, u Briselu će biti i minsitri spoljnih poslova zemalja članica EU i Srbija želi da sa njima razgovara o svemu. - Došli smo do situacije kada sa evropskim partnerima moramo otvoreno da razgovaramo o pitanjima naših daljih evropskih integracija, pitanjima iz dijaloga i to je osnovi razlog što državni vrh ide u Brisel kako bi se videlo državno jedinstvo - rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ne očekuje previše - da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na Prištinu jer su, kako je naveo, navikli "da pritiskaju Srbiju". - Kad vršite preveliki pritisak može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti - rekao je Dačić.

Ukoliko se, kaže, insistira na ubrzavanju završetka pregovora Beograda i Prištine zbog dobijanja datuma , Dačić poručuje - tako neće iće, "to bi ubilo dijalog".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Priština ne daju nikakve izvršne nadležnosti i nadam se da će razgovori biti nastavljeni - rekao je Dačić i podsetio da je prvenstveno prištinska strana odbijala svaki predlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo