ŠIRENJE ZARAZE / Božinović: 'Bit će novogodišnjih kontrola. Visoke brojke mogu imati veze s blagdanima, a ako nemaju onda je do omikrona'

Image
Foto: RTL

Kazao je i da će se Stožer prilagođavati situaciji ovisno o epidemiološkoj slici, ali i ovisno o analizama istraživanja diljem svijeta

30.12.2021.
14:01
RTL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. 

Božinović je komentirao razmišlja li se o pooštravanju mjera za dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije desetak dana najavili smo da se broj novozaraženih u dalmatinskim županijama povećava. To se potvrđuje. Sugerirali smo kroz naše odluke da županijski zavodi za javno zdravstvo prate situaciju i ovisno o tome kako vide razvoj situacije, da budu angažirani oko toga pod kojim uvjetima dopustiti da se organiziraju određeni događaji", kazao je Božinović.

Kazao je i da je vidio da je načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije nešto govorio o oštrijim mjerama, ali da još nije upućen u detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBRE VIJESTI /

Studije pokazale - omikron ne može izbjeći T stanice, drugu liniju obrane organizma

Image
DOBRE VIJESTI /

Studije pokazale - omikron ne može izbjeći T stanice, drugu liniju obrane organizma

Komentirao je i je li uzrok širenja zaraze omikron ili okupljanja.

"Ne mogu biti decidiran. Ne bih isključio da se ipak radi o većem broju omikrona u odnosu na ono što je sekvencioniranjem utvrđeno", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na novi pristup Izraela u borbi s koronom.

"U utorak sam najavio da cijeli niz zemalja s obzirom na veliku stopu zaraznosti omikrona sve više razmišlja uz zaštitu života i zdravlja kako držati gospodarstvo. Zato je cijeli niz zemalja krenuo na skraćenje broja dana samoizolacije", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko omikrona je više pitanja nego odgovora. Znamo da se širi četiri puta brže, što se tiče težine kliničke slike, izgleda da su to ipak blaže slike, barem prema istraživanjima koja su dosad provedena, da se rjeđe spušta na pluća nego što je to bilo s deltom i ranijim varijantama. Međutim, to još treba pričekati da dobijemo pravu znanstvenu potvrdu toga. Još uvijek je više pitanja na koje čekamo odgovor, ali moramo funkcionirati u međuvremenu i zbog toga donosimo mjere koje moraju uključiti sve o čemu sam govorio", kazao je.

Na pitanje hoće li mjere biti relaksirane dok ne prođe Nova godina, Božinović je kazao da se mjere koje su produljene danas vjerojatno do idućeg tjedna mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eksperti prate sve što se objavljuje kako bi Vlade mogle donositi odluke koje su najoptimalnije", kazao je. 

Kazao je i da cijeli niz epidemiologa smatra da je prerano da bi brojevi bili posljedica Badnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki smatraju da jest, može biti i ne mora biti. Ukoliko nema veze s blagdanima onda ima s omikronom", kazao je. 

Osvrnuo se i na proslavu Nove godine na trgovima u gradovima diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupljanja bez kontrole nisu dobra od prvog dana epidemije jer okupljanja u kojima se ne vodi računa o temeljnim epidemiološkim mjerama su riskantan. Ne možemo podržati takve pozive. Imamo različitu situaciju u Hrvatskoj, mislim da je Istra otkazala sva javna okupljanja na otvorenom, negdje to rade uz striktnije kontrole i jedan i drugi pristup su odgovoran pristup", kazao je. 

Na pitanje hoće li se ići u kontrole u novogodišnjoj noći, Božinović je kazao da će ih biti ali da ima puno objekata i malo ljudi u inspekcijskim službama te da je pokriti sve je nemoguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da nitko neće ići tamo gdje već unaprijed može procijeniti da će biti rizik za njegovo zdravlje", kazao je. 

Kazao je i da će se prilagođavati situaciji ovisno o epidemiološkoj slici, ali i ovisno o analizama istraživanja diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo voditi računa o puno aspekata. Kad govorimo o omikronu koji neće zaobići Hrvatsku, tu se radi o valu širenja koronavirusa koji nije po brojnim elementima usporediv s onime što je bilo prije i što znamo o širenju koronavirusa u posljednje dvije godine", kazao je Božinović. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo