Čeka nas najskromniji Božić u posljednjih 10 godina!

26.11.2010.
13:20
VOYO logo

Hrvati će ove godine opreznije nego ikad prije krenuti u blagdansku nabavku. Razlog tome su stanjeni kućni budžeti te najavljena nova poskupljenja. Procjenjuje se da ćemo potrošiti približno kao i lani, ili čak i manje.

Trend povećanja od jedne milijarde kuna prosinačke potrošnje u odnosu na prethodnu godinu prekinut je još 2008. godine, 2009. pao je za dvije i pol milijarde, a ove će u najboljem slučaju stagnirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, istaknula je kako je aktualna gospodarska situacija na tržištu dovela do promjena u navikama potrošača pa su racionalniji. Iznimno su osjetljivi na cijenu i sve su praktičniji, pa i te kako vode računa o omjeru cijene i kvalitete.

Primjerice, tako je Hrvatima omiljeno plaćanje karticama manje za petinu nego prije dvije godine. Da su i trgovci toga svjesni, kazuju podaci po kojima je u prosincu prošle godine Konzum zabilježio 30 posto veći promet u odnosu na prethodne mjesece, dok ove godine predviđa da će mu prosinački promet porasti svega pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagom se porastu prometa, pozivajući se na blagdanska sniženja, nadaju i Mercator i Getro, ali ga ne preciziraju.

Iako su u HGK predviđali da će ove godine blagdanska sniženja početi ranije nego prijašnjih godina, većih božićnih akcija još nema, pa se u kupnji valja koncentrirati na tradicionalno najudarniji trenutak prosinačke kupnje, vikend prije samog Božića, odnosno na razdoblje od 19. do 24. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci su još oprezniji od ekonomskih analitičara i komore pa kažu da je, osim stagnacije, moguća i nešto slabija potrošnja nego lani.

''Božićnicu će dobiti manje ljudi nego prethodne godine, naprimjer javni sektor neće dobiti 1.250 kuna božićnice, a to je dvjestotinjak tisuća ljudi, dakle oko 250 milijuna kuna manje za potrošiti'', rekao je za Večernji listKrešimir Sever, šef NHS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uobičajen zamišljeni troškovnik sindikata predviđa da prosječna četveročlana obitelj o Božiću i Novoj godini na bogatiju trpezu i poklone potroši oko 1.600 kuna više nego inače.

Prema nekim računicama, 2005. godine prosječna obitelj za blagdanski je stol izdvajala između 250 i 300 kuna, što znači da je oko 1,2 milijuna obitelji te godine samo za riblju večeru na Badnjak i mesni božićni ručak potrošilo oko 360 milijuna kuna. Troškovi tih dvaju obroka za ovogodišnji blagdanski stol s karakterističnom puricom i mlincima te bakalarom večer prije iznose oko 400 kuna po kućanstvu, što znači oko 480 milijuna kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009070855006 arti-201007290800006 arti-201002280068006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo