situacija s koronom /

Covid potvrde će uskoro zamijeniti maske? Zamjenica ravnatelja HZJZ-a za RTL: 'Moguće je... Evo o čemu to sve ovisi'

Lokalni stožeri za sada još uvijek mogu samo predložiti strože mjere, ne i blaže.

6.7.2021.
18:35
VOYO logo

Zadar je mjere postrožio, a znači li to da se u nekim dijelovima zemlje može očekivati i ublažavanje mjera, pa i skidanje maski po uzoru na Engleze? 

Lokalni stožer za sada još uvijek mogu samo predložiti strože mjere, ne i blaže. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je moguće da na jesen maske zamjene covid potvrde, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To će ovisti o okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima'', upozorila je Pavić Šimetin.

''Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa. To je pogotovo u slučaju veće cirkulacije virusa u populaciji najslabija karika te Covid potvrde. Iz iskustva znamo, imali smo i iskustva među poznatima, da netko može biti danas negativan, sutra pozitivan.  Pozitivnosti treba oko 10 dana da se razvije. U slučaju kad bi imali puno pozitivnih u populaciji, ako bismo se oslonili samo na one koji imaju  Covid potvrde, ima onih koji imaju negativnih antigenski test, a mogu već sutra biti pozitivni'', objasnila je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je na primjeru tvrtke u kojoj je visoka procijepljenost, onda zaposlenici ne bi morali na sastanku nositi masku. I to bi  onda bio interni dogovor. U Zagrebu je najveća procijepljenost, ali to je daleko ispod procijepljenosti koja može pružiti kolektivni
imunitet, rekla je Pavić Šimetin. 

Image
NOVI PODACI /

U Hrvatskoj 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula jedna osoba

Image
NOVI PODACI /

U Hrvatskoj 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula jedna osoba

Procijepljenost bi morala biti preko 90 ili 95 posto za kolektivni imunitet, napominje zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Dodaje kako poseban oprez trebamo imati
prema starijima i bolesnima. 

''Pojedina okruženja, recimo na ulasku u pojedinu ustanovu provjerava Covid potvrda, to diže razinu sigurnosti'', rekla je Pavić Šimetin.

''Dojilje se trebaju cijepiti. Sve više WHO piše o tome. Zna se da one antitijela daju mlijekom, kojom onda štite bebu od covida.  Sve trudnice koje su izložene većoj razini zaraze i koje imaju kronične bolesti se trebaju cijepiti. O tome razgovarati s liječnikom
cijepiteljem i donijeti odluku o cijepljenju'', kazala je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo