RIJEČ JE O PLEMENITOJ VRSTI / Čovjek iz Bjelovara uzgaja alpake, životinje slične ljamama: 'Mogu zaraditi tisuće eura'

To su životinje koje žive u stadu i moraju vidjeti jedni druge. Kada kupujete prve alpake morate imati najmanje tri da ne bi uginule od žalosti i samoće

9.4.2018.
22:24
VOYO logo

Veliko Trojstvo pored Bjelovara ima prekrasnu prirodu, 2700 stanovnika - ali i 10 životinjskih stanovnika kakvih nema nigdje u Hrvatskoj.

Tamo žive alpake, južnoameričke rođakinje deve i ljame. Riječ je o plahim životinjama koje daju skupocjenu vunu, a neki vjeruju da liječe i depresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egzotične njuške iz Perua, Australije i  Novog Zelanda sretnim čine gospodina Dejana. Inače, deset komada uzgaja u okolici Bjelovara i jedini je koji se time bavi u Hrvatskoj.

"Na uzgoj alpaka sam se odlučio jer sam prvenstveno tražio životinje koje bi pasle pašnjake, pa sam kupio livade oko kuće, planirao sam nešto da popase tu travu. Bio mi je žao ovce zbog klanja“, kaže nam Dejan Jalžabetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alpake su pripitomljene životinje iz obitelji deva. Srodna su vrsta ljamama, pa i one vole pljunuti kada se osjećaju ugroženima. U istoj situaciji i fućkaju poput ljudi.

"Uvijek su malo na distanci. Ako vide opasnost onda fućkaju. Na taj način upozoravaju druge i onda su svi u stanju opreza“, ističe bjelovarski uzgajivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdragocjenije su zbog vune koja je i  antialergijska zbog čega je među najskupljima na svijetu. 

Jedna alpaka može koštati i do 8 tisuća eura, a Dejan je za kupovinu koristio poticaje iz EU fondova. Šišat će ih pred ljeto, od svake će dobiti  po 5 kilograma vune. Svaki kilogram može prodati za 20 do 40 eura.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vuna ne sadrži lanonin kao ovčja vuna, zato je antialergena, ali one mogu prekisnuti kad je neka kiša, morate paziti, ne smiju zato ostati vani da se ne pothlade“.

No, je li zaista liječe depresiju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je istina. Uhodan je turizam u Austriji i Njemačkoj i još nekim europskim zemljama i ondje imaju šetnje s alpakama i ljudi šetaju, uzicu, prvi ide gazda, pa turisti, sat je od 100 do 150 eura“, ponosno dodaje gospodin Jalžabetić.

U Velikom Trojstvu za liječenje depresije se još ne koriste - ali zanimljivo je da same alpake padaju u depresiju kad su same.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su životinje koje žive u stadu i moraju vidjeti jedni druge. Kada kupujete prve alpake morate imati najmanje tri da ne bi uginule od žalosti i samoće.

Uz to, izbirljive su oko hrane. Nemaju gornje zube, pa ne mogu jesti tvrdu hranu, ali neće pojesti bilo kakvo sjeno i travu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A politiku vode i u svojoj nastambi u Svetom Trojstvu - mužjaci spavaju na jednoj, a ženke na drugoj strani.

Više pogledajte u videoprilogu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo