Croatia osiguranje gubi 250 mil. kuna na lažne štete

Uprava Croatia osiguranja muči se sa 17 miljuna kuna minusa, no najveći problem zadaje im godišnja isplata i do 250 milijuna kuna za prijave lažnih šteta.

20.12.2009.
15:13
VOYO logo

Državno osiguravajuće društvo Croatia osiguranje ima i do 30 posto više isplata za lažne štete od ostalih osiguravajućih kuća, zbog čega a revizija, ali i radna skupina sastavljena od krim policajaca, službenika Hanfe i DORH-a posljednjih godinu dana detaljno provjerava svaku prijavu štete, piše Jutarnji list.

Incijator za stvaranje radne skupine bio je predsjednik Nadzornog odbora CO-a Ivan Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio lažnih prijava podnose moralno dvojbeni vlasnici polica osiguranja od autoodgovornosti i kasko polica, dok velike svote zarađuju organizirane bande sastavljene od korumpiranih prometnih policajaca, procjenitelja iz vlastitih redova, prevaranata i servisera.

Povećanim nadzorom nad isplatama šeta stvorilo se nezadovoljstvo kod 'običnih' osiguranika, koji sada dulje čekaju isplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše prijevara događa se prilikom napuhavanja šteta na osobama, zbog čega Croatia osiguranje koristi i uluge privatnih detektivskih agencija.

''Ako osoba tvrdi da je u nesretnom slučaju ostala teško nepokretna i mora se služiti štakama, a detektiv je snimi kako s lakoćom hoda – osiguravatelj to zna cijeniti'', rekao je Siniša Patačko, direktor Privatne izvještajne agencije, za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo