DOBRE VIJESTI ZA GRAĐANE / Cijene plina od 1. travnja idu dolje, poznato je do kada će ovo 'blagostanje' potrajati

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako ističu u HERA-i, prosječna krajnja cijena plina do 31. ožujka, s PDV-om od pet posto i bez subvencije Vlade, iznosi 65,22 eura po megavatsatu, a sa subvencijom Vlade 45,32 eura po megavatsatu

26.3.2024.
14:15
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska regulatorna energetska agencija najavila je niže cijene plina od 1. travnja do kraja rujna. Cijene će biti niže između 4,4 i 5,6 posto, ovisno o distribucijskom području, izvijestili su iz HERA-e.

HERA je nove cijene izračunala "zbog promjene troška nabave plina" na temelju metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo, a prema njoj "trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna 2024. iznosi 26,40 eura po megavatsatu, što je smanjenje od 44,5 posto u odnosu na trošak nabave plina koji je do 31. ožujka 2024. iznosio 47,60 eura po megavatsatu, odnosno smanjenje je od 5,2 posto, uzevši u obzir subvenciju Vlade Republike Hrvatske od 19,90 eura po megavatsatu koja se primjenjuje do 31. ožujka 2024. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'JAKO TEŠKA SITUACIJA' /

Živite u zgradi i mijenjate bojler? Svi su u velikom problemu, stručnjak za plin objasnio zašto

Image
'JAKO TEŠKA SITUACIJA' /

Živite u zgradi i mijenjate bojler? Svi su u velikom problemu, stručnjak za plin objasnio zašto

Kako ističu u HERA-i, prosječna krajnja cijena plina do 31. ožujka, s PDV-om od pet posto i bez subvencije Vlade, iznosi 65,22 eura po megavatsatu, a sa subvencijom Vlade 45,32 eura po megavatsatu. Od 1. travnja, međutim, prosječna će krajnja cijena, također s PDV-om, biti 42,96 eura po megavatsatu, što je za 2,36 eura ili 5,2 posto manje u odnosu na cijenu koja vrijedi do kraja ožujka. Što se samog troška opskrbe plinom tiče, iz HERA-e kažu da on ostaje isti.

"Trošak opskrbe plinom odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture – transport plina, skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin – troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača u obvezi javne usluge. Određen je za sva distribucijska područja na temelju provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024., odnosno trošak opskrbe plinom nakon 1. travnja 2024. ostaje nepromijenjen" kažu u HERA-i, koja je pokrenula i postupak javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027., a koji se provodi u skladu sa Zakonom o tržištu plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Na nizozemskoj energetskoj burzi cijene plina padaju. Ipak, čelnici ih obuzdavaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo