NE SLAŽU SE S DORH-OM / Brođani traže objašnjenje: Kako je do onečišćenja moglo doći slučajno?

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iz Grada su zatražili i odgovor na pitanje kojom je metodom utvrđeno da je stanje produktovoda zadovoljavajuće

21.7.2018.
14:18
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Odbačene su kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu. Iz Državnog odvjetništva su izvijestili kako se u konkretnom slučaju "ne ostvaruju elementi kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti".

>> Slavonski Brod dan poslije ‘slučajnosti’: Evo kako im je odgovorila Vlada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz gradske su uprave priopćili da to rješenje sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega su zatražili od Državnog odvjetništva da objasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenja došlo slučajno.

>> Ćorić: 'Vlada je učinila sve da Brođani najmanje osjete ekološki incident'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu smatraju da je netočno, kako se navodi u rješenju, da su u uzorcima vode od 30. ožujka i jednom uzorku od 1. travnja očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dopuštenih, a da su već 31. ožujka vrijednosti ugljikovodika bile u dopuštenim granicama. Pri tome se pozivaju na nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i koji, kako navode, pokazuje da su kao i prethodni dan koncentracije bile višestruko izvan dopuštenih granica.

Iz Grada su zatražili i odgovor na pitanje kojom je metodom utvrđeno da je stanje produktovoda zadovoljavajuće te da se propuštanje produktovoda nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta iako je produktovod dug oko pet kilometara. Istražitelji su pak zaključili da su u uzorcima onečišćene vode u Slavonskom Brodu nađeni tragovi komponenti motornih ulja, parafina ili sredstava za podmazivanja.

>> Duspara: 'DORH ne spominje 31.3. kada su pronađena zagađenja iako je tog dana uzeto najviše uzoraka'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aščić: Za zagađenje ovih razmjera potrebno najmanje 50 kilograma ulja ili masti

Na tvrdnje nekih stručnjaka da su ta ulja mogla dospjeti u vodovod na vodocrpilištu prilikom podmazivanja crpki, reagirao je direktor slavonskobrodskog Vodovoda Stjepan Aščić. On objašnjava da proces prerade i isporuke vode potrošačima kreće s crpljenjem sirove vode iz zdenaca na crpilištu Jelas. Sirova voda se zatim cjevovodom dovodi na uređaj za kondicioniranje pitke vode, koji u procesu prerade uklanja željezo, mangan, amonijak i organske tvari. Zagađenje vode utvrđeno je, navodi Aščić, na svim zdencima s kojih se sirova voda crpi potopnim pumpama koje su uronjene na dubinu od 20 metara, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zato što se radi o vodocrpilištu svi postupci i procesi se pomno prate, a podmazivanje potopnih pumpi obavlja isključivo ovlašteni servis, pri čemu se ne koriste masti i ulja", navodi Aščić.

Dodao je da je za zagađenje ovih razmjera potrebno najmanje 50 kilograma ulja ili masti, a Vodovod za podmazivanje svih uređaja i strojeva na crpilištu Jelas nikada nema količinu veću od pet kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz svega navedenog jasno je kako je zagađenje, ako ga je bilo, došlo iz podzemlja na koje radnici Vodovoda ni slučajno ili namjerno nisu mogli utjecati", tvrdi Aščić. No stručnjaci kažu: Da je zagađenje došlo iz podzemlja, ne bi se naglo pojavilo i nestalo, nego bi trajalo danima.

Direktor “Crodux energetike” Branko Radošević kazao je za RTL kako je iznenađen izvješćem DORH-a prema kojem je odbačena prijava zbog zagađenja vode u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crodux je od prvog dana jasno i argumentirano tvrdio da istjecanje benzina prilikom ispitivanja produktovoda nije uzrok onečišćenja u Slavonskom Brodu", kazao je Radošević.

Osvrnuo se i na navode gradonačelnika Duspare koji je kazao kako je Crodux odgovoran za onečišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključno pitanje je koji je bio motiv i razlog zbog kojeg je gradonačelnik povezao ta dva događaj bez stručne argumentacije i osnove. Time je napravio hajku i štetu za Crodux. Ugrozio je ugled Croduxa", kazao je Duspara.

Iako je onečišćenje postojalo, Radošević poručuje da netko u Slavonskom Brodu mora dati odgovore o tome što se dogodilo 29. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani Slavonskog Broda zaslužuju taj odgovor", kazao je Radošević. 

Čermak: Tužit ćemo Dusparu i Slavonski Brod

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Ivan Čermak, vlasnik Croduxa koji je bio okarakteriziran kao krivac za zagađenje vode u Slavonskom Brodu, kaže da je dobio satisfakciju nalazom Državnog odvjetništva koji je dokazao da izlijevanje benzina prilikom testiranja produktovoda nije moglo biti uzrok zagađenja. Najavio je tužbu protiv Duspare i Slavonskog Broda.

"Tužit ćemo i gradonačelnika Dusparu i Grad Slavonski Brod za štetu koju su nam nanijeli neosnovanim tvrdnjama. Duspara je zagađenje iskoristio za lokalne političke ciljeve preko nas i to treba platiti", rekao je Čermak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo