DIGITALIZACIJA / Čeka li hrvatske građane e-glasanje? Malenica: 'Promišljamo o tome'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Digitalizacije su često vlasti puna pusta, no koronakriza je pokazala koliko smo odmakli i što još trebamo

22.5.2020.
8:10
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

''Sustav e-Građani koristi više od milijun korisnika, a samo se u posljednja dva mjeseca taj broj povećao za više od 144.000 te i dalje raste. Uskoro će e-Građani zaživjeti u redizajniranom izdanju. Svjesni smo da sve više građana internet koristi preko mobitela te je u planu i priprema mobilne aplikacije e-Građani. Sustav korisnicima nudi 72 usluge i 66 poruka u njihovu korisničkom pretincu'', istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica.

Image
ANALIZA IZBORNE INOVACIJE /

Je li Hrvatska spremna za online glasanje? Građani to žele, ali neke države su odustale

Image
ANALIZA IZBORNE INOVACIJE /

Je li Hrvatska spremna za online glasanje? Građani to žele, ali neke države su odustale

''Jedna od ključnih usluga u sustavu e-Građani je e-Novorođenče, koja je upravo nadograđena te će roditelji moći predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta prema općini, gradu ili županiji. Početkom ljeta očekujemo i prve funkcionalnosti u sklopu projekta usluge e/m Potpis i e/m Pečats pomoću koje će se omogućiti elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata. Razvijamo i e-Poslovanje koje će omogućiti bržu komunikaciju poslovnih tijela i države. Poduzetnici će tako u nekoliko klikova doći do potrebnih dokumenata, iz porezne ili carinske uprave, zdravstvenog osiguranja, mirovinskog sustava, graditeljstva, pomorstva te podnositi zahtjeve i imati uvid u podatke, ovlaštenja, zastupanja i punomoći'', najavio je ministar u razgovoru za Večernji list.

Istaknuo je i da Ministarstvo uprave provodi projekt ''Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave'', koji će pokazati koje jedinice mogu opstati, a koje će se financijski i administrativno spojiti. Dio opsežnije reforme lokalne samouprave je i smanjenje zamjenika, točnije njih 634, a cilj je generalna ušteda, smanjenjem iznosa koji dobivaju ili smanjenjem broja izabranih političara u predstavničkim tijelima.

Što se tiče digitalizacije izbornog procesa, Malenica je kazao da je uvođenje e-Glasovanja tema o kojoj se već neko vrijeme razgovara: ''Zasad samo jedna zemlja u EU, Estonija, potpuno provodi elektroničko glasovanje te bi za uvođenje takvog sustava bilo važno ostvariti sljedeće preduvjete: povjerenje građana u sustav, njegova dostupnost svim biračima, sigurnost sustava kao i omogućavanje tajnosti i neposrednosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Države koje su to pokušale uvesti procijenile su da su rizici veći od koristi koja može nastati tim izborima. Naravno, promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se navedeni preduvjeti steknu. Što se tiče ovih izbora e-glasovanje sada nije izvedivo, a ovisno o epidemiološkoj situaciji, DIP će odrediti procedure i postupanja u izbornom procesu za, primjerice, one koji se nalaze u samoizolaciji'', kazao je Malenica, koji očekuje i da će se dio kampanje preseliti u digitalni svijet, ali vjeruje da će klasični dio kampanje i dalje ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo