BORBA PROTIV NERAZUMNOG NAMETA: / Autoprijevoznici pronašli očajničko rješenje da izbjegnu RTV pristojbe

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic

Dok su neki prijevoznici odlučili platiti HRT-ovu pristojbu zbog radioprijamnika u svojim vozilima, drugi su iz njih, pak, izvadili uređaje.

9.3.2016.
16:32
PIXSELL, Hrvoje Jelavic
VOYO logo

Nakon što je ovih dana procurila vijest kako su iz HRT-a autoprijevozničkim tvrtkama poslali dopis po kojem zbog radioprijamnika u vozilima moraju plaćati RTV pristojbu, prijevoznici su ustali u svoju obranu. Pristojbu nazivaju običnim parazitskim nametom koji će pogoditi brojne tvrtke u Hrvatskoj, a HRT-u napuniti škrabicu. Cestovni prijevoznici pritom ističu kako vozilo više ne mogu kupiti bez radioprijamnika, a da on njihovim vozačima služi i u druge svrhe pa će stoga da bi riješili muke jednostavno otkinuti antene, piše Glas Slavonije.

Image
DOPIS IZ HRT-a ŠOKIRAO PRIJEVOZNIKE: /

'Ako imate televizor u kamionu morate plaćati RTV pristojbu'

Image
DOPIS IZ HRT-a ŠOKIRAO PRIJEVOZNIKE: /

'Ako imate televizor u kamionu morate plaćati RTV pristojbu'

"Neću reći: 'Da nije smiješno, bilo bi žalosno', jer imamo takvu situaciju na tržištu da je kad pričamo o nametu, to čak i smiješno. Radio nije ono što je nekad bio. Mi više ne možemo ni naručiti vozilo bez onoga što oni nazivaju radioprijamnik. A to nije samo radioprijamnik, nego obavlja i puno drugih funkcija u vozilu. Mi ćemo radioprijamnik iz principa isključiti, znači otkačit ćemo antenu i nećemo imati mogućnost prijema radiosignala. No, taj uređaj obavlja i druge funkcije", kaže Milan Vrdoljak, predsjednik Uprave najvećeg teretnog cestovnog prijevoznika u Hrvatskoj tvrtke Ricardo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako bi oni godišnje za HRT-ov namet morali izdvojiti oko 250 tisuća kuna što ih kaže tjera da isključe radio. Smatra kako bi se namet trebao plaćati s obzirom na to koliko se radio koristi ili po određenim razredima koji imaju smisla, a ne po logici 80 puta broj voznih jedinica.

"HRT nema sluha, a valjda im sada fali i novca"

Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin, pak, podsjeća da HRT već neko vrijeme inzistira na plaćanju pristojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je samo koga su dosad 'dohvatili', a koga ne. Imamo primjere da su određene tvrtke već morale reagirati, i to svaka na svoj način. Neke su i platile RTV pristojbu, a neke su iz određenog broja vozila izvadile radioprijamnike, no činjenica je da oni vozačima služe prije svega da bi se informirali o stanju na cestama te izbjegli 'čepove' i stvaranje dodatnih gužvi, a nekad to pomogne i u izbjegavanju prometnih nesreća", prokomentirao je Gočin dodajući da već dvije godine pokušavaju s HRT-om pronaći rješenje no da nisu naišli na razumijevanje. Sada je situacija, kaže, očito gora, jer HRT-u nedostaje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo