CAPAK NAJAVIO DA ĆE NAM USKORO BROJ NOVOZARAŽENIH POČETI PADATI: / Otkriveno na čemu zapravo temelji tu optimističnu procjenu

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je na vrhuncu epidemije bolesti Covid-19, ali u Nacionalnom stožeru civilne zaštite optimistični su spram daljnjeg razvoja epidemiološke situacije

2.9.2020.
19:41
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Više od 300 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj svakako je podatak koji brine građane, ali i stručnjake. S druge strane, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera iznio je optimistična predviđanja utemeljena na matematičkim modelima. Prema njima bi uskoro trebali svjedočiti značajnom padu broja novozaraženih, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Image
CAPAK: /

'Krivulja zaraženih će krajem 9. ili početkom 10. mjeseca značajno padati prema dolje'; Otkrio je kako su došli do tog datuma

Image
CAPAK: /

'Krivulja zaraženih će krajem 9. ili početkom 10. mjeseca značajno padati prema dolje'; Otkrio je kako su došli do tog datuma

Značajan pad, ali uz strogo pridržavanje mjera

"U ovom trenutku, kako stvari stoje, negdje sredinom devetog i početkom desetog mjeseca možemo očekivati značajan pad", izjavio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sve to uz ozbiljno pridržavanje preporučenih mjera.

"Kad imamo povećane brojeve, svi se uozbilje, svi su s puno više povjerenja pristupaju mjerama drže ih se... Čim su brojevi smanjeni, počele su priče o tome da taj virus uopće ne postoji, da ga nema", kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je spustiti reprodukcijski faktor ispod 1

Iz Stožera poručuju kako je upravo matematika ta uz koju je moguće predvidjeti manji broj zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje predikcijski modeli u koje se ubacuju, ubacuje R0, brojevi novooboljelih, mjere koje se provode... Dakako da su to uvijek matematički modeli koji se mogu poremetiti nekakvim novim događajem, novim žarištem, novim nekakvim brojem oboljelih u što treba ubaciti neke nove brojke. Tada model ponovno računa, radi nove krivulje", rekao je Capak.

A spomenuti "R" označava reprodukcijski faktor, odnosno prosječan broj ljudi koje zarazi jedan zaraženi. U početku pojave virusa bilo je riječ o "R nula", dok je cilj spustiti taj broj na ispod 1, što bi značilo gašenje epidemije. Prema međunarodnom modelu koji koristi i Hrvatska, on bi već sada trebao biti oko 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve dalje od 2-3 dana je nepouzdano za predviđati'

"To je faktor koji se računa iz poznatih podataka. Ovisi o dosta faktora poput broja provedenih testiranja, broja uvezenih slučajeva, broja lokalno širenih slučajeva...", kazao je inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos.

On naglašava kako svaki matematički model podrazumijeva jednake vrijednosti kroz određeni vremenski period, što je vrlo teško očekivati na jesen, ponajprije zbog otvaranja obrazovnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što ide dalje od dva, tri dana postaje zapravo vrlo nepouzdano. Udaljenosti od tri tjedna, mjesec dana su ekstremno daleke za bilo koji predikcijski model", rekao je Hatzivelkos.

Iako je još uvijek riječ o apstraktnom modelu, na kojeg se poziva HZJZ, stručnjaci upozoravaju da je ovakve predikcije potrebno uzimati sa zadrškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo