'Benefiti ovog projekta su ogromni' / Brod kojim je Tito oplovio svijet dugo je trunuo na vezu, a sada mu talijanski oskarovac vraća sjaj

Čekajući da bude pretvoren u muzej, stari sjaj brodu 'Galeb' trebao bi vratiti film talijanskog oskarovca koji se velikim dijelom snima baš na njemu

6.7.2023.
13:09
VOYO logo

Dizelski brod izgrađen 1938. za talijanskog naručitelja, nakon Drugog svjetskog rata postao je najprije školski brod ondašnje Jugoslavenske ratne mornarice, a potom, od 1954. i rezidencijalni brod Josipa Broza Tita. Riječ je o 'Galebu', brodu koji je Tita ''vozio na četiri strane'' kada bi odlazio na daleka državnička putovanja, a koji je proteklih desetljeća uglavnom trunuo na vezu u Kraljevici.

Brod je trebao biti jedna od perjanica projekta 'Rijeka - europska prijestolnica kulture', ali obnova je zapela. Sada bi mu, čekajući da bude pretvoren u muzej, stari sjaj trebao vratiti film koji se velikim dijelom snima baš na njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTAJE MUZEJ: /

Brod 'Galeb' otegljen iz riječke luke u kraljevičko brodogradilište

Image
POSTAJE MUZEJ: /

Brod 'Galeb' otegljen iz riječke luke u kraljevičko brodogradilište

Film po predlošku Federica Fellinija

Radi se o igranom filmu 'Napulj-New York' redatelja Gabrielea Salvatoresa, dobitnika Oscara za film Meditteraneo iz 1991. godine,

"Film priča o dvoje djece iz 1949. u Napulju koji je potpuno uništen u Drugom svjetskom ratu, o Carmine i Celestini koji se potajno ukrcavaju na jedan prekooceanski brod kako bi došli do njezine sestre u New Yorku, a koja je već stigla ondje u potrazi za svojim američkim snom", kazao je Federico Poillucci, filmski producent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salvatores snima film po predlošku slavnog Federica Fellinija, a 'Galeb', koji će u filmu nositi ime 'Victory' renovira se u brodogradilištu u Kraljevici.

"U snimanju sudjeluje tridesetak hrvatskih filmskih djelatnika od kojih je većina s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Imamo preko 600 statista kroz više dana snimanja tako da vjerujem da će ovo biti sjajno iskustvo i velika dobit za hrvatski film", kazao je za RTL Danas Danijel Pek, direktor produkcijske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Benefiti ovog filma su ogromni'

Hrvatska ne sufinancira ovo snimanje pa sve što filmaši potroše čista je zarada.

"Benefiti ovog projekta su ogromni. Negdje oko milijun eura se indirektno i direktno potrošilo u snimanje ovoga filma, a još veći benefit je da naši filmski djelatnici mogu raditi s jednim od najznačajnijih europskih redatelja gospodinom Salvatoresom upravo u Hrvatskoj i taj prijenos znanja i iskustva izuzetno je važan i naravno promovira Rijeku na filmskoj karti svijeta", ističe Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimanja završavaju u srpnju, a onda slijedi postprodukcija. Kako brod Galeb i Rijeka izgledaju na filmu vidjet će se sljedećeg ljeta kada bi 'Napulj- New York' trebao biti spreman za prikazivanje.

POGLEDAJTE VIDEO: U Rijeci ključa scena zbog Titovog broda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo