GOSTOVAO U RTL DIREKTU / Čačić o poskupljenju plina i struje, ali i najnovijoj aferi: 'Tajnim službama ništa ne vjerujem'

Gost RTL Direkta bio je član vladujuće koalicije i predsjednik Narodne stranke reformista i varaždinski župan Radimir Čačić

23.1.2019.
22:53
VOYO logo

Predsjednik Narodne stranke reformista i varaždinski župan Radimir Čačić gostovao je u RTL Direktu.

Koliko je vas potresla ova afera s lažnim fotografijama ministra Tolušića, evo cijela Vlada se trese i digla se na noge, jeste li vi uznemireni? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno ne mogu spavati posljednjih dana jer je državna sigurnost ugrožena. Na sreću nemam ništa s vladajućom koalicijom pa sam malo mirniji. Mi smo projektno u podršci. Afera nas previše ne dotiče. Dosta dugo sam u politici, ali još nikada nisam čuo da bi nekakvi tjednik razotkrivao falsifikat. Čuo sam da je objavio falsifikat pa su se događale privatne tužbe. Ali da u suradnji s tajnim službama razotkriva falsifikat, to još nisam čuo. No sve je moguće. Reći ću samo da tajnim službama ništa ne vjerujem, ni kada kažu da je ni kada kažu da nije.  

A koliko vas uznemiruje što je Hrvatska zadnja na ljestvicama konkurentnosti i standarda u Europi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa neobično i potpuno je jasno zašto je to tako i stanje se bitno pogoršava. Ovih dana se razgovarao o NUTS2 regijama gdje se posebno spominje Slavonija i govore se da su zakinuti ovi ili oni. Kad se izuzme Međimurje koje je relativno pristojno, sve druge županije u Hrvatskoj zajedno s Gradom Zagrebom su povukle manje novca od Varaždinske županije. Drugim riječima, nitko nije zakinut jer ništa nisu ni projektno predložili. Ne možeš biti zakinut ako ništa nisi ni tražio. 

Vlada se hvali da povlačimo sve više i više novaca...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povlačimo, ali mi govorimo o ovim NUTS2 regijama i govorim o gospodarstvu. Tragično je da čak ni gospodarstvo, ni Slavonija ni Dalmacija nije povuklo ništa. Oni i ne znaju i dobro im je ovako. A zašto smo mi povukli jer je masa stranih tvrtki koje znaju u Varaždinskoj i Međumurskoj županiji. To su strane tvrtke, da ne bi pomislili da smo mi bili pametni. To sa politikom, a čak ni sa županijom, da nam ne bi rekli da se pravimo važni, nema nikakve veze. To su pametne kompanije koje znaju da je svaki euro važan. Zato smo zadnji, jer ne znamo i nismo u stanju donijeti odluke. 

Slijedi nam poskupljenje plina, struje, odvoza otpada... U Varaždinu se to već i dogodilo. Treba li nas to brinuti i hoće li te cijene i dalje rasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće, rasti će. U Varaždinu za to postoji niz razloga, znate da imamo tisuće i tisuće tona (otpada) koje tamo stoje. Afere se vuku, sada su tek neke prve presude donesene, a još toga ima. Sve to mi plaćamo.

Plin i struja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za struju nema niti jednog razloga da poskupi, osim ugovora o zelenoj energiji koji su mutni i potpisivani na zadnji dan, 31. prosinca, tada je Vrdoljak bio ministar. Vlada je 31. prosinca potpisala ugovore po kojima će građani platiti par stotina milijuna kuna više nego da su potpisani dan kasnije, 1. siječnja. Tako vrijednu administraciju nismo dugo imali. Takvu koja radi na Staru godinu i to ćemo platiti, što se tiče struje. Inače nema niti jednog razloga jer mi imamo ozbiljne suficite na struji. Naša proizvodnja plina pada, a potrošnja raste, što je dobro jer to pokazuje da nam se industija oporavlja i tu će doći do korekcije. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo