'Svako drvce ima svoju cijenu' / Božićna drvca ovaj će Božić biti osjetno skuplja: Zvonimir je jedan od uzgajivača koji će cijene podići za 20 posto

Cijene su i prošle godine uoči i tijekom blagdana skočile, a za one koji od toga žive, druge opcije nema jer troškovi su postali previsoki

24.10.2023.
9:29
VOYO logo

Božićna drvca ovaj će Božić biti osjetno skuplja - vijest je to koja je stigla dva mjeseca ranije. Uzgajivač božićnih drvca Mario Beranek kazao je za Danas.hr da će bor ove godine koštati oko 300 kuna, dok je za njega prošle godine trebalo izdvojiti oko 250. To je, dakle, povećanje s 35 na 40 eura. To bi, naime, mogao biti najbolji mogući scenarij jer će veliki broj uzgajivača ići i iznad te cijene. Zvonimir Crnković jedan je od uzgajivača koji je će cijene podići za 20 posto.

"Svako drvce ima svoju cijenu. Lošije klase drvca su jeftinija, viša drvca su malo skuplja, tako da je teško tu sto posto tvrditi koliko će poskupjeti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zajednički je to dogovor uzgajivača božićnih drvaca kojih je u Hrvatskoj oko tisuću. Ipak, povećanje cijena više nikoga ne čudi.

'Poskupjela su i prodajna mjesta u gradu'

"Nije dobro, trebaju malo niže cijene biti za praznike, a ne skupo", kazao je Zagrepčanin Mejas, a s njim se složio i Denis koji je nezadovoljno istaknuo da "nema opravdanja ni za jedno poskupljenje pa tako ni za ovo, ali to je jedna kategorija gdje vas prisile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su se i prošle godine uoči i tijekom blagdana povećale. Za one koji od toga žive, druge opcije nema jer troškovi su postali previsoki.

Image
i do 30 eura po kilogramu /

Nekad su ih jeli siromasi, a danas koštaju kao suho zlato: Paprena cijena slavonske delicije uskoro bi mogla biti još i veća!

Image
i do 30 eura po kilogramu /

Nekad su ih jeli siromasi, a danas koštaju kao suho zlato: Paprena cijena slavonske delicije uskoro bi mogla biti još i veća!

"Sam sadni materijal je u startu poskupio. Trošimo jako puno kroz godin,u ovi herbicidi i stvari s kojima se drvca moraju tretirati iziskuju troškove, a oni nam rastu pa moramo i mi. A trošak nam je ove godine što su poskupjela i prodajna mjesta u gradu", objasnio je Crnković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namirnice u dućanu su skuplje, dodao je, kao i cjelokupan život. Pravo pitanje je hoće li veće cijene dovesti od manje prodaje. Umirovljenica Zlata kazala je da će "penzići nekakav mali kupiti i okej".

Ni za Zagrepčanina Stjepana plastično drvce nije opcija. "Kupit ću živu jelku i ove godine bez obzira na cijenu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo