Stanovnici Prezida prosvjeduju / Buna u Gorskom Kotaru: 'Nećemo smeće. Neće nas pokoriti Talijani, nisu ni 1941.'

Iz tvrtke iz Pazina koju mještani optužuju da im želi iskrcati smeće demantiraju sve što mještani poručuju

19.11.2020.
7:00
VOYO logo

Zeleno srce Gorskog kotara ovih dana ima snažnu aritmiju. Mještani Prezida sumnjaju da im se u samom centru mjesta sprema odlagalište štetnog i smrdljivog otpada.

Naime, jedna tvrtka takav je otpad htjela zbrinuti u Pazinu, ali su joj ondje zatvorili pogon, pa potom u Kupjaku, ali su ih i odande izbacili pa je sad zakupila prostor bivše tvornice namještaja Finvest i to na lokaciji za koju mještani tvrde da prostornim planom uopće nije predviđena da bi ikad bila ikakvo odlagalište. Vlasnik tvrtke tvrdi potpuno drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rođena sam s Talijanima, a talijansko smeće nećemo", izjavila je pak Milka iz Prezida.

"Mi ne da smo ljuti, ne da smo bijesni, mi grizemo, mi stojimo", uzviknula je Elizabeta iz Prezida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jest da nas je malo, djeca nemaju gdje ići. Ako im je cilj da nas potamani nek nam to otvoreno kažu. Ničije smeće nećemo", rekla je Mira iz Prezida. 

Na lokaciju propale tvornice Finvest u Gorskom Kotaru, trebala bi stići talijanska tvrtka koja se bavi preradom smeća. Čim je 700 mještana čulo za tu mogućnost, krenuli su pružati otpor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saznali smo prije tri tjedna i svaki drugi dan imamo sastanke proširenogMmjesnog odbora. Neće nas pokoriti kao sto nisu ni 1941.", kazao je Franjo Pantak, predsjednik Mjesnog odbora.

Image
TROŠKOVI ŽIVOTA RASTU /

Od idućeg mjeseca Riječanima je račun za smeće skuplji za 25 posto, ali iz gradske Čistoće tvrde da poskupljenje nije njihov hir

Image
TROŠKOVI ŽIVOTA RASTU /

Od idućeg mjeseca Riječanima je račun za smeće skuplji za 25 posto, ali iz gradske Čistoće tvrde da poskupljenje nije njihov hir

"Ne pamtimo kad smo svi pokazali ovakvu slogu i jedinstvo. Protekla dva- tri tjeda mještani Prezida dišu i rade svi za jednog jedan za sve", ustvrdila je Ivana Lakota, zamjenica gradonačelnika Čabra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smeće je u Prezidu učinilo nemoguće i spojilo HDZ i SDP u istom cilju.

"Dobro smo mi to proučili. Obrazac ponašanja je da se to se iz Italije ilegalno dovodi smeće i odlaže se svugdje od Pazina gdje im se hala raspala do Liča gdje ih ke grad istjerao pošto su ilegalno u prostorima grada deponirali po 100.000 tona smeća dnevno", objasnio je predsjednik HDZ-a Prezid Marko Malnar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke iz Pazina koju mještani optužuju da im želi iskrcati smeće demantiraju sve što mještani poručuju. Uvjeravaju da je buna preuranjena jer ništa još nije finalno. Daleko od toga. 

"Zahtjev za dozvolom nije podnesen, jedino što je bilo obavljeno je da je potpisan ugovor o najmu s tvrtkom koja iznajmljuje taj prostor i razgovor s upravom grada Čabra", izjavio je Domagoj Krišković konzultant za gospodarenje otpadom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, nije baš da mještani pušu na hladno. I ti preliminarni razgovori su bili dovoljni za žestoke prosvjede u Prezidu. No iz tvrtke za otpad kažu da je sve to nepotrebno jer znaju i oni da ionako prije bilo kakve dozvole, treba suglasnost javnosti. 

"Jer dozvola se ne može izdati za neku lokaciju za obavljanje djelatnosti ako zainteresirana javnost to ne dozvoli. Ako građani kažu da ne može, to ne bi moglo", ustvrdio je Krišković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ne vide to odustajanje crno na bijelo, poručuju da neće prestati upozoravati. Pisali su svima resornom ministarstvu, DORH-u, a slali su upozorenja i u Bruxelles. Propali pogon zasad čini se ostaje biti samo to, a djeca ovdje poručuju da bi njima na ovoj lokaciji dobro došlo jedno igralište.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo