'POTROŠAČI SU IZIGRANI' / Čini se da udaru nema kraja: 'Cijena šećera je u tjedan dana porasla 40 posto, a ulja skoro 100 posto u godinu dana'

Image
Foto: Shutterstock

'Trebali bi za osnovne namirnice ograničiti cijene ako se želi zaštititi standard', smatra Ana Knežević iz udruge Potrošač

26.8.2022.
13:10
Shutterstock
VOYO logo

Ana Knežević iz udruge Potrošač komentirala je veliko povećanje cijena i udar na kućne budžete. Napominje kako potrošači nisu ništa osjetili.

"Bili su izigrani jer je od veljače najavljivano smanjenje PDV-a, svi smo očekivali niže cijene, a umjesto toga cijene rastu i tome se ne vidi kraja. Ljudi već nabavljaju drva i pelete, sa solarima već dugo imamo problema, smanjenje PDV-a će zanemarivo pomoći energetskoj situaciji. Plenković je rekao da potrošači nisu svjesni da plaćaju deset puta nižu cijenu struje nego na tržištu, a mislim da premijer nije svjestan da je većini potrošača i ova cijena izuzetno visoki udar na kućni proračun", rekla je Knežević za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISPLATI SE SKOKNUTI 'PREKO GRANE' /

Brašno, jaja, mlijeko i brdo drugih namirnica drastično su jeftiniji u Mađarskoj i Sloveniji, pogledajte usporedbu cijena

Image
ISPLATI SE SKOKNUTI 'PREKO GRANE' /

Brašno, jaja, mlijeko i brdo drugih namirnica drastično su jeftiniji u Mađarskoj i Sloveniji, pogledajte usporedbu cijena

Tajni kupci već su u akciji

Govorila je i o tajnim kupcima koji su već na terenu. Kaže kako u kolovozu popisuju samo u kunama i kreće usporedba od rujna.

"Imamo listu artikala i usluga koje je zadalo Ministarsto gospodarstva, to moramo pratiti – osnovni artikli (šećer, mlijeko, brašno, riža, tjestenina, kava), usluge u restoranima i kafićima, bankarske nakande, frizerski saloni…", kaže te dodaje da popisuju u Zagrebu, Sisku i Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je objasnila kako to izgleda na terenu.

"Pratimo 60 trgovaca i 36 davatelja usluga – jesu li dvojne cijene, je li prikazan fiksni tečaj, jesu li cijene dobro preračunate… Ako uočimo nepravilnosti, prijavljujemo Državnom inspektoratu i oni onda reagiraju. Ako se utvrdi da je cijena na štetu potrošača, inspekcija mora kazniti trgovca, oni imaju instrumente po Zakonu o državnom inspektoratu i zaštiti potrošača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada treba ograničiti cijene osnovnih namirnica'

Kaže kako će objavljivati i crne liste.

"O tome se puno pričalo, mislili smo da će Ministarstvo objavljivati crne liste, a oni su ostavili nama na izbor. Rekli smo da ćemo objaviti ako ćemo imati dokaze da netko krši zakone. Od 5. rujna imamo obvezu na stranicama objaviti liste koje pratimo, vidjet će se koji će trgovci i proizvodi kršiti odredbe. Pratit ćemo ih do kraja 2023."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knežević napominje da Vlada treba ograničiti i cijene osnovnih namirnica.

"Cijena šećera je u tjedan dana otišla 40 posto. Vlada mora biti svjesna toga, ne znam uzima li tko to u obzir. Ulje je otišlo skoro sto posto u godinu dana. Trebali bi za osnovne namirnice ograničiti cijene ako se želi zaštiti standard. Rastu bankarske naknade, ne razumijem zašto… Veliki je udar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo