ČEKA NAS PRESUDNA BITKA ZA EKONOMIJU - SEZONA: / Šef HTZ-a otkriva kakav je plan i što će država napraviti za iznajmljivače

Image

Staničić se nada da će ova turistička sezona u Hrvatskoj biti bolja od lanjske

28.3.2021.
22:50
VOYO logo

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, za RTL Danas govorio je o pripremama Hrvatske za nadolazeću turističku sezonu. Staničić je upitan koliko su otežane pripreme za sezonu bez turističkih sajmova koji su značajni za privlačenje gostiju.

"Mogu reći da smo mi vrlo aktivni što se tiče promotivnih aktivnosti i u Hrvatskoj i u inozemstvu i osim onih redovitih marketinških kampanja i ostalih promotivnih aktivnosti mi smo odradili dobar dio virtualnih sajmova s obzirom na to da se turistički sajmovi ne održavaju uživo kao što je to bilo svih prethodnih godina. Zadnji koji je završio bio je u Berlinu koji je za Hrvatsku iznimno značajan, ali osim toga HTZ osmislila je tridesetak radionica gdje smo spajali i domaće i inozemne turističke partnere na pojedinim tržištima i u tom smislu ćemo nastaviti i u sljedećem periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije bitne pretpostavke su još pred nama za samu pripremu sezone i ulazak većeg broja turista u Hrvatsku. Ovisi o nama samima, da se pridržavamo epidemioloških mjera i da svi skupa pridonesemo tome da se brojke smanje i da dobro pripremimo destinaciju u kontekstu prihvatnih punktova za testiranje kako bi turisti bili sigurni i da se i turistički radnici procijepe do svibnja", kazao je Staničić za RTL Danas.

Image
MOGU LI COVID PUTOVNICE SPASITI HRVATSKI TURIZAM? /

Dok jedni misle da su nužnost, drugi tvrde da bi se trebali vratiti prošlim adutima

Image
MOGU LI COVID PUTOVNICE SPASITI HRVATSKI TURIZAM? /

Dok jedni misle da su nužnost, drugi tvrde da bi se trebali vratiti prošlim adutima

Hoće li se Hrvatska morati okrenuti domaćim gostima?

Lijepa naša je naviknula na strane goste pa se postavlja pitanje hoće li to biti moguće 2021. godine i hoćemo li se morati okrenuti domaćim gostima. Staničić kaže da se lani bilježio porast udjela domaćeg turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznato je da je Hrvatska u normalnim godinama imala negdje 90 posto stranaca i u prošloj godini a tako i u ovoj godini okrenuli smo se i tržištu u okruženju. Dakle, našim susjednim zemljama i malo širem okruženju u krugu tih 500, 600 kilometara jer osim sigurnosti u promotivnim aktivnostima ističemo i blizinu tih tržišta i upravo su s tih tržišta dolazili turisti prošle, a vjerujemo da će tako biti i ove godine, međutim moramo se svi dobro pripremiti, a onda pratiti razvoj situacije u zemljama", veli šef Hrvatske turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nade da će sezona 2021. biti bolja od lanjske

Staničić je upitan hoće li se iznajmljivačima oprostiti prva rata paušala kao što je bio slučaj 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine, Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem je donijela niz mjera za pomoć turističkom gospodarstvu i sektoru pa tako i privatnim iznajmljivačima. Određenim mjerama Vlade smanjene su pristojbe za osnovne krevete u privatnom smještaju za 50 posto, za pomoćne krevete 100 posto, smanjena je turistička članarina za 12 posto i ove mjere su na stolu i ove godine, ali treba ići korak po korak i pratiti razvoj situacije. Ja se ipak nadam određenom dijelu predsezone što prošle godine nismo imali", rekao je.

Što se tiče Staničićevih očekivanja kada je u pitanju sezona, on kaže da se nada da će biti bolja od lanjske. "Očekujem da postupno kroz normalizaciju i smanjenje broja zaraženih ipak dođemo u poziciju da možemo relaksirati mjere i da onda u glavni dio turističke sezone, tamo lipanj, srpanj, kolovoz, a i dio rujna, možemo ući s optimizmom i onda zabilježiti i bolji turistički promet i rezultat u usporedbi s prošlom godinom", rekao je Kristjan Staničić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo