Srbija neće blokirati Kosovo na putu ka EU, kosovska policija ne može na Sever

Dačiću i Tačiju Nobelova nagrada?

19.4.2013.
15:37
VOYO logo

Nakon današnjeg parafiranja sporazuma ozbiljno se razmatra ideja da premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači podele ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, saznaje Trojka u diplomatskim izvorima u Briselu.

Jedan od savetnika srpskog premijera nije bio spreman da za Trojku zvanično potvrdi, niti da demantuje ovu informaciju, ali je kratko prokomentarisao da ta mogućnost nije isključena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsetimo, Dačić i Tači su danas u Briselu parafirali sporazum u kojem, između ostalog, stoji da Srbija neće blokirati Kosovo u procesu evropskih integracija i da će zajednica srpskih opština imaće presudnu ulogu i izboru komandanta policije na severu Kosova.

U sedištu NATO-a u Briselu srpska delegacija je dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da pristupe severu Kosova, osim u slučaju prirodnih nepogoda, kada će im za to biti potrebna saglasnost kako NATO, tako i lokalne srpske zajednice, javljeno je na RTS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izveštaju reportera RTS-a, Dačić je rekao da će državni vrh Srbije u ponedeljak ujutro obavestiti visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o svojoj konačnoj odluci, nakon što se sporazum razmotri na sastancima tokom vikenda, prenosi Fonet.

Sporna tačka 14, koja se odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, preformulisana je i predviđa "neblokiranje Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednica srpskih opština, naglasio je Dačić, imaće značajna ovlašćenja i presudnu ulogu u izboru komandanata policije na severu Kosova.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton novinarima u Briselu potvrdila je da su Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum, što znači da je postignut dogovor oko dve sporne od ukupno 15 tačaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prihvaćeni su predlozi Srbije, parafirao sam da je ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima - rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, a prenosi B92.

I prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da su prihvaćeni svi srpski predlozi, odnosno da je nedirnuta tačka 9, a po srpskoj želji modifikovana tačka 14, prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmenjena.

- Veoma je važno to što je ono čemu trenutno svedočimo korak dalje od prošlosti i za oboje (Srbiju i Kosovo) korak bliže Evropi - rekla je Eštonova čestitavši obojici premijera na "hrabrosti i dosad uloženom naporu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima B92, neće biti ceremonije potpisivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postizanje sporazuma su pozdravili i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, komesar za proširenje EU Štefan File i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Informaciju o postizanju dogovora prva je na Twitteru objavila kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I izašao je beli dim! Imamo dogovor! Srećna :))"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas rečeno je da Srbija neće ni da razmatra dokument ukoliko ostane tačka 14 (članstvo Kosova u UN), i ukoliko Priština i Brisel pokušaju da promene i jedno slovo u tački 9, javio je Blic.

Ketrin Ešton je nakon srpske razgovarala sa kosovskom delegacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurić: Tači kontinuirano manipuliše i iznosi neistine

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da je sporazum Beograda i Prištine moguć ako ne bude odstupanja od predloga koji je na stolu i istakao da će zajednica srpskih opština imati izvršna ovlašćenja, naročito po pitanju policije.

- Tači kontinuirano manipuliše i iznosi neistine u pogledu sadržaja predloga sporazuma - rekao je Đurić novinarima pred početak desete runde dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi sa Kosova nezadovoljni

Predstavnici Srba na severu Kosova poručili su danas državnom vrhu da ne potpisuje sporazume koji su štetni za Srbe i dodali da niko od njih neće učestvovati u sprovodjenju dogovora koji su suprotni Ustavu Srbije. - Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovodjenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dođe, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu - rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Foto: Savet Evropske unije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo