'UNUTARNJA KONTROLA JE SAMO SMOKVIN LIST' / Hrvatski policajci ne znaju gdje je linija koju ne smiju prijeći? Stručnjak upozorava: 'Organizirani kriminal je sve jači'

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Cvrtila kaže da se zapitao što se dogodilo, s obzirom da znam da bi se ta situacija teško mogla dogoditi s obzirom da je osoba u pitanju, kako se piše, svjedok u jednom postupku i njegova obitelj u programu zaštite svjedoka

13.2.2023.
8:08
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

Kriminalist Željko Crvtila gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o uhićenju četvero službenika splitsko dalmatinske policijske uprave koje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Cvrtila kaže da se zapitao što se dogodilo, s obzirom da znam da bi se ta situacija teško mogla dogoditi s obzirom da je osoba u pitanju, kako se piše, svjedok u jednom postupku i njegova obitelj u programu zaštite svjedoka.

“Ili to nisu bili ili je to neka početna faza kada još u svoje ruke cijeli slučaj nije preuzela jedinica za zaštitu svjedoka, već su se te osobe osiguravale tjelesnom i tehničkom zaštitom njihovog doma ili kretanjem”, kaže kriminalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je moguće da se policajci nađu u situaciji da ih kolege moraju uhititi pod tako teškim optužbama, Cvrtila odgovara da organizirani kriminal prodire u sve pore sustava, pa tako i policijskog.

“On je sve jači u Hrvatskoj. Što se on manje suzbija i zbog toga što imamo sve manje uhićenja visokoprofitnog financijskog kriminala, koji nastaje prije svega na drogama“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da policajci ni ne znaju gdje je točno ta linija koju ne smiju prijeći.

“Ne provodi se dovoljno dobra eduakcija na policijskoj akademiji. Školovanje ne traje kao nekad, četiri godine, niti s jakim intenzitetom. Imamo temeljne policajce koji nisu u doticaju sa krim policijom, što je posljedica trenutnog ustroja. U ranijim ustrojima oni su bili podređeni šefu sektora, koji je bio krim policajacac, a koji ih je tražio suradnju za otkrivanje kaznenih djela, a toga danas uglavnom nema, pa onda temelljni policajci nekad nisu ni svjesni da ulaze u kaznenu zonu”, kaže Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smokvin list

Kaže i da Unutarnja kontrola MUP-a često samo smokvin list, a ne ono što bi trebala biti. “Ona bi trebala razotkrivat te stvari”, kaže Cvrtila i upozorava na slučaj u Platku kojeg Unutarnja kontrola nije nadzirala.

Rekao je da jedinica za zaštitu svjedoka, kojoj je on ranije bio šef, pruža ozbiljnu zaštitu svjedocima, ali da tu zaštitu ne može dati bez suglasnosti svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALIZA 'SLUČAJA PLATAK' /

Kriminalist tvrdi da je policija pogriješila: 'Ali ne zbog zataškavanja, nego nečeg drugog. Napadač je u glavi imao sljedeću misao'

Image
ANALIZA 'SLUČAJA PLATAK' /

Kriminalist tvrdi da je policija pogriješila: 'Ali ne zbog zataškavanja, nego nečeg drugog. Napadač je u glavi imao sljedeću misao'

Cvrtila kaže da ova četvorica nisu uspjela ugroziti suđenje i sigurnost svjedoka. “Na vrijeme su ih sami svjedoci prijavili. Čini mi se da je svjedok u zatvoru, pa su se tu već poduzele mjere. Mislim da se sve dobro i brzo odreagiralo, najviše zahvaljujući ljudima koji su svjedoci”, kaže Cvrtila.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo