CAPAKOVA ZAMJENICA ODGOVORILA TREBAJU LI CIJEPLJENI NOSITI MASKE: / Otkrila je i kada bi ponovno mogli dopustiti svadbe i veća okupljanja

Image
Foto: Pixsell

'Nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio, samo se radi o tome da imamo posljednja dva tjedna poboljšanje u epidemiološkoj situaciji',

5.5.2021.
20:57
Pixsell
VOYO logo

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, epidemiologinja Ivana Pavić Šimetin komentirala je obavezu nošenja zaštitnih maski, ali i izjavu Krunoslava Capaka da je završio treći val epidemije.

Govoreći o nošenju zaštitnih maski, Pavić Šimetin je istaknula da sva četiri cjepiva protiv koronavirusa koja se koriste u Hrvatskoj štite od teških oblika bolesti i hospitalizacije, ali još nije ispitano može li virus obitavati na sluznici usta, nosa i širiti se na druge osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOORDINATORICA CIJEPLJENJA UVJERAVA: /

'Platforma funkcionira, vratimo fokus na cijepljenje'; Govorila i o ukidanju maski

Image
KOORDINATORICA CIJEPLJENJA UVJERAVA: /

'Platforma funkcionira, vratimo fokus na cijepljenje'; Govorila i o ukidanju maski

O nošenju maski

"Dakle, osoba koja se cijepi može se zaraziti, ali ima bolji ishod te bolesti. Cijepljena osoba može biti zarazna, ali i biti zarazna bez znakova bolesti, odnosno niti ne znati da je zaražena. Prema tome, masku treba nositi i dalje, i onaj koji je cijepljen, i u društvu osoba koje se cijepe. To nošenje maske je zapravo više usmjereno na zaštitu drugih, a ne možda samog sebe koji sam se cijepio. No, cijela ova borba protiv pandemije uči nas da zapravo moramo misliti prvenstveno na druge, a sebe staviti na drugo mjesto", rekla je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

Naglasila je da procijepljenost stanovništva mora biti visoka da bi se ublažile preporuke u vezi nošenja maski. "Vjerojatno je to negdje iznad 50 posto, ali svakako takva da se smanji cirkulacija virusa u populaciji. Glavni indikator kada možemo manje nositi maske je zapravo kolika je cirkulacija virusa u populaciji, odnosno koliko imamo novooboljelih svakodnevno. Ta je situacija sad u nekakvoj silaznoj putanji", rekla je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Capakovoj izjavi da je 'treći val završen'

Pojasnila je i izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka o završetku trećeg vala. "Nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio, samo se radi o tome da imamo posljednja dva tjedna poboljšanje u epidemiološkoj situaciji. Imamo određeno smanjivanje pa smo imali vrh sredinom travnja, a sad je situacija nešto bolja", rekla je.

Upitana hoće li biti svadbi, Pavić Šimetin je rekla da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. "Ako bi se nastavilo ovo poboljšanje, uz pojačano cijepljenje koje imamo, može se očekivati kroz mjesec ili više da ta epidemiološka situacija bude povoljna i da se onda može razmišljati o nekakvim mjerama koje bi bile labavije i dozvolile veća okupljanja", zaključila je Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo