ANALIZA I STATISTIKA /

Je li jubilarna Ultra bila totalni top ili flop? Imamo detaljne podatke o broju splitskih noćenja i dolazaka

Image
Foto: Grafika/Ivana Ivanovic/PIXSELL

Dojmovi su se slegli. Oni koji su htjeli kritizirati to su i napravili, a oni koji su htjeli ludi provod to su i dobili. A kakvo je stanje s turizmom i koliko je Ultra pomogla Splitu?

Jakov Sedlar

Jakov Sedlar

Od crne kronike i politike do Premier League, Eurosonga i trapa - iako mlad, u sve je upućen

18.7.2024.
8:28
Grafika/Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Prošlo je već nekoliko dana otkako je završila jubilarna deseta Ultra Europe koja se od petka do nedjelje održala u gradu pod Marjanom.

Deseci tisuća partijanera sjatili su se u Split. Od Ekvadora i Čilea do Kanade i SAD-a preko cijele Europe, ali i mnogih iz Afrike, Azije i Australije. Mladi i stari iz cijelog svijeta htjela su se što bolje provesti uz glazbu Martina Garrixa, Afrojacka, Timmyja Trumpeta i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se pita splitski Domovinski pokret i platformu Možemo! - mnogo toga bi se trebalo promijeniti u cijeloj organizaciji, samom festivalu i mjestu održavanja festivala.

No, koliko je Ultra ustvari pridonijela ili oduzela samom Splitu? Koliko je turizam tu profitirao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je koliko je bilo noćenja i dolazaka, ali samo u Splitu jer podsjetimo, veliki broj posjetitelja boravi i u okolnim destinacijama poput Trogira, Kaštela, Solina i drugdje.

Porast u noćenjima i dolascima, ali...

Iz Turističke zajednice Grada Splita dobili smo preliminarne podatke turističkog prometa u komercijalnim i nekomercijalnim objektima za ovu godinu.

Tako je u razdoblju od 12. do 14. srpnja (dani kad se održavala Ultra) ostvareno 18.670 dolazaka i 69.153 noćenja.

"U odnosu na razdoblje održavanja Ultra Europe u 2023. godini (od 7. do 9. srpnja 2023.), kada je ostvareno 18.527 dolazaka i 66.842 noćenja, to predstavlja porast od 0,77 % u dolascima i 3,46 % u noćenjima", kažu nam iz TZ Grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je naglasiti i da mnogi dolaze u Hrvatsku, odnosno Split prije samog festivala te se zadrže i nakon što se vatromet i reflektori Parka mladeži ugase. Tako smo dobili usporedbu koliko je bilo dolazaka i noćenja od 10. do 16. srpnja ove godine te 5. do 11. srpnja 2023. godine.

Image
Foto: Grafika/Zvonimir Barisin/PIXSELL

Iz tablice je vidljivo da je za razliku od prošle godine ostvaren porast od 3,38 posto u noćenjima, ali i pad od 0,19 posto u dolascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako volite matematiku i statistiku ovo je savršen članak za vas. Odlučili smo usporediti i kako su se kretala noćenja i dolasci u posljednjih osam godina, odnosno od četvrte Ultre pa sve do ove jubilarne desete. Ovakvo je stanje bilo u Gradu Splitu:

Podsjetimo, prije nego je sama Ultra počela, pogledali smo i kakve su se cijene smještaja nudile ako ste poželjeli rezervirati apartman, hotel ili pak vilu u zadnji čas.

Deseta Ultra Europe bit će zasigurno zapamćena po odličnim brojkama, ali nažalost i po jednoj velikoj tragediji. Tijekom festivala, mladi Slovenac je u nedjelju dovezen u bolnicu te je unatoč naporima liječnika preminuo od posljedica intoksikacije alkoholom i nedopuštenim supstancama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Predstavnik organizatora Ultre naglo odlučio da neće stati pred naše kamere: 'Nemam dovoljno informacija'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo