ekskluzivno za rtl /

Boris Tadić s Mirjanom Hrgom nakon Vučićeve pobjede: 'Kada u jedno društvo uvedete strah, onda je i lakše napraviti ovakav izborni rezultat'

'To smo imali i u Miloševićevo vrijeme, to je karakteristika populističkih društava', poručio je Boris Tadić za RTL

3.4.2017.
12:10
VOYO logo

Bivši predsjednik Srbije i donedavni počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić razgovarao je u Beogradu s našom voditeljicom i urednicom Mirjanom Hrgom nakon izborne pobjede Aleksandra Vučića za predsjednika Srbiji.

Kako tumačite pobjedu Aleksandra Vučića na predsjedničkoj poziciji pet godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novim okolnostima političke tehnike to i nije tako teško. Kada suspendirate opoziciji mogućnost da pristupe medijima, kada kontrolirate sva financijska sredstva u zemlji, kao što je to radio Vučić posljednjih pet godina, kada manipulirate političkim procesima i uvedete strah u jedno društvo, onda je i lakše napraviti ovakav izborni rezultat. To smo imali i u Miloševićevo vrijeme, to je karakteristika populističkih društava.

Je li ovo zapravo autokracija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jest, u jednoj modificiranoj formi  u kojoj se pronalaze mnogi argumenti da se ta autokracija obloži celofanom formalnog demokratskog pokreta. To se ne događa samo u Srbiji, primjeri su i Mađarska i Poljska te još neke države EU.

Vara li Vučić Europu?

Vučić ne govori iskreno što misli o politici i Europi. Jednom prilikom su me pitali europski političari kakvo je njegovo duboko uvjerenje, ja sam njima odgovorio pitanjem: 'Što mislite, ako pobijedi Marie Le Penn u Francuskoj, kakva će biti njegova intimna reakcija?'. Ja mislim da se čitava stranka kojoj on pripada na nasadima jedne vrlo opasne političke ideje. On misli da može manipulirati nacionalnim osjećanjima, da se na Balkanu može paliti vatra i onda prividno gasiti požare na sve strane. Ta politika je neprihvatljiva i vrlo opasna. Europski političari pokazuju svoju naivnost i neodgovornost za ono što se događa na Balkanu, i to im nije prvi put.

S Vučićem na vlasti, Balkan će biti mirniji ili nemirniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je očigledno da je nemirniji. Posljednjih pet godina mi imamo kršenje svega onoga što smo postavili do 2012. godine teškom mukom, kad je u pitanju stabilnost i sigurnost. Imamo jedno iskrivljavanje svega što se dešavalo, prijetnje naoružavanjem, čega nije bilo, implicitnih i eksplicitnih prijetnji, sudare u Makedoniji, loše odnose Srbije i Hrvatske, Srbije i BiH, tenzije u Crnoj Gori...

Što mislite, kakav će biti sada Vučićev odnos prema Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško mi je sada to procijeniti. On će igrati toplo-hladno kao i uvijek. On pokazuje tu vještinu, no mene takve vještine nikad nisu impresionirale niti tehnike u sprovođenju loših nauma.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo