'KUĆNI TESTOVI NEĆE VRIJEDITI' / Capak odgodio primjenu covid-potvrda za 24 sata: Otkriveno gdje će biti moguće testiranje; 'To je napravljeno iz dva razloga'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nacionalni stožer će u petak donijeti odluku o uvođenju obveznih covid-potvrda u državne i javne institucije koje počinje u ponedjeljak, ali primjena kreće od utorka

11.11.2021.
19:15
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak večeras je gostovao u RTL-u Danas i potvrdio da će Nacionalni stožer sutra donijeti odluku o uvođenju covid-potvrda u državne i javne službe. Uvođenje covid-potvrda počinje u ponedjeljak, ali primjena kreće tek od utorka.

Capak je također rekao da rezultati kućnih testova neće biti uzeti u obzir, već da će poslužiti tek kao orijentir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To vrijedi za sve'

"To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve nedjeljom. Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži, sigurno biti najteže. Dakle pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju COVID potvrde."

Capak je objasnio da će odgovornu osobu za provjeru imenovati poslodavac. Kaže da u sustavu ima 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća, a koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti. Imamo sada 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u. Današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, sve je to dogovoreno s Ministarstvom zdravstva, donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim ljekarnama da testiraju. Ljekarna u Hrvatskoj ima negdje 1250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, data je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koji god imaju zdravstvene djelatnike da testiraju. Računamo da će to biti u ovom, prvi dan već negdje 2000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjet pokrit svoje potrebe."

'Kućni testovi se ne priznaju nigdje u svijetu'

Za kućne testove na covid rekao je da se ne priznaju nigdje u svijetu: "Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da se razmišlja o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane.

"Tu ipak treba jedna postupnost. Broj testiranja, s obzirom na to da mi imamo, sada nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj, imamo negdje oko 500 tisuća onih koji su preboljeli ovu bolest, dakle mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da ne očekuje porast broja novozaraženih nakon komemoracije u Vukovaru.

Kako javlja Jutarnji list, testiranje će biti moguće na svim mjestima gdje ima bar jedan liječnik ili farmaceut. To znači da će sve ljekarne koje iskažu interes testirat, svi liječnici obiteljske medicine, ginekolozi, stomatolozi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI ŽIVOT U HRVATSKOJ OD PONEDJELJKA /

Objavljene detaljne upute za covid-potvrde; Zaposlenici traže odgodu: 'Vlada opći kaos, ne znamo kako ćemo raditi!'

Image
NOVI ŽIVOT U HRVATSKOJ OD PONEDJELJKA /

Objavljene detaljne upute za covid-potvrde; Zaposlenici traže odgodu: 'Vlada opći kaos, ne znamo kako ćemo raditi!'

Fuchs najavio odgodu za škole

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je ranije u četvrtak da će uvođenje covid-potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga.

"Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacione pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak i mislim da će to tako biti i sutra objavljeno na Stožeru civilne zaštite RH", rekao je Fuchs novinarima u Ministarstvu znanosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako će sve javne službe - sve škole, visokoškolske ustanove i instituti, trebati provjeravati svoje zaposlenike imaju li covid-potvrde, imaju li potvrde o testiranju na covid ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje.

Fuchs je istaknuo i da će biti osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje jer svima koji to moraju obaviti moraju osigurati da ih što jednostavnije, lakše i bliže mogu provesti. Naveo je i da će se predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada za zaposlenike provjeravat dva puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i da će ravnatelji škola 'posložiti' samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja covid-potvrda i testiranja zaposlenika. Također, kontrolu će obavljati same institucije. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo