NEKI SU I POZIVALI NA ZABAVE DO DUGO U NOĆ / Drastičan zaokret, nema više toleriranja: Onima koji uporno ignoriraju mjere - pečat na vrata!

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Zatvarat će se objekti koji budu uhvaćeni treći put u prekršaju, odnosno ako ni nakon dvije kazne neće poštovati radno vrijeme i druge propisane odluke

23.8.2021.
22:44
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Iako se većina ugostiteljskih objekata pridržava propisanih epidemioloških mjera, postoje i oni koji ne obraćaju pozornost na trenutne propisane mjere. Kako se pak doznaje iz Državnog inspektorata, nepoštovanje mjera propisano od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite više se neće tolerirati te će svi recidivisti biti zatvoreni na mjesec dana.

Zatvarat će se tako objekti koji budu uhvaćeni treći put u prekršaju, odnosno ako ni nakon dvije kazne neće poštovati radno vrijeme i druge propisane odluke, doznaje Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snošenje posljedica na više razina

Državni inspektorat od početka godine nije zatvorio niti jedna ugostiteljski objekt, čak i prilikom počinjenja prekršaja, odnosno rada izvan dozvoljenog radnog vremena ili u točenju alkohola nakon tog vremena. Neki od ugostitelja nisu ni skrivali da njihovi objekti rade nakon ponoći.

Image
SPREMAJU I OGROMNE KAZNE /

Državni inspektori dobivaju nove ovlasti: Moći će koristiti i tajni identitet

Image
SPREMAJU I OGROMNE KAZNE /

Državni inspektori dobivaju nove ovlasti: Moći će koristiti i tajni identitet

Na svojim profilima na društvenim mrežama pozivaju goste, uglavnom mlađu populaciju željnu zabave, da se zabave do dugo u noć, a primijećeno je da izdaju i račune u sitne noćne sate. Prekršitelji bi stoga mogli imati problema s nekoliko inspekcija i odgovarati na više razina – od prekršajnog do kaznenog zakona. Sve zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Inspektorata su za Jutarnji kazali kako je od početka pandemije cilj bio partnerski odnos s ugostiteljima. Iako ističu da navedeno uglavnom funkcionira dobro, pojedinci se tome opiru.

Prvi prekršaj 5.000 kuna, drugi 10.000, a onda...

Od početka godine do 15. kolovoza je napravljeno 4520 nadzora. Na licu mjesta naplaćeno je 138 kazni, izdano 314 optužnih prijedloga i 37 prekršajnih. Govoreći o optužnim prijedlozima, radi se o onima koji nisu htjeli platiti kaznu te se ti predmeti sada vode na sudovima. Oni će pak na osnovu izvještaja inspektora i izjava vlasnika objekata donositi odluke o tome hoće li biti kažnjeni i koliki će biti iznos kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina kazne ovisi o tome koliko je puta prekršaj učinjen: radi li se o prvom prekršaju, kazna je pet tisuća kuna; a kazna za drugi prekršaj raste na deset tisuća kuna. Trećeg puta više neće biti gledanja kroz prste, već će Inspektorat pečatiti objekte na 30 dana ili do opoziva Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Inspektori znaju za rizična mjesta

Inspektori vrlo dobro znaju koja su mjesta rizična te se izlasci na teren, zbog toga, obavljaju planski. Također, građani su imali dosta prijava, uglavnom se žaleći na buku, a tijekom ljeta najviše se nadzora radilo na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelj Jelena Tabak smatra da se Odluke trebaju poštovati te da Inspektorat ima pravo i na drastične mjere poput zatvaranja ugostiteljskih objekata koji se ne pridržavaju pravila.

Smatra da većina ugostitelja itekako pazi i pridržava se svih propisanih odluka, i o radnom vremenu i provođenju epidemioloških mjera, te smatra da manji broj kolega koji to ne rade šteti kompletnoj branši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nacionalnog stožera kažu da nije u planu produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, koji, podsjetimo, mogu raditi do pola noći. Tijekom epidemije imali su periode kada su bili potpuno zatvoreni. Nakon otvaranja na proljeće radno vrijeme je bilo do 22, a naknadno se, sa smanjenjem broja i s dolaskom sezone, produljilo do ponoći.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo