'PLENKOVIĆ JE ISKLJUČIVI KRIVAC' / Bulj opleo po premijeru zbog plinske afere, pa ispalio: 'Radi se o hvarskom kartelu... Mogu navesti jedan primjer'

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

'Nakon 20 smjena ministara i svih pustih afera, Plenković tvrdi da je najbolji premijer. Odgovornost je na njemu, ministru Filipoviću i hvarskom kartelu', poručuje saborski zastupnik Mosta

12.7.2023.
16:38
Patrik Macek / Pixsell
VOYO logo

Aferu s HEP-ovim plinom komentirao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj gostujući na televiziji N1. I on, kao i ostatak oporbe, smatra nemogućim da premijer Andrej Plenković i njegovi ministri nisu znali za nepravilnosti oko prodaje viškova plina. Dapače, Bulj premijera Plenkovića smatra isključivim krivcem i tvrdi da zbog toga mora otići s dužnosti.

Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

Image
HEP 'TRESE' HDZ /

Je li Plenković donio odluku? Zbog afere koja šteti stranci potjerat će svu trojicu glavnih aktera

'Likovima poput Vujnovca davalo se za jedan cent'

“Andrej Plenković je isključivi krivac, bez njega se u HEP-u ne može ni čaša pomaknuti. S obzirom da se radi o hvarskom kartelu, tu je i Frane Barbarić, a kriv je i ministar Davor Filipović, kao i svi koji su tu bili. Mogu navesti jedan primjer. U cetinskom kraju imamo vodovod i pisao sam ministru da riješimo problem. Desetak milijuna kuna je cesta narasla u odnosu na prethodnu godinu, prije mjera. Nama su digli cijenu po megavatu za dostavljanje vode po 500, 600 eura… Nisu se meni kao gradonačelniku željeli ni očitovati. Istovremeno, nekim likovima kao što je Pavao Vujnovac davali su po jednom centu”, kazao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Plenkoviću bitnije dodvorništvo europskim dužnosnicima nego hrvatski interesi.

''Nakon 20 smjena ministara i svih pustih afera, on tvrdi da je najbolji premijer. Odgovornost je na njemu, ministru i hvarskom kartelu. Ali, premijer je zbog minimalne pristojnosti, demokracije i higijene barem trebao ponuditi ostavku. Ili bar informirati o svemu saborske zastupnike i javnost. No, ovdje imamo umreženi i koruptivni sustav koji razara hrvatsko društvo. Ovo je jedna od stvari od kojih se Plenković i Barbarić ne mogu oprati”, smatra Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sabor ne bi trebao odmarati dok se ovo ne riješi'

Most i oporba zatražili su izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se raspravljalo i o toj aferi, ali odbijeni su. Bulj kaže da je to neshvatljivo.

“Ne znam što se može dogoditi da bi se održala izvanredna sjednica ili uvela točka dnevnog reda da bi se raspravilo o ovome. Po meni, ne bi trebalo biti odmora dok se ovo ne riješi. Kao gradonačelnik Sinja imam uskoro organizaciju Alke pa će mi doći svi ti velikani, među njima i predsjednik Zoran Milanović, koji se aktivirao oko VSOA-e, ali ne čujem ga baš da spominje plin u onom svom stilu. Njih su dvojica iz istog inkubatora, bili su kao sijamska braća. No, kao građanin očekujem da bude bar 20 posto oštriji kao predsjednik na temu HEP-a”, poručio je Bulj s N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstataciju voditelja da je Most imao priliku promijeniti brojne stvari u Hrvatskoj dok je bio u vlasti, Bulj je podsjetio kako je prva vlada s Mostom pala nakon tri mjeseca zbog Ine.

''Tu sam temu ja otvorio, 12 naših zastupnika je to podržalo i išlo se u izvanredne izbore. I za mene su govorili da sam populist, ali dobio sam izbore za gradonačelnika. Ne trebamo se nikome pravdati, mi smo jedina politička opcija koja je triput izlazila na izbore sama”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Doći će na Alku pa nek onda narodu kažu u lice...'

U ovu aferu je, kaže, upleten sam državni vrh.

''Plenković je mnogo puta rekao da mu ništa ne može promaknuti i vjerujem mu u to. Ovo je za davanje ostavke isti trenutak i ići na izbore. Sad pere ruke i kupuje vrijeme. Po meni, ova afera je nevjerojatna, da se nešto kupuje za 46 eura i prodaje za jedan cent. Svi će doći na Alku i ja ih molim neka dođu pred narod i kažu da će svima ići po toj cijeni”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče štrajka u pravosuđu, Bulj smatra da se mora hitno pronaći rješenje.

“Građani najveće nepovjerenje imaju u pravosuđe, koje ispada krivosuđe. Sve je toliko usporeno da se brojni projekti neće moći odraditi na razinama jedinica lokalne samouprave ako se štrajk nastavi. Ozbiljna vlada bi to morala hitno riješiti. Gubici su milijarde kuna, neprocjenjivi. Ne vidim nijedan razlog da se to ne riješi. Nažalost, ministar je mali od kužine i ne smije ništa riješiti, mora čekati Plenkovića, kojem je najbitniji PR, njegove ankete i hodači koji će mu pljeskati dok govore nam nikad nije bilo bolje”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako me u petak ne podrže, bit će ovo najgori saziv ikada'

Na kraju je objasnio zašto ga najviše tišti Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

“To je kapitulacija Hrvatske jer od 1.7. stranci mogu neograničeno kupovati poljoprivredno zemljište. Nismo iskontrolirali ono osnovno – samodostatnost. Nema nikakve kontrole, a sad se sve legaliziralo. Čiji su izvori vode? Što se telekomunikacijama? Strani operateri grade preko naših njiva, polja. Mi bismo im to trebali iznajmljivati, a ne da teleoperateri budu nama gazde pa dobivaju poticaje iz EU. Sve je u tuđim rukama, Hrvatska nema apsolutno nikakve ingerencije, a pomalo gubimo i energetiku. Borili smo se za samostalnost, a Plenković je sve bez trunke grča na licu predao. Nadam se da će saborski zastupnici podržati ograničenja koja sam tražio u petak, inače ćemo biti najgori saziv u povijesti Hrvatske”, zaključio je Bulj gostujući na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Za oporbu nema nedoumica, kažu da je Plenković glavni krivac

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo