PORAŽAVAJUĆE BROJKE / Liječnica upozorava: 'Hitna pomoć nije prečica za dijagnozu. 80 posto dolazi nepotrebno'

Image
Foto: SiB.hr

Dr. Makarović iz KBC-a Osijek apelira da se za stanja koje nisu hitna građani obrate obiteljskoj medicini. U 2023. godini statistika je iznosila 80:20 posto, u apsolutnoj dominaciji nehitnih pacijenata

13.3.2024.
12:23
SiB.hr
VOYO logo

Nažalost, statistike već godinama potvrđuju veći broj pregleda nebitnih pacijenata u odnosu na hitne i prioritetne, piše SiB.hr. Potvrdila nam je to doc.dr.sc. Vedrana Makarović, v.d. pročelnice Objedinjenog hitnog bolničkog prijema pri Kliničkom bolničkom centru Osijek, pojasnivši kako je spomenuti omjer u 2023. godini, prema službenim statistikama iznosio 80:20 posto, u apsolutnoj dominaciji nehitnih pacijenata.

"Pet je trijažnih kategorija. Prva i druga kategorija hitne su, a treća kategorija u oko 50 posto slučajeva potvrdi hitnost, dok je u 50 posto slučajeva manje ozbiljna dijagnoza. Četvrta i peta kategorija u potpunoj su domeni obiteljskog liječnika, no ustrojena je i pri hitnim prijemima ukoliko je iz objektivnih razloga pacijentu nedostupan obiteljski liječnik", pojašnjava dr. Makarović, dodajući da je evidentno i zabrinjavajuće kako veliki broj pacijenata zaobilazi svjesno obiteljsku medicinu i dolaze na hitan prijam, bez prethodnog pregleda liječnika koji u isto vrijeme normalno radi u svojoj ordinaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZBOG AKUTNE INTOKSIKACIJE' /

Dobre vijesti iz KBC-a Osijek! Djevojčica (3) puštena kući nakon trovanja ugljičnim monoksidom

Image
'ZBOG AKUTNE INTOKSIKACIJE' /

Dobre vijesti iz KBC-a Osijek! Djevojčica (3) puštena kući nakon trovanja ugljičnim monoksidom

Priljev pacijenata sve veći

Inače, ustroj hitnog prijema gdje se pacijente prima i sa i bez uputnice aktivan je već posljednjih 11 godina. Kroz četiri hitne ambulante – internističku, neurološku, opću kiruršku te traumatološku ambulantu svakodnevno prolazi velik broj pacijenata. U brojkama, maksimalno se tijekom dana ondje pregleda 220 pacijenata, preciznije njih od 150 do 220. Najveći broj pregleda bilježe internistička i traumatološka ambulanta gdje se zasebno pregleda pacijenata koliko ih je zajedno u neurološkoj i kirurškoj ambulanti. Dr. Makarović naglašava da je priljev pacijenata iz godine u godinu sve veći, a zdravstvena problematika onih hitnih i prioritetnih sve kompleksnija.

Problem zaobilaska svoga obiteljskog liječnika rasplamsao se opravdano u pandemiji, no nažalost zadržao i nakon nje poput loše navike. Sve je to dovelo do toga da je posla na hitnom prijemu kontinuirano vise od ijednog drugog odjela u KBC Osijek, što je rezultiralo sve manjim interesom za ovu specijalizaciju. Ovo veliko opterećenje nehitnim pacijentima predstavlja zapravo veliku opasnost zbog potrošnje resursa i ljudstva, naglašava dr. Makarović, umjesto da se navedeno u potpunosti usmjeri na doista hitne pacijente koje dovozi vanjska hitna pomoć ili rodbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna nije prečac ozdravljenja

Također dodaje da je itekako svjesna da se pacijenti bore s dugim listama čekanja, bilo za specijalističke preglede ili dijagnostičke preglede. Na žalost nekima od njih, navodi, tijekom čekanja termina stanje se pogorša i hitan je prijam mjesto gdje će ih se stabilizirati i oporaviti ili hospitalizirati na odjel sukladno osnovnoj dijagnozi. No, ističe, važno je naglasiti da hitan prijem ne može biti prečac u ostvarenju dijagnostičke pretrage za stabilne i pacijente koji nisu hitni i koji na OHBP pristižu na nogama. Nezadovoljni zdravstvenim uslugama i zdravstvom općenito, zaključuje, vrše nerealan pritisak na službe u hitnom prijemu, ponekad i na vrlo neugodan način. Istovremeno, djelatnici koji rade na OHBP-u, kaže naša sugovornica, nastoje pružiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu i skrb svakom pacijentu.

"Želimo pomoći svakome, posvetiti se svakom pacijentu kao da je jedini na svijetu. No, to je izuzetno teško ukoliko nam u 24 sata od 200-tinjak pacijenata njih više od 80 posto dođe bez pregleda svoga obiteljskog liječnika. Stoga ovim putem molim sve naše drage sugrađanke i sugrađane da prvu procjenu i trijažu svoga stanja koje traje već neko vrijeme i nije nastalo akutno, prođu kod svog obiteljskog liječnika. To su naši izvrsni kolege i kolegice koji odlično znaju i obavljaju svoj posao, a većina njih radi puno duže no sto postoji hitan prijem. Stoga zaista smatram da su u velikom broju slučajeva nepravedno preskočeni i zanemareni", zaključuje dr. Makarović, piše SiB.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tim KBC-a Osijek spasio 14-godišnjaka koji se gušio zbog kikirikija. Kako reagirati u tim situacijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo