ministar policije u direktu /

Božinović o predsjednici: 'Sporazum je zaključen u sedmom mjesecu, od tada se ništa nije promijenilo'

'Nikada barikade nisu riješile problem. Ono što nama preostaje je jaki diplomatski angažman'

5.11.2018.
22:38
VOYO logo

Ulazak u Schengen i zaštita granice je u resoru ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je povodom toga bio gost RTL Direkta.

Evo dok smo se dogovarali za emisiju iskrsnula je i ova tema Marakeškog sporazuma, kako vi komentirate ovu prevrtljivost predsjednice republike oko tog sporazuma, što se u njemu doista nešto bitno promijenilo da ga ne bi trebalo podržati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum je zaključen u sedmom mjesecu, u međuvremenu se ništa nije promijenilo. Pravno neobvezujući sporazum, ali jako bitan. Ovo pitanje nikada nije došlo na dnevni red, i očito je trenutak kad se i na globalnoj razini tome treba pokazati pozornost. Migracije su nešto čime ćemo se suočavati desetljećima. Ono regulira pitanje nacionalnog suvereniteta. Ovim sporazumom se regulira da je pitanje migracija u ovlasti države. Državama daje mogućnost da zakonskim mjerama daje pravo da sami odluče što je legalno a što ilegalno. Kada mi trpimo kritike to je zato jer se oni pozivaju na konvencije o pravima izbjeglica.

Kako komentirate ovo u Hrvatskoj oko sporazuma, desnica, pa se predsjednica javlja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je preozbiljno pitanje da bi mu se pristupalo na ovakav način. Ovaj sporazum ne znači da će dolaziti masovno migranti, ali neće riješiti ni ovu krizu.

Koliko je taj migrantski pritisak na granicu, neki kažu da ih je 20.000, neki 50.000, neki govore već o stotinama tisuća ljudi koji naviru ka Hrvatskoj? 

Nekih 56 posto veći nego prošle godine. Pritisak postoji, ali mi na njega odgovaramo. 

Koliko ih je tamo u Kladuši?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmneđu 4 i 5 tisuća. Policija je počela regulirat ulazak na područje BiH kantona.

Koliko migranata po vašoj procjeni policija uhiti i vrati a koliko ih neopaženo ipak prođe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je naše mjerilo je ono što bi nama slovenska policija vratila. Taj broj je u padu.

Kako komentirate ove pozive za dizanje ograde?

Ma vidite. Gospodin kaže da bi trebalo od juga. Nikada barikade nisu riješile problem niti su zaustavile. Ono što nama preostaje je jaki diplomatski angažman što smo i pokrenuli da uključimo države koje su ispred nas. Zato imamo jako dobru suradnju s tim policijama.

Može li migrantski pritisak biti otežavajući faktor pri ulasku u Schengen? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ne mislim. Kao što možete svjedočiti, izjave koje dolaze iz EU su pohvale hrvatskoj policiji. 

Jean Claude Juncker u ovogodišnjem govoru je kao zemlje koje vidi u Schengenu spoemuo Bugarsku i Rumunjsku, ali Hrvatsku nije spomenuo? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je povjerenik u par navrata rekao da očekuje da će u Hrvatsku sljedeći put doć bez putoivnice. Dobili smo podršku njemačke i francuske vlade.

Vaša procjena - kada će to biti? 

Mi očekujemo da ćemo ispuniti tehničke kriterije, u to sam uvjeren. Očekujemo u ovom sastavu Komisije da je Hrvatska spremna. Nama je interes Schengen, upravo je interes EU da nas primi jer to je najbolji način kako zaštiti granice.

Strože kazne za prometne prekršaje, navodno se razmatra oduzimanje vozila? 

Mi smo danas imali Ravnateljsko policije zajedno s Fakultetom kako doskočiti ovim brojkama. Malo je bizarno reći da smo imali manje smrtnih slučaja kada ih ima toliko. Postoje načini kako cestovni promet učiniti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduzimanje vozila?

To je nešto čemu smo skloni. To uključuje oduzimanje dozvola na duži period. Kada vozač zna da će biti kažnjen, kao u slučaju vezanja remena, onda ćemo postići manje nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo