ČAK 5000 SRBA IMA PRAVO NA HRVATSKU DOMOVNICU, ALI NE DOBIVAJU JE: / Razlog je nevjerojatno bizaran

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Problemi Srba porijeklom iz Hrvatske izašli su u javnost kad su se jednoj od udruga javile obitelji čiji pojedini članovi bez ikakvih problema posjećuju Hrvatsku jer imaju državljanstvo,

19.4.2018.
21:52
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Pet tisuća građana Srbije podrijetlom iz Hrvatske ne može iskoristiti pravo na hrvatsku domovnicu, iako im po Zakonu o državljanstvu stjecanje istog omogućava to što su su oba roditelja hrvatski državljani.

Naime, u upravnom postupku u MUP-u moraju donijeti ispravak iz matične knjige rođenih, no nadležna tijela u Srbiji ne želi im ga izdati. Pomoći im je odbila i Narodna skupština Srbije izmjenama tamošnjeg zakona o državljanstvu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miodrag Linta, zastupnik u srpskoj skupštini koji je uložio amandman na zakon pojasnio je o kojim se judima radi. ' Riječ je o tražiteljima hrvatskog državljanstva koji su prije 1991. godine rođeni u Srbiji dok su im roditelji, rođeni i s prebivalištem u Hrvatskoj, privremeno boravili u Srbiji zbog posla ili iz obiteljskih razloga', objasnio je Linta te dodao kako Srbiju ne bi ništa koštalo da izađe u susret svojim građanima podrijetlom iz Hrvatske, no nadležno ministarstvo taj je zahtjev ocijenilo neprihvatljivim.

Ne mogu dokazati kontinuitet boravka

'Problem za te ljude nastao je upisom u matične knjige Srbije, gdje je kao tadašnja jugoslavenska republika rođenja navedena Srbija, pa hrvatski MUP odbija njihove zahtjeve za upis u državljanstvo jer ne mogu dokazati kontinuitet boravka prije 8. 10. 1991., kada je proglašena hrvatska nezavisnost, u Hrvatskoj. Pokušali smo amandmanom na Zakon o državljanstvu Srbije naći rješenje za takve slučajeve, ali smo odbijeni ', kazao je Linta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje leži u ispravku izvoda iz matičnih knjiga za takve slučajeve, gdje bi se u ispravku stavila napomena o privremmenom boravku u bivšoj jugoslavenskoj republici rođenja.

'S tim bi ispravkom oni mogli dobiti hrvatsko državljanstvo', naglašava Linta te navodi primjere obitelji hrvatskih državljana koji žive u Srbiji, a kojima je jedan potomak dobio hrvatsko državljanstvo, dok drugi nije, iako su oba rođena u Srbiji. Do toga je došlo zbog različitog upisa republike rođenja u matične knjige rođenih u istom gradu. To se, pokazuju podaci udruga za pravnu pomoć u Srbiji, dosta često događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad beznačajan podatak postao je značajan

Podatak prije nije bio značajan, no kasnije je postao presuda za otprilike pet tisuća Srba podrijetlom iz Hrvatske.

Nakon raspada Jugoslavije sve su nove države priznavale državljanstvo građanima koji su rođeni i/ili su imali prijavljeno prebivaište na svom teritoriju. Tako je i Hrvatska dozvolila upis hrvatskog državljanstva svim Hrvatima iz drugih bivših jugoslavenskih republika, čime su brojni stekli dvojno državljanstvo. Srbi rođeni u Hrvatskoj s boravištem u Srbiji tek su 2001. uz hrvatsko mogli dobiti i srpsko državljanstvo pa mnogi od njih danas imaju dvojno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi Srba porijeklom iz Hrvatske izašli su u javnost kad su se jednoj od udruga javile obitelji čiji pojedini članovi bez ikakvih problema posjećuju Hrvatsku jer imaju državljanstvo, dok se drugi moraju javiti policiji te izvaditi dozvolu o boravku. Isti izvor navodi i kako imaju problema s ostvarivanjem imovinskih prava, piše Slobodna Dalmacija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo