pravosudni policajac za RTL Danas / Čuvaju ubojice, kriminalce. Prevoze ih na suđenja, razdvajaju u tučnjavama. A ovo im je plaća - mizernih 650 eura

O uvjetima rada u hrvatskim zatvorima, s pravosudnim policajcem iz Remetinca razgovarao je reporter RTL-a Danas Goran Latković

23.5.2023.
17:12
VOYO logo

Čuvaju ubojice, kriminalce, političare. Prevoze ih na suđenja, nerijetko zatvorenike moraju razdvajati u tučnjavama, a sve to neki od njih rade za 650 eura na mjesec. Sindikat pravosudnih policajaca za petak najavljuje prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa i uprave. Traže da ih na sastanak primi i ministar Ivan Malenica. Ne dođe li do dogovora, slijedi štrajk koji bi se mogao dogoditi početkom lipnja.
O uvjetima rada u hrvatskim zatvorima, s pravosudnim policajcem iz Remetinca razgovarao je reporter RTL-a Danas Goran Latković.

" Evo, u rukama držim plaću svoga kolege pravosudnog policajca. Ovo je plaća za ožujak. Kolega radi već dvije godine, završio je temeljnu obuku, položio državni i stručni ispit i to je njegova plaća za redovan rad za ožujak - 650 eura ili 4900 kuna", pokazuje nam ispis plaće Željko Raić, sindikalni povjerenik u Istražnom zatvoru Remetinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rade i na tri mjesta /

Pravosudni policajci žele 15 posto veću plaću, još 200 kolega... Objavili platne liste

Image
rade i na tri mjesta /

Pravosudni policajci žele 15 posto veću plaću, još 200 kolega... Objavili platne liste

On s tim novcima, ističe, ništa si u životu ne može priuštiti.
" Sva sreća da živi u Zagrebu i recimo da je situiran, ali zamislite za nekoga tko nije iz Zagreba i tko mora tu doći živjeti kao podstanar. Pa ovo bi bila samo cifra za podstanarski stan", naglašava Raić.

Na pitanje kako izgleda jedan rad u praksi za ovu plaću odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" On radi sve poslove što se tiče sprovođenja, posjeta, odvjetnika. On sve obavlja. Sva isto kao ja koji radim 27 godina, sve on isto radi. Sve obavlja. Trenutno on radi sam za tri radna mjesta, pokriva tri radna mjesta", objašnjava te dodaje kako u danu imaju pola sata pauze, ali da se nikad ne zna kad će to biti.

" Slobodan dan imamo. Po zakonu treba biti neprekidno 48 sati tjedno, ali ovi koji rade smjenu, dežurstva, pa oni, ako rade prekovremeno, šest dana u tjednu rade, a jedan su slobodni. Izađe iz noćne i onaj drugi dan koji je stvarno slobodan dođe raditi prekovremeno jer nema tko raditi. Jednostavno nas fali", naglašava Raić te dodaje da je zatvor prenapučen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duplo više nego što inače može biti, a nas je preko sto manje nego nas je bilo" zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo