Čačić: Propadamo svaki put kad je HDZ na vlasti

6.4.2010.
18:09
VOYO logo

Čačić je prošlog tjedna predstavio svoj plan razvojnih poluga kojima bismo se mogli izvući iz krize. Smatra da bi one dale rezultata istog trenutka kad bi bila donesena politička odluka "zato što razina tih projekata, vrijednih između 15 i 17 milijardi eura, do 2015. zahtijeva ogroman novac i angažman svega što Hrvatska ima. Kad bi Vlada snažno ušla u te gospodarske akcije, kako je Čačić izjavio u emisiji 25 minuta Radija 101, efekte bismo vidjeli u roku 3 do 4 mjeseca.

Hrvatska nema svoj novac, podsjeća Čačić, navodeći da postoji cijeli niz strategija, no mi moramo prepoznati na kojim područjima Hrvatska može biti atraktivna za ulaganja: "Mi nemamo više puno stvari - tu je turizam, uvozimo pola svojih energetskih potencijala, a ne koristimo pola svojih hidropotencijala. To su dvije tržišne niše u koje možemo privući strani kapital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić vjeruje da Hrvatska neće završiti kao Grčka.

"Naš dug nije takvih razmjera, naša pokrivenost deviznim rezervama je dobar temelj za tvrdnju da nećemo završiti kao Grčka. Velike zasluge za to idu guverneru HNB-a Željku Rohatinskom, koji je glavna prepreka kolapsu u tom segmentu, no imamo dovoljno problema bez financijskog kolapsa koji je Grčka doživjela", kaže Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjuje da je za hrvatsku pogubna HDZ-ova vladavina.

"Ispada da ekonomski propadamo svaki put kad je HDZ na vlasti. Je li to samo slučajnost? "Ne, to nije slučajnost. To je pravilo igre. Ako imate politiku koja šesnaest godina vlada zemljom na način da nije spremna ponašati se državnički, nego politikantski, drugim riječima orijentirana je na opstanak na vlasti, na kupovinu glasova, a ne vodi računa kuda Hrvatska ide i da su stvarno nužni koraci ponekad i bolni da bi imali temelje za razvoj, onda imamo situaciju u kojoj jesmo - 44 milijarde eura duga, eksploziju nezaposlenosti, pad gospodarstva, industrijske proizvodnje, konkurentnosti. Nažalost, nemamo nijedan broj koji bi nas tješio ovoga trenutka", smatra Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor će izgorjeti ili funkcionirati kao dosad Čačić bi premijerki Kosor dao pozitivnu ocjenu: "Svaki pokušaj ozbiljne reforme bi zahtijevao sudar s vlastitom strankom i kadrovima koje je naslijedila. Dakle, ili će izgorjeti ili će funkcionirati kao dosad, drugim riječima da ne talasa previše i ne zadire u stvarne probleme, što znači da Hrvatska i dalje tone."

Šef HNS-a procjenjuje da će se parlamentarni izbori održati na proljeće iduće godine, odnosno da će ih Vlada raspisati kad procijeni da je to za nju dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna odgovorna vlada ne bi smjela, po mom sudu, dovesti zemlju u poziciju da na redovne izbore idemo u posljednjem mogućem trenutku. Termin za redovne izbore počinje od 1. siječnja 2011., a ako bismo išli na posljednji termin, to je studeni 2011. i time bismo se doveli u situaciju da donosimo proračun za 2012. i da nova vlada ima ogroman zadatak pripreme i realizacije projekata za tih prvih milijardu i pol eura, koliko mi iz europskog budžeta trebamo dobiti. Ova vlada za to nema sposobnost, zasad nije napravila ništa, a neće napraviti ništa ni dotad. Jednostavno nema taj kapacitet", rekao je Čačić za Radio 101.

Prethodni članci:

arti-201003140176006 arti-201003240055006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo