optimističan ministar / Ćorić za RTL: 'Iz EU fondova idućih 10 godina imamo 20 milijardi eura. Nadam se da ćemo uspjeti potrošiti sav taj novac'

"Ne bih samo turizam imenovao jedinim generatorom oporavka", rekao je Ćorić

30.9.2021.
19:20
VOYO logo

Sve naše optimistične prognoze bile su slabe, poručio je iz Opatije guverner HNB-a Boris Vujčić.

Najavio je da će stopa rasta ove godine biti viša od projekcija - čak 8 i pol posto i to unatoč stagnaciji u drugom tromjesječju. Za iduću godinu predviđaju rast od 4 cijela 1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujčić se pritom osvrnuo i na inflaciju: "Što se tiče negativnih rizika, njih prvenstveno vidimo u ovome trenutku u činjenici da su lanci proizvodni svjetski pokvareni, ja bih tako rekao, da imamo dosta problema u opskrbama sa sirovinama i robama što utječe na potencijalnu proizvodnju i isto tako utječe na inflaciju. Stopa inflacije je porasla upravo zbog tih problema lanca opskrbe i raste cijena poluproizvoda i sirovina".

Image
Val poskupljenja /

Ćorić uoči sjednice Vlade komentirao poskupljenja goriva i plina: Tvrdi da smo mirni sve do travnja

Image
Val poskupljenja /

Ćorić uoči sjednice Vlade komentirao poskupljenja goriva i plina: Tvrdi da smo mirni sve do travnja

U Opatiji je Maja Brkljača razgovarala s ministrom  gospodarstva Tomislavom Ćorićem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Vujčić danas kaže sve naše prognoze bile su slabe, očekujemo rast u trećem tromjesečju od 8 i pol posto. Jesu li vas korigirane prognoze iznenadile?

To je sjajno. Na početku ove godine nismo mogli računati s ovako brzim oporavkom  međutim sve ono što smo učinili u kontekstu mjera za oporavak gospodarstva s jedne strane, izuzetno dobra turistička sezona koja je ovdje danas u Opatiji još uvijek traje zapravo su nas doveli u situaciju da je naš oporavak ove godine nešto veći nego što smo predviđali. To nas veseli jer ćemo već u prvom kvartalu 2022. godine doći u situaciju da smo eliminirali onaj pad koji smo eliminirali 2020. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turizam je generator razvoja, hoće li se Hrvatska okrenuti i nekim drugim izvorima pa i danas imate konferenciju o EU fondovima.  Kako stojimo po tom pitanju?

Ne bih samo turizam imenovao jedinim generatorom ovog oporavka. U prvih sedam mjesec ove godine hrvatska industrija, odnosno promet u industriji, rastao je u stopi većoj od 16 posto u odnosu na 2020. Odnosno preko šest posto u odnosu na 2019. godinu. U narednom razdoblju ministarstvo gospodarstva i državnog razvoja inzistirat će upravo na tome da se dodatna sredstva iznađu i investiraju upravo u smjeru naše prerađivačke industrije i drugih industrija. Međutim, prerađivačka će nam biti u fokusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačenje iz europskih fondova ide dobro, 2022. dat će nam dodatni zamah u tom smislu i vjerujem da ćemo u konačnici do kraja ove perspektive, dakle, do 2023. godine u potpunosti iscrpiti sredstva iz perspektive 2014.– 2020. S obzirom na činjenicu da nam je idućih deset godina preko 20 milijardi eura na raspolaganju. Dolazi vrijeme u kojem će doista biti izazov potrošiti sav taj novac. Međutim, vjerujem da ćemo to uspjeti.

EU fondovi pomogli su i kod izgradnje Pelješkog mosta, no čini se da će nas on doći ipak nešto skuplje nego ste planirali. Jeste li u kontaktu s kineskom kompanijom ali i Strabagom, o kojem se iznosu radi, ministar Butković kaže da neće biti tako drastično?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti proračuni će se tek napraviti i ono što smo danas donijeli kao zaključak na Vladi je da javni naručitelji uđu u razgovor i analize zajedno s izvoditeljima radova. U konačnici ćemo u onim situacijama gdje je došlo do značajnog povećanja cijena, građevinskog materijala prije svega, korigirati ugovore. Kako sam shvatio od kolege Butkovića u konkretnom slučaju neće doći do značajnijih povećanja. U ovom trenutku ne bih komentirao povećanje cijene.

Je li porastom cijena građevinskog materijala ugroženo buđenje građevinskog sektora? Je li ova odluka danas na Vladi dovoljna i što Vlada još može napraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujemo da neće zato što građevinski sektor već nekoliko godina uslijed pojačanje apsorpcije sredstava iz EU fondova je jedan od značajnijih generatora rasta u Hrvatskoj u sljedećih deset godina s obzirom na opseg radova koje smo predvidjeli i ugovore koje smo potpisali i koji se potpisuju. Možemo očekivati daljnji rast u građevini. Ne vjerujem da će im ova situaciji značajnije naškoditi upravo zbog zaključka koji smo danas na Vladi donijeli i još jednom jasno poručili naručiteljima da uđu u razgovore i analizu cijena materijala i ukoliko je došlo do značajnijeg porasta da idu u ankesiranje ugovora.

Umirili ste građane oko plina i struje, do travnja su kažete sigurni, no imate li već projekcije kakav udar mogu građani očekivati iduće godine? Možemo li očekivati snižavanje PDV-a na hranu, a što je bilo najavljeno u programu Vlade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost, dopustite da naš oporavak se perpetuira i da uđemo u 2022. godinu, a onda ćemo na razini Vlade  promišljati o različitim daljnjim poreznim rasterećenjima. U ovom trenutku to nije na stolu. Što se tiče cijene energenata učinili smo sve da naši građani u sljedećim mjesecima budu mirni. Ako ćemo se komparirati s većinom drugih zemalja EU-a situacija u Hrvatskoj, po tom pitanju, je sjajan.   To nas veseli. Naredna godina donijet će određene korekcije, mi i dalje pratimo stanje na tržištu i vjerujemo da će i to povećanje cijena do kojeg će doći u proljeće 2022. godine biti znatno manje nego što je to u drugim zemljama.

Hoće li smanjenje PDV-a do kraja mandata u jednom trenutku biti na stolu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da u jednom trenutku hoće no to će ovisiti o nizu čimbenika i financijskom stanju o kojem još treba razmišljati.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo