'SVE JE OTIŠLO GORE' / Neke osnovne namirnice od jeseni bi mogle biti skuplje i do 20 posto: 'To je tako, sve ovisi o tome kad nečega ima ili nema...'

Hrana u Hrvatskoj postaje sve skuplja, a građani nezadovoljniji: 'Sve je otišlo gore... Plaće ostaju iste, a namirnice poskupljuju'

10.8.2021.
18:55
VOYO logo

Hrana u Hrvatskoj postaje sve skuplja, a mnogi su primijetili da su tijekom ljeta porasle cijena povrća, a na jesen se očekuje i povećanje cijena mesa. Osim povrća i mesa, mogli bi poskupjeti i mliječni proizvodi. Neke od osnovnih namirnica bi tako na jesen mogle biti skuplje i 20 posto.

"Ulje, jogurt, i nemam pojma što još. Meso? Sad ga bum kupil pa bum videl", rekao je Ivan iz Zagreba za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je otišlo gore, najviše osnovne namirnice. Ulje mlijeko, to što koristimo svakodnevno. Plaće ostaju iste, a namirnice poskupljuju", izjavila je Nezi iz Zagreba.

"Neke namirnice su otišle, povrće najviše. A meso? To nisam tol'ko primijetio, najviše povrće. Meso uvijek kupujem jedno te isto", rekao je Ivan iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKORO PA LUKSUZ /

Kilogram mahuna skuplji od piletine?! Hrvatski proizvođači objasnili zbog čega cijene povrća divljaju

Image
SKORO PA LUKSUZ /

Kilogram mahuna skuplji od piletine?! Hrvatski proizvođači objasnili zbog čega cijene povrća divljaju

S porastom cijena bore se i uzgajivači stoke

Iako neki ne primjećuju, cijene su već sada visoke. Tako primjerice, svinjski but košta 45 kuna, lungić 65 kuna, juneći but 66 kuna, a ramstek 55 kuna. A očekuje se kako bi od jeseni svo navedeno meso, moglo biti i po 10 kuna skuplje.

I stočari, neovisno o tome radi li se o uzgoju svinja, junadi ili teladi, imaju isti problem. Cijene stočne hrane nikad nisu bile veće, čak i do 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena naše sirovine se već godinu dana nije mijenjala, a mi smo isto tako i proizvođači mesa, sa svih strana nas tuče ta nevolja oko cijene", rekao je Igor Reštar, Odbor za mljekarstvo HPK.

Prema posljednjim podacima državnog zavoda za statistiku, ulja i masti bila su za 6,4 posto skuplja nego u isto vrijeme prošle godine. Meso, mlijeka i jaja poskupjeli su u tom periodu od 0,5 do 0,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, mljekari tvrde kako građani i neće osjetiti porast cijena do jeseni.

"Sama cijena mlijeka bi trebala ići gore, međutim evo neki trendovi u zadnjih godinu dana pokazuju da cijena mlijeka lagano raste, ali ne kao kod drugih poljoprivrednih proizvoda", izjavio je Reštar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problem' povrća

Javlja se i problem povrća - uvozna paprika u trgovinama košta 15 kuna, dok će paprika kod nas dozrijeti tek za mjesec dana i koštat će 7 kuna.

"To je tako s vremena na vrijeme, sve to ovisi o tome kad nečega ima ili nema, ali da, cijene su sve skupa ipak nešto više", poručio je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravi li se prosjek, ispada da bi povrće do jeseni moglo koštati čak dvije kune više po kilogramu, a građani se nadaju da cijene neće i nakon toga ići ponovno gore.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo