POREZNA REFORMA / Čačić o dizanju plaća: 'Ono što Plenković govori može progutati samo netko tko nema pojma'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Najlakše je uzeti na prirezu jer je to jedini porez kojeg određuju općine i gradove, a naročito je važan za velike', kaže šef reformista Radimir Čačić

9.5.2023.
18:36
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i danas je nakon sastanka stranaka parlamentarne većine pred novinarima kazao da će Vlada idućeg tjedna predstaviti novi krug porezne reforme koja bi od sljedeće godne trebala donijeti porezna rasterećena, a time i zaposlenima veće plaće.

Svi detalji porezne reforme još nisu poznati, ali se govori o ukidanju prireza. O tome je na televiziji N1 govorio predsjednik Reformista Radimir Čačić kazavši kako se još ne zna u kom smjeru kani ići Vlada s poreznom reformom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER PRED NOVINARIMA /

Plenković opet najavio rast plaća, a tvrdnje oporbe da kontrolira šeficu DORH-a nazvao stupidnima: 'Meni je njih žao'

Image
PREMIJER PRED NOVINARIMA /

Plenković opet najavio rast plaća, a tvrdnje oporbe da kontrolira šeficu DORH-a nazvao stupidnima: 'Meni je njih žao'

'Najlakše je uzeti na prirezu'

“Rečeno je da će se ići prema povećanju plaća. Tri su točke na kojima se mogu povećati plaće – mirovine, zdravstvo i osobni odbitak. Ja već neko vrijeme govorim, a i drugi su počeli, da bi po inflaciji osobni odbitak trebao biti najmanje 5000 kuna”, rekao je Čačić.

Dodao je da na svakoj od tih stavki država, koja ima ogromni suficit, može dodatno subvencionirati i smanjiti trošak rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na kojoj od tih stavki - to je druga stvar. Zašto Vlada kaže ne za osobni odbitak, koji ide direktno najsiromašnijima? On se direktno uzima lokalnim jedinicama. Ako im uzme iz poreza na dohodak to mora platiti jer se to odmah vidi. Najlakše je uzeti na prirezu jer je to jedini porez kojeg određuju općine i gradove, a naročito je važan za velike”, rekao je Čačić.

Kako na tuđi račun ispasti gospodin?

On ističe da je već puno gradova i općina ukinulo prirez jer je to popularno zbog glasača. No, gradovi poput Zagreba to si ne mogu priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najlakše je na tuđi račun ispasti gospodin. Uzmi jedini porez kojeg određuju općine i gradovi, ukini ga i plaće će se povećati. Naročito u gradovima gdje HDZ nije popularan. A ako će Zagreb, Split i drugi to nadokanditi, to je njihov problem. Tuđim novcem povećavaju plaću, ne novcem države. Ovo što govori Plenković, to može progutati samo netko tko nema pojma ni o čemu”, smatra šef Reformista.

'Ne dajem ništa, a ispadam gospodin'

Čačić kaže da je povećanje BDP-a od 2016. do 2022. bilo 42 posto, a povećanje državnog budžeta u istom razdoblju 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To znači da uz sve reforme o kojima Plenković govori: ‘mi dajemo’, ‘pomažemo građanima’ - da je država bitno povećala svoj udio otimanja. Brže je raslo otimanje države nego što je rastao BDP i to je sva pamet”, ističe.

Ukidanjem prireza, kaže, Zagreb bi ostao bez 126 milijuna eura što je 7,5 posto svih prihoda grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To njih strašno udara, a Plenković ih stavlja pred zid. Otima novac da bi povisio plaće građanima Zagreba i kad počnu rasti cijene vrtića i drugih stvari, kao što će i rasti jer Tomašević mora nadoknaditi negdje, onda će dobiti političke batine. Građani ne prate sve, razumiju da im je Plenković povećao plaće, a Tomašević to otima. Politički je potpuno jasno - ne dajem ništa, ispadam gospodin i otimam jedini porez kojim gradovi i općine mogu nešto učiniti. Ostalo je sve u rukama centralne države. Sve ostalo omogućuje da politika ucjenjuje u kontinuitetu svakog načelnika, graodnačelnika i župana. Rijetko možete čuti da neki od njih ima nešto čvrsto, jasno, tvrdo reći protiv Vlade – jer to ne smije nitko”, rekao je Čačić na N1.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo